Кметът и президентът запалиха огъня на „Сурва“ в Перник, Владимиров: Зад страшните маски крием огромни усмивки

Р. Радев: Вашата „Сурва“ надделя над злото

Невероятният спектакъл „Завръщането“ омагьоса перничани и любителите на традициите и празника „Сурва“, който ще разтърси Перник. Феерия от звук и светлина бяха подготвени специално за официалното откриване на XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023, в който участие ще вземат над 10 000 души. За празника в Перник пристигнаха двама президенти- настоящият Румен Радев и Георги Първанов. Радев заедно с кмета на общината Станислав Владимиров и президента на ФЕКГ Ларс Алгел запалиха огъня на „Сурва“. Той ще гори и в трите фестивални дни, за да събира малки и големи около красотата на традицията.

„Сурва надделя над злото и победи“, заяви президентът Румен Радев и добави, че няма сила, която да спре Сурва. Президентът Радев, който е и патрон на „Сурва“ каза още, че този фестивал не е само настроение и дух, но и невероятен мост, който свързва народите. „Който мисли, че родните традиции угасват, нека дойде в Перник – да види ентусиазма и вълнението на младите, добави Румен Радев. Той се обърна към кмета на община Перник Станислав Владимиров и към множеството доброволци, които организираха този празник и дадоха шанс отново да се докоснем до него и изрази благодарността си към тях. „Продължавайте все така да ни зареждате с дух, настроение и вяра. Да гоните надалече караконджули и зло. Да бъде благоденствие! На добър час“, заключи Румен Радев.

„Нашата „Сурва“ отново е тук! Хиляди чанове ще зазвънят още тази вечер. Хиляди маски ще видите на нашия площад. Зад страшните маски се крият огромни усмивки и добро. Тези маски са микс от традиция и настояще. Тези звънци, които млади и стари носят пренасят традицията в бъдещето. Хилядите участници, които дойдат в Перник ще изгонят злото и ще донесат доброто. Защото то ни е много нужно сега“, каза кметът Станислав Владимиров. Той добави, че всички те ще донесат такава енергия, която ще се пренесе в цяла България, ще ни сплоти, ще ни обедини. „Сурва“ е фестивалът на фестивалите. Всеки, който усети магията на този фестивал, ще я отнесе в дома си. И съм сигурен, че догодина пак ще се върне. Тук, в нашия град“, заяви кметът на Перник.

Президентът на ФЕГК Ларс Алгел си спомни първото си идване в Перник преди почти 20 години. „През 2004 г. Перник се състоя конвенцията на ФЕКГ и коментира, че от тогава фестивалът се е развил изключително много. През 2024 г., 20 години по-късно Перник отново да бъде домакин на конвенцията на ФЕКГ“, обяви президентът на организацията. „Сурва“ ни е по-нужна от всякога, за да свързва хората от различни култури“, каза още Ларс Алгел.

Старт на спектакъла дадоха група тъпанджии към АНПТ „Граовска младост“, които приковаха вниманието на публиката към сцената. С огнено шоу танцьорите на „Нов цирк“ запалиха по изключително атрактивен начин огънят на Сурва, върху Мемориала на миньорския труд. Спектакълът продължи с изпълнение на очарователните танцьори от пернишката формация Dance Squad, които направиха модерен прочит на български народни танци. Един от гвоздеите на вечерта бе изпълнението на певиците на ансамбъл „Пирин“ представено заедно с Мирослав Петков – DJ Mascota и D-Trax. Ефектен бе и завършекът на вечерта. Зрителите с притаен дъх наблюдаваха грандиозно шоу, което съчета 3D mapping, звук, светлина и пироефекти, за да разкаже за вечната битка между доброто и злото. Водещи на церемонията бяха Мариана Попова и Веселин Плачков.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се организира от Община Перник и фондация „Култура Перник“ под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“, „Конкурс за субсидии за проекти с национално значение за 2022 г.“

А преди официалната церемония първото дефиле през централния площад оформиха групите „Къпачи“ от гр.Кула и Маскарадна група „Черните кукери“,с. Веселиново. Преди това бяха открити четири изложби. Традиционната художествена изложба „Сурва Арт“ може да бъде разгледана в галерия „Любен Гайдаров“. На откриването й присъстваха пернишки творци и гости от ФЕКГ. Три от изложбите „Да споделиш маскарад“ – дарение на президента на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон, „Сурова в Брезнишко“ и музейната колекция на Художествена галерия – Перник могат да бъдат видени в дните на фестивала в сградата на Минната дирекция. Те бяха открити от кмета на община Перник Станислав Владимиров и областният управител Людмил Веселинов, осъществяването им в краткото време след придобиването на сградата от държавата бе плод на общите усилия на много институции и творци.

Станислав Владимиров заяви, че връщането на Минната дирекция е едно от големите постижения на перничани в последните години. „Сградата ще е отворена за всички, които искат да разгледат не само тези изложби, но и уникалния й интериор“, каза още Владимиров.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here