Строители: Над 100 000 000 лв. АПИ преведе авансово на обръч от фирми на Велко Желев, без проект и отчуждени имоти за пътя Русе Бяла?!

Бизнесменът Велико Желелев и министър Иван Шишков с часове прекарвали заедно в министерството по Коледа, а милионите левове потекли към обръча от фирми.

Читатели ни пишат:

„В края на миналата година още 100 млн. лв. авансово и в спешен порядък са преведени от АПИ на консорциум от обръча на бизнесмена Велико Желев, известен като българинът с 10 апартамента в Дубай. Парите са преведени за проектиране и строителство на пътя Русе – Бяла. Този аванс от 100 млн. е преведен на ДЗЗД „Хемус 16320“. Консорциумът ДЗЗД „Хемус 16320“, в който участват „Инфра Експерт“ ЕООД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД, „Автомагистрали – Черно Море“ АД и „Трансконсулт-22 ООД, ще проектира и строи участъка от магистрала „Хемус“ от пътен възел „Белокопитово“ до пътен възел „Буховци“, съобщиха съобщиха строителни предпиемачи в писмо до 4ВЛАСТ.

От Агенцията „Пътна инфраструктура“ потвърдиха, че ДЗЗД „Хемус 16320“ е предложило да проектира и изгради отсечката за 119,8 млн. лева без ДДС (над 143 млн. лева с ДДС) при индикативна стойност от 133 млн. лева без ДДС, като това е била третата най-ниска оферта.

Авансът обаче е преведен без да е направен технически проект и без да са направени отчуждения. Отделно от това, в края на същия месец декември на ДЗЗД „Хемус 16320“ са преведени два пъти по 8 млн. лв. по Механизма за свързване на Европа. Това прави общо 16 млн. лв. отново приоритетно раздадени пари на консорциум от обръча на бизнесмена и, че „Хемус 16320“ е единствен в страната, на който е платена индексация. Предоставени са около 10 млн. лв. преди Нова година и това са средства за обхода на Бургас, който пътен участък се ремонтира от негова фирма. Скандалното е, че нито една друга строителна фирма в България не е получила индексация по договорите си. В края на 2022 г. по ремонт и поддръжка са разплатени 318 млн. лв. на строителни фирми в страната, като приоритетно от тях над 75 млн. са платени на фирми, собственост на Велико Желев.“ – твърдят негови колеги.

През юли ДЗЗД „ХЕМУС-16320“, съставено от „Инфра Експерт“ АД, „Автомагистрали – Черно море“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД и „Трансконсулт-22“ ЕООД ще проектира и строи участъка от Русе до Бяла от магистралата Русе – Велико Търново. 

Това съобщиха от Агенциа “Пътна инфраструктура” след отворянето на офертите по обявената обществена поръчка. На първо място за втората обособена позиция – за проектирането и изграждането на обходния път край град Бяла, е класирано ДЗЗД „АМ РУСЕ ТЪРНОВО“. Партньори в обединението са „Европейски пътища“ АД, „Грома Холд“ ЕООД, „Водно строителство – Благоевград“ АД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Пътпроект 2000“ ООД. 

 Обществената поръчка за проектиране и строителство на близо 76 км от автомагистралата „Русе- Велико Търново“ беше обявена през декември 2020 г. След координация между Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на околната среда и водите е взето решение, че докато тече проектирането на магистралата ще бъдат разрешени и екологичните въпроси около строителството й, за да може да се пристъпи към реализацията на проекта.  Проектното трасе на автомагистралата е общо 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново. АПИ е предложила на Управляващия орган на ОПТТИ проектът за изграждане на АМ „Русе – Велико Търново“ да бъде включен за финансиране от бъдещата програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. 

Автомагистралата ще започва на 3 км източно от Дунав мост при гр. Русе, при пътния възел с път II-21 Русе – Силистра, и ще достига до град Дебелец, където трафикът ще се разделя в посока Прохода на Републиката и прохода Шипка. Обществената поръчка се обявява въз основа на изработен и одобрен идеен проект, според който проектният габарит на автомагистралното трасе е Г27, с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може хората от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана. На цялото трасе от 132,84 км се предвижда изграждането на редица големи съоръжения – 22 моста и виадукта, с обща дължина близо 15 км и 3 тунела по лявото платно и 2 по дясното в участъка Бяла – Велико Търново. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела. Достъпът до земеделските земи ще е чрез 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. Ще се изградят и 8 площадки за отдих, разположени двустранно на трасето. След изработване на техническите проекти за трите участъка ще бъде прецизирано местоположението, броя, вида и дължината на големите съоръжения. Строителните работи ще започнат от участъците с най-интензивно движение, каквото е трасето Русе – Бяла. В момента първокласният път е един от най-натоварените и с висока концентрация на тежки пътни инциденти. С изграждането на магистралата броят на катастрофите по направлението ще намалее, тъй като движението ще бъде разделено в две отделни пътни платна, а транзитният трафик ще бъде изведен от населените места. 

„Защо така набързо и приоритетно се раздават пари в края на годината?  И защо само за един месец (декември 2022 г.) фирмите от обръча на конкретния бизнесмен са получили над 200 млн. лв. по различни направления? Милионите са преведени приоритетно на фирми от обръча на Велико Желев от АПИ и МРРБ, а само преди дни излезе интересна информация за чести срещи между министър Шишков и варненския бизнесмен? Припомняме, че само за 2 – 3 месеца бе сменено скоростно и без конкретна причина ръководството на Агенция пътна инфраструктура. За шеф на Агенцията е сложено лице, близко до бизнесмена Желев. За член на Управителния съвет на АПИ само преди дни бе назначено друго лице, за което също има данни, че е свързано индиректно със строителния бос. Така, освен министър и служители на цяла една Агенция вероятно работят за определени интереси? Но не държавните интереси, а частни такива? Така ли е, или грешим?“ – пише още в писмото.

4ВЛАСТ е готово да даде думата на всички замесени лица и фирми, никой от посочените телефони в сайтовете на фирмите и пресцентъра на Иван Шишков не отговяруше на повикванията.

МФ видя завишена с 500 млн. лв. цена за магистрала „Русе-В.Търново“, подгони с проверки фирми гравитиращи към Велико Желев
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here