Разкол в ОбС Дупница заради конкурсите за школските столови, К. Костадинов оглави комисията инквизиция

Искри летяха на днешната сесия в Дупница заради скандала около храненето на децата. Съветниците избраха 7-членна комисия, която да провери как са проведени конкурсите за отдаване под наем на столовите в 5 училища в Дупница. Номинирани бяха Тодорка Дамянова от ГЕРБ, Бойко Христов от БСП, Костадин Костадинов от СДС, Иван Танев от „Глас народен“, Тодор Василев от БДЦ, Йонко Гергов от Зелените, Светозар Тричков от „Народен съюз“. Разделението на лагери в Общински съвет обаче лъсна при гласуването на номинацията за председател, позиция, която от ГЕРБ изтърваха. Номинацията на Тодорка Дамянова събра едва 11 „за“, с „въздържал се“ гласуваха 12 съветника, а петима бяха „против“. Костадинов събра 17 „за“, 6 „въздържал се“ и двама „против“, събирайки на своя страна, освен своята група СДС, също и БДЦ, „Глас народен“ и БСП. За секретар беше определен Йонко Гергов, който почти се брои като част от СДС. Горещата тема с училищните конкурси изскача многократно по време да днешните дебати, като кметът Методи Чимев и председателят на Общинския съвет размениха остри реплики. Изказване от микрофона направи и директорът на ОУ „Неофит Рилски“, която е твърдо против общинската фирма „Ученическо хранене“ да работи в школото и залага на частната ЕТ „Милчо Лефтеров- МИЛ- Ени Лефтеров“. Директорът обвини общината, че не извършва контрол как се стопанисват столовете в училищата и не следи за качеството на предлаганата храна, което подлюти още повече дебата. Остри реплики размениха Костадинов и кметът. Повод за това стана коментар на Костадинов, който захапа планираните приходи от продажба на имоти. Той определи заложеният приход от 350 000 лв. за смешна, но същевременно и за реалистична, защото, по думите му, администрацията си знае възможностите. Председателят посочи, че общината може много повече, но екипът в отдел „Общинска собственост“ не работил добре, .даже бил най- слабото звено. „Много патос, чувам. Нека мине тази комисия, която ще изберете да провери конкурсите за училищата, да видим какво ще излезе от протокола. Пигов на частна фирма или на общинска е управител? Не го ли предложихте вие? Не го ли защитавахте, не искахте ли общината да дава пари, за да се обезпечи дейността?“, попита кметът. „Случаят с „Ученическо хранене“ ще бъде разплетен докрай“, закани се Костадинов. Размяната на реплики продължи и по темата на ПУП-а на кв. „Каваклия“. Залата разсмя съветникът от ГЕРБ Емил Гущеров, обръщайки се към председателя на ОбС: „Вие сте експерт в сектор здравеопазване, искам да кажа, че езикът, ако се дръпне, може да не се възстанови, но опашката на гущера ако се скъса, се възстановява.“, захапвайки Костадинов, че преди да стане председател беше шеф в частната болница на Ени Лефтеров.

„Парадоксалното в случая е, че Костадин Костадинов основа общинското дружество преди години и назначи хора от листата, която представлява за управители и служители. Към днешна дата обаче дава рамо на бившия си работодател и съпартиец  от преди години Ени Лефтеров. Доказателство в тази посока е , че допусна директорът на „Неофит Рилски“ самоволно, без съгласие на собствениците на училището, а именно общината, да изхвърли общинското дружество и да покани съпругата на Ени Лефтеров да храни децата в училището. Как е определена именно фирмата на Ени Лефтеров да храни децата при Бистра Стойкова? Не е ясно тя чрез конкурс ли я избра, какви фирми са участвали, какви са били условията на конкурса, дали е имало изисквания към качеството на храната на Ени Лефтеров?“ – пишат ни Тодор Попов, Петя Стойкова, Елеонора Христова и други.

Вижте изказванията на всички по темата във видеото от днешната сесия:

Бистра Стойкова прави изказване, в което обвинява кметската управа в липса на демократичен избор на фирма за хранене, а в същото време отваря вратата в школото на Ени и Весела Лефтерови да хранят без конкурс от първия учебен ден:

 

„Две от внучетата ми са в първи клас, учат в ОУ „Евлоги Георгиев“, хранят се от общинската фирма „Ученическо хранене“. Ако храната не беше на ниво, щях да бия пръв барабана. Храната е чудесна и продуктите отговарят на Българския държавен стандарт. Изумен съм от скандалите в ОУ „Неофит Рилски“, там проблемът е само с директора Бистра Стойкова, тя и управителят на „Ученическо хранене“ се карат за две кофи боя, за кабели, за какво ли не… Не зная дали не е в ход частен интерес, защото там децата са най- много. Нямаме доказателства в тази посока.

Това заяви председателят на групата общински съветници на ГЕРБ Йордан Йорданов, минути след като приключи поредният скандал в Общинския съвет за това кой ще храни децата. Битката е между собственика на частната болница в Дупница Ени Лефтеров и Христо Пигов, управител на общинската фирма:
Вижте видеоканала ни:


2 COMMENTS

  1. КАКВИ СЪВЕТНИЦИ СА ТИЯ ЧЕРВЕИ НА СНИМКАТА ТОВА СА БЕЗРОДНИЦИ, КРАДЦИ, ХАЙДУЦИ, ЛЪЖЦИ И ДОЛНА СГАН! ДОКАТО НЕ БЪДАТ СМЕНЕНИ НА 95 % НЯМА ДА ИМА ОПРАВИЯ ЗА БЕДНА ДУПНИЦА ДОКАТО НИ ЯХАТ ТАКИВА ДИВИ СВИНИ ПО 150 КИЛА ЕДИНИЯ! ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ БЕ МАМА МУ СТАРА!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here