Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ – връщат доверие и влияние

ГЕРБ се превърнаха в ключов фактор за това дали ще има правителство. И причината за това е в ПП и БСП.

Мирът е бил запазена марка на Европейския съюз. ЕС винаги е изнасял мир, а в момента се чува военно говорене.

 

Това заяви евродепутатът Сергей Станишев пред журналисти.

 

Войната сякаш се превърна в нова реалност, каза той. И подчерта, че върху Германия – основния фактор на стабилност в Европа, е бил оказан натиск да даде танкове.

„За съжаление, Европа не намира мястото си в новия свят, в който се озовахме след началото на войната. Разбираеми са позициите за налагане на санкции и подкрепата за Украйна, но липсва основният лайтмотив, марката на ЕС – мирът. Десетилетия наред Европа е била износител на мир, а сега загуби тази роля. Допуснахме войната да се превърне в новата реалност, да бъде водена до изтощение и с постоянната заплаха от ескалация, защото всяко действие предизвиква контрадействие – нови оръжия, нови участници“, каза той.

Сергей Станишев каза още, че ПП са пропилели доверието, което са имали.

Изправени сме пред парадокс – от местните избори да зависят парламентарните, подчерта той.

„В момента държавата е без лидерство, защото всички партии правят сметки как поемането на отговорност за съставянето на кабинет ще се отрази на резултата им на местните избори. Тоест, разсъждават конюктурно. Смешно е да си мислим, че конфигурацията в парламента след вота през април ще е много по-различна от тези през миналата година. Смешно е да си мислим, че конфигурацията в парламента след вота през април ще е много по-различна от тези през миналата година. В този смисъл шансовете за съставяне на кабинет са 50/50. И забележете, зависят от ГЕРБ.
А заслугата затова е на „Продължаваме промяната“. Когато ПП се появиха на политическата сцена, те имаха всичко – обществена, политическа и международна подкрепа. ГЕРБ изглеждаше трайно победен и поставен в изолация. Имаше ясно разделение на партии на промяната и такива на статуквото. Три избора по-късно формацията се чуди кого да прибере в предизборна коалиция, за да може аритметичният сбор да доведе до по-голям резултат от този на ГЕРБ“, обясни тезата си Станишев..

Предлаганите референдуми са доказателство за разпада на политическата система. Политиците не се справят, няма какво да винят президента, заяви още Сергей Станишев.

Сега надвисва опасност – да се подмени изборният механизъм с популизмите на пряката демокрация, подчертава евродепутатът.

„Партиите вече са в предизборна кампания и започна лансирането на популистки тези – двата референдума – за президентска република на Слави Трифонов и против еврото на „Възраждане“. Партиите у нас са най-големите виновници за поставянето изобщо на темата за промяна на държавното устройство. С бездействието си, с невъзможността си да сформират управляващи мнозинства и да гарантират държавното управление, те направиха допустима тази мисъл“, обясни Станишев.

„Партиите се оттеглиха в твърдите си ядра – потресен съм“, обясни още Станишев.

Бившия председател на ПЕС изрази разочарованието си, че БСП губи физиономия и позиции, като за това основна заслуга той вижда в действията на лидер на партията Корнелия Нинова.

„От нея не се очаква нищо ново. Дори хората от близкото й обкръжение са там само заради лична властова позиция, а не от интереса на БСП като партия“, заяви Станишев.„Големият грях на Нинова е, че лиши най-бедната страна в ЕС от силна левица. Това е грях не само пред левите хора, а пред държавата, защото без силен ляв и силен десен крак не се върви напред. Превръщането на БСП в консервативна партия затвори излаза й към центъра“, добави той.

„От дневния ред на конгреса се вижда, че ръководството е извън времето и пространството. Надявам се конгресът на покаже, че БСП е жива. Да се чуе гласът на опозицията, защото не можеш да предлагаш едно и също и да очакваш различен резултат“, отбеляза още Станишев.

„Беше доста унизителен опитът да се реализира третият мандат. Борисов отиде там, за да реабилитира себе си. Не мисля, че ГЕРБ ще се коалира с БСП след изборите. А БСП се отказва и от идентичността си на последователен борец срещу ГЕРБ“, заяви още Сергей Станишев.

„За тоталната международна делегитимация на БСП и самоизолацията й говоря с особена болка, защото аз съм лидерът, който легитимира БСП. Винаги сме се борили за първото място, сега за 5% ли се борим. Новото обединение вляво ще даде алиби на Нинова точно преди конгреса на БСП. Ще каже – събраха се старите предатели с новите предатели“, коментира още Станишев.

Като делегат на конгреса ще положа усилия съпротивителните сили в БСП да се събудят. Бих работил за каузата за промяна на атмосферата и средата в българската политика“, заяви още той.

„Проблемът не е Корнелия Нинова. БСП от сложна и голяма партия стана проста и малка. Не може каузата да бъде да се смени Нинова и да дойде Х или У“, заяви още Сергей Станишев.

В новата левица има качествени хора, но с твърде различни разбирания според него.

Ключовият фактор дали ще има правителство след изборите е ГЕРБ, които по неговите думи сега се завръщат като доверие, като влияние. Основаната заслуга за това имат БСП и ПП, тъй като не са използвали правилно обществената подкрепа, която са имали.

Аз няма да бъда в позицията на наблюдател. Ще бъда в ролята на човек, който ще търси съмишленици за каузата. Увеличава се кръгът от съмишленици. Конгресът ще покаже, но много хора, които бяха зад Нинова, сега не са с нея. Това дава надежда“, каза още Станишев.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here