ОбС решава до дни съдбата на ВиК Дупница, кметът: Дружеството е в кома, общината плати заплатите в края на 2022 г

Методи Чимев и Костадин Костадинов.

„ВиК Дупница е в кома. В края на 2022 г. общината трябваше да обезпечи плащането на заплатите. Общината плаща таксите към „Басейнова дирекция“, към КЕВР, има и глоби. После ни казват, че дружеството не е оператор. Срещите, които проведохме във ВиК Холдинга в търсене на решение на създалата се ситуация, не дадоха резултат.“, това обяви на сесия днес кметът Методи Чимев. Председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов информира, че в средата на февруари ще се свика извънредна сесия, на която ОбС ще дебатира варианти за спасяването на водното дружество.

През февруари на извънредна сесия съветниците трябва да дадат предложения за спасяването на ВиК.

Темата за ВиК изобщо не беше в дневния ред на днешното заседание, но въпросът изскочи, тъй като се оказа, че сградният фонд на дружеството е част от списъка с имоти за разпореждане на общината за тази година, който чакаше одобрение.

„ВиК има 2 млн. лв. задължения, но трябва да е ясно, че активите на дружеството никак не са малки. Търсим решение за създалата се ситуация, включването на сградния фонд на ВиК в списъка за разпореждане с имоти е във връзка с възможността „Кюстендилска вода“ да стане оператор. В момента ВиК Дупница не може да се издържа, да не говорим да прави инвестиции. Проведохме преди дни среща във ВиК Холдинга, на която участваха също областният управител и представители на асоциацията. За пореден път подчертахме, че сме съгласни „Кюстендилска вода“ да стане оператор в Дупница, ако се запази цената на водата каквато е в момента в Кюстендил и ни обещаят инвестиции. Срещата не постигна желания резултат. Ние сме заложници на асоциацията, Не ни пускат, но не желаят да чуят нашите условия. Община Дупница няма намерение да остава в асоциацията, искаме да действа нашият оператор, е не да го харижем на някой друг. Факт е, че широко дискутираният Закон за водите ще може да бъде обсъден едва през лятото, с оглед обстоятелството, че на сегашния парламент му остават броени дни живот.

Пламен Соколов заяви, че решението за влизане в асоциацията е директива, спусната от ГЕРБ на всички кметове.

Влязохме в асоциацията през 2016 г., защото ни беше обещано европейско финансиране. След като подписахме за асоциацията, целево от държавата бяха отпуснати пари, с които подменихме водопровод и канал в жк „Бистрица“, жк „Дупница“, ул. „Велико Тръново“… Заради липсата на пълна консолидация в момента в областта не може да разчитаме на европейско финансиране, тъй като областта не е напълно консолидирана.“, коментира Чимев. Както е известно, тъй като на хартия ВиК се води част от асоциацията, не може да внесе свой бизнес план за вдигане на цената на водата, която в момента е 1,37 лв., а е на това ниво от 2010 г. Предложението на „Кюстендилска вода“ е тя да стане 3,34 лв., а обещаните инвестиции за Дупница са едва  170 000 лв. за година. Както е известно, заради задължения към НАП сметките на ВиК Дупница са запорирани.

Председателят на ОбС Костадин Костадинов заяви, че за предстоящата извънредна сесия очаква позиция относно съдбата на ВиК от всяка партия. Представените варианти ще бъдат дискутирани на Председателски съвет, а в последствие и на извънредната сесия.

В крайна сметка, с 30 гласа „за“ списъкът за разпореждане с имоти за 1,4 млн. лв. беше одобрен от съветниците. Кметът поиска изваждането на имотите на ВиК от него, което беше одобрено. Същото предложиха и съветниците Светозар Тричков от „Народен съюз“ и Емил Гущеров от ГЕРБ.
Вижте видеоканала ни:


4 COMMENTS

  1. Политическата отговорност за довеждането до фалита на ВиК- Дупница трябва да бъде поета от Ивайло Константинов, Емил Гущеров и Костадин Костадинов като председатели на ОбС- Дупница в този период, като ОбС е принципал на всички общински дружества! Също така от кмета Методи Чимев , зам. кмета по финанси и икономика Китанова и двамата управители на ВиК-Дупница Илия Илиев и Красимира Иванова за некадърно и непрофесионално стопанисване на общинска собственост, което е престъпление и се нарича безстопанственост. Питам общинските съветници защо не искат оставките на виновните?! Прокуратурата къде блее да се самосезира или се занимава само с възложени поръчки?

  2. КАКВИ СЪВЕТНИЦИ СА ТИЯ ЧЕРВЕИ НА СНИМКАТА ТОВА СА БЕЗРОДНИЦИ, КРАДЦИ, ХАЙДУЦИ, ЛЪЖЦИ И ДОЛНА СГАН! ДОКАТО НЕ БЪДАТ СМЕНЕНИ НА 95 % НЯМА ДА ИМА ОПРАВИЯ ЗА БЕДНА ДУПНИЦА ДОКАТО НИ ЯХАТ ТАКИВА ДИВИ СВИНИ ПО 150 КИЛА ЕДИНИЯ! ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ БЕ МАМА МУ СТАРА!

  3. “ Дружеството е в кома“ То и ВИК е кат човека.Когато органите му отказват да работят демек да се отчитат и плащат махалите като Ценеви/зад линията/ ,органа като Каваклия /Горна махала/ органа като Пич махала/Горна махала / органа като Гиздова махала отказват и нищо не плащат, че се умира така е! С такива ненадежни и освободени от задължения органи ,здрав организъм не може да се направи.Омаловажавате и не искате да признаете това .Защо???

  4. Некъдърни сте да си взимате задълженията ,а искате българският изстрадал народ да ви поема зъдълженията.Само избори и вливания на субсидии са ви в главата.Собствените си пари не може да опазите,съхраните и умножите.Некадърници.Мангализация на България я правите и вие.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here