Гръмнаха птица от Червената книга край Гоце Делчев, има още 6 жертви

Гръмнаха гарван, който е бил маркиран с пръстени от учени в БАН с цел научни изследвания. Това съобщи за 4ВЛАСТ Димитър Попов от Българското дружество за защита на птиците.

Инцидентът е станал в района на бившето военно летище край града в сряда следобед. При стрелбата са загинали общо 7 птици. Гарванът присъства в Червената книга като „почти застрашен“. Предстои да бъде предоставена информация от Българската орнитологическа централа за това къде и кога са сложени пръстените на птицата.

„Апелирам към всички ловци да се въздържат да стрелят по птици. Част от тях са редки или имат много важни функции в природата“,  добави Попов.

Припомняме, че през пролетта на 2019 година в Хаджидимово беше застрелян млад щъркел. Патронът засегнал сърцето на птицата и вследствие на това тя получила кръвоизливи от двете очи и клюна. Птицата починала веднага. Година по-рано край река Места беше открит мъртъв орел рибар, който е бил опръстенен от латвийска орнитологична организация, която имала за цел да проследи маршрута на прелета на птицата.

А през октомври 2017 година  неизвестни към момента извършители застреляха защитен вид сова. Тя е била открита от строители в покрайнините на Гоце Делчев.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here