Кметът на Костинброд награди героите, обезвредили цистерната, пламнала в центъра на града: Ще санираме сградите и на пожарната, и на полицията 

Почетен знак за заслуги на община Костинброд връчи днес кметът Трайко Младенов на огнеборците и полицаите, които спасиха града от трагедия, след като в събота в центъра катастрофира цистерна. Инцидентът изправи на нокти всички, но благодарение на реакцията на полицаи и пожарникари последствия нямаше.

Церемонията по връчване на почетен знак за заслуги за постигнати високи професионални резултати при изпълнение на служебните си задължения на героите се състоя днес  в НЧ „Иван Вазов-1947“, в гр. Костинброд.

Присъстваха главен комисар Александър Джартов- директор на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението – МВР“ /ГДПБЗН/, комисар Георги Иванов -зиректор на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – София /РДПБЗН – София/, старши комисар Живко Коцев- директор на областна дирекция на МВР– София /ОДМВР/, главен инспектор Никола Стоичков- началник районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението – Костинброд /РСПБЗН/, главен инспектор Георги Калайджиев- началник на районно управление Костинброд /РУ на МВР-Костинброд/ и екипите, работили и изпълнявали служебните си задължения в деня на инцидента.

На церемонията, състояла се преди сесията на Общински съвет – Костинброд, присъстваха кметът Трайко Младенов, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет- Костинброд, всички общински съветници, зам.-кметовете на община Костинброд, инж. Габриела Трайкова, инж. Теодора Гогова и Александър Ненов, който бе модератор на церемонията.

В залата присъстваха още кметове и кметски наместници, директори на социални центрове и служители на общинска администрация-Костинброд. Почетен знак на община Костинброд за заслуги, утвърден от Общински съвет-Костинброд и почетна грамота се връчи от кмета Трайко Младенов.

„Този почетен знак на община Костинброд за заслуги е за проявения героизъм и смелост, за конкретен съществен принос и висок професионализъм при изпълнение на служебните си задължения на всички служители на реда и безопасността на населението.

Изказвам благодарност за положените усилия за гарантиране на спокойствието и сигурността на гражданите в момент на инцидент, а именно тежкото пътнотранспортно произшествие на цистерна с дизелово гориво, случило се на 21 януари в 16:15 часа на Ломско шосе, гр Костинброд.“, заяви кметът на община Костинброд и връчи почетния знак на община Костинброд, и грамота на началника на РСПБЗН-Костинброд.

„Този почетен знак е за цялата работа през годините. Аз лично искам да поздравя всички колеги, който са били преди мен и на дежурната смяна, която овладя пожара в деня на инцидента.“, заяви главен инспектор Никола Стоичков.

От сцената се изказа и главен комисар Александър Джартов- директор на ГДПБЗН: „За мен е голямо удоволствие да присъствам на днешното събитие. Използвам възможността да благодаря на колегите, които са били дежурна смяна. Благодаря за високия професионализъм и правилните действия.“

Почетен знак на община Костинброд се връчи на комисар Георги Иванов – Директор на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – София /РДПБЗН – София/, който ръководи операцията на място.

От РУ на МВР- Костинброд се изказа главен инспектор Георги Калайджиев- началник РУ на МВР-Костинброд: „На 21 януари служителите на реда се отзоваха на третата минута на пътнотранспортното произшествие. За пореден път всички колеги доказаха висок професионализъм. Благодаря им!“

Благодарност и признателност поднесе старши комисар Живко Коцев- директор ОДМВР-София: „Признавам, че тази почетна грамота е един сериозен ангажимент! За мен кризисният инцидент от събота, 21.01.23г., е безпощадно предизвикателство към професионалните ни умения и към труда, който полагаме всеки ден. Правилно приложените системи за действия при кризи предотвратиха настъпването на човешки жертви. Благодаря на целия екип, който се е отзовал и еагирал правилно. Вие сте истинските герои! А в днешните условия, в който живеем се нуждаем от такива като вас!“

Кметът на община Костинброд завърши церемонията с думите, че целият Общински съвет единодушно гласуваха средства за обследването на двете сгради на пожарната и полицията за енергийна ефективност. „Ще подготвим документите за проекти, ще кандидатстваме и ще спечелим финансиране! Полицията и пожарната ще станат едни модерни и европейски сгради!“.

От името на Община Костинброд благодарим за всеотдайната работа на служителите на пожарната безопасност и защита на населението, и на районното управление на полицията! Пожелаваме здраве и все така професионално и самоотвержено да изпълняват своите задължения.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here