Д-р Пл. Соколов: Ортопедия -„Гоце Делчев“ има 120 000 лв. последния месец заработка, а в общинската болница на Дупница -10 лв.- имитира се дейност, тя е мъртва, столичната шефка срам няма!

Съветникът- председател на комисията по избор на управител и прокурист на болницата Йордан Йорданов, Методи Чимев и Пламен Соколов и Емил Гущеров, който се гордее със прокуристката от София Мария Жайгарова, заради постижанията финансовите постижения в условия на Ковид, когато в здравните заведения се изсипваха финансови потоци по линия на Европа и държавата.

„Ние не избираме д-р Крум Бонев за ръководител на общинската болница в Дупница, за да ни казва той какво предстои, ние избираме прокурист от София Мария Жайгарова. Ако вие, д-р Бонев, се кандидатирате за прокурист, аз съм го казвал пред вас моето мнение, аз съм го споделил и двамата го знаем, че най-лошия дупничанин е по-добър, от който и да е гастролиращ човек. Той като като излезе на улицата и се е случило това нещо, което вчера се е случило с онова детенце, и излезеш и най-малкото ще изпита неудобство от бащата, дядото или там чичото на детето. Жайгарова не се интересува! И си позволявам да кажа, че някои ни боли за нейното дередже.

 

Мария Жайгарова и д-р Крум Бонев

Това обяви от микрофона д-р Пламен Соколов и още потресаващи факти за лошото управление на Дупнишката болница изплуваха на общинска сесия в Дупница. Екскметът Пламен соколов разказа за безобразно отношение към пациенти и формално функцоиниране на отделения, които стоят само на книга. Медицинският директор д-р Крум Бонев се заклещи като в ловджийски капан и разказа за порочна практика, изкована в разрез с националната, но той я представи като брилянтна. За пореден път прокуристката на болницата не се яви в зала. Съветниците машинелно възобновят договора й за управление. Благословиха я със заплата над 3 500 лв, като подчертаха, че тя не я заслужава, тъй като не милее за болницата, не идва на работа и не се интересува от бъдещете й, но е близка на ключов играч в местния парламент- семейна приятелка и двамата  „управляват“ както намерят за добре. Същата е привлечена като обвияема за източване на средства от болница „Света Ана“, но и този факт е в нейн плюс да бъде държана начело на болницата в Дупница.

Педоставяме ви пълният запис на изявлениета на ораторите:

На микрофона пръв скочи д-р Пламен Соколов, екскмет и общински съветник: Това е безпрецедентно за пореден път. Вчера майка с дете от детско отделение е буквално изгонено. Изпратено с бронхопневмония. Майката я поканих днеска да дойде. В интерес на истината имах неотложни наши ангажименти и не можах да дойда в 10.00 часа, може да е била жената тука и да си е тръгнала. Изгонено детето от детско отделение. Извинявам се, за протокола да кажа, които не са колеги тука. Когато е бронхопневмония има 3 контролни прегледа. Отиват, лежало в болницата, връщат се, отива да бъде прегледано от завеждащ отделение. Една от възрастните докторки, която целия живот и е минал в партийна централа, а навремето беше партийно функционираща активно жената и казват сега не може, друг ден. Значи детето ще чака с болестта за друг ден. Използвам този момент да ви кажа следното нещо, ние живеем в някакъв измислен свят. Ще избираме прокурист и той няма да присъства да го питаме конкретни неща. Може ли някой, ако е частна фирма, ако е моя, ваша, на който и да било от нас, може ли някой да се съгласи от нас задочно да си управлява фирмата от някъде си. Това е безпрецедентно ви казвам. Аз работя в елитна болница. Повярвайте ми общинска елитна болница. Само за протокола ще кажа някаква фирмена тайна, ако издам дано не ме санкционират. Ортопедия Гоце Делчев 120 000 лв. последния месец заработка. Това знаете ли какво означава? Питайте го Бонев какво означава.
120 000 лв. заработка. Нашето отделение 10 лв. Нефункциониращо, формално пишещо за хоспитализация документи. Исках да я попитам тази жена Жайгалова, кога ще престанем с фиктивни хоспитализации в тази болница. И вие ме убеждавате в момента неотложен ангажимент. Какъв и е неотложния ангажимент? Г-н Чимев, апелирам към вас. Времената си отиват. Болницата ни не създава усещане, че е болница. Не е китка болницата! Доверете ми се, не е китка! И си позволявам да кажа, че някои ни боли за нейното дередже. Аз съм продукт, публичен продукт на тая болница. Градът ме познава защото болницата ме е създала като име. Аз съм се постарал, завършил съм, каквото е било необходимо съм направил, но болницата ме е създала. Не може според мен да избираме официален човек за ръководител, който да представлява болницата задочно. В края на краищата в тази държава всичко може да се случи. Но смятам, че това най-малкото означава г-н председател, обръщам се към вас, ако имаме елементарно себеуважение да я призовем, да дойде тука, да каже какви са и намеренията, какви са и плановете за следващата година, какво смята да направи и тогава да решиме дали да бъде избрана или не. В противен случай означава пълен крах и трагедия.“ – призова д-р Пламен Соколов.

Кметът Методи Чимев и председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов.

Председателят на общинския съвет пък призова местни хора да се кандидатират, вероятно беше забравил, че имаше такива, но бяха посечени по ред на номерата от комисия съставене от общински съветници без ценз.
„Чисто процедурно имате право да поискате отлагане на решението. Иначе аз се присъединявам към вашето недоволство. За съжаление ние сме големи хора и ви предадох какъв беше отговора на прокуристката. И аз в битието ми на съветник не знам дали бих гласувал прокурист или управител, който не присъства, а тя не
беше дори и на комисия. Вие сте прав да чуем какво ще се прави. За съжаление вчера се свърза може би е същата майка с дете и с мен и аз и казах днеска това майката, което ще кажа днес и тук. Ние стигнахме до положение да не може да се освободи медицински работник, а днес сме в положение нямаме управител, д-р Соколов. Като не изберем г-жа Иванова, която аз съм убеждавал няколко пъти да продължи да работи, ние кого ще изберем. Призовах тука от този микрофон 10 пъти местни медици, хора от болницата да поемат отговорността, да се кандидатират за управители, не искат. Толкова много сме говорили по тази тема и за това лично аз ще подкрепя избора на г-жа Иванова защото не можем да отрече постиженията които направи болницата факта, че излезе от тежкото финансово състояние. Иначе пак казвам, аз се присъединявам към вашето недоволство.“

Кметът инженер Методи Чимев призна, че се правиха четири опита да бъде избран управител:

„Бих предложил, ако иска д-р Бонев по темата да каже или да допълни. Аз друго исках
само да споделя. Мария Жайгарова миналата година настоятелно помоли да бъде
освободена. Мисля, че не е тайна за никого, нали. Темата избор на управител мисля, че не е тайна колко 3 или 4 опита направихме, така и не намерихме вариант. Не че това нещо оправдава неприсъствие, далече съм от тая мисъл. Само, че колеги, когато тръгнахме преди време да търсим вариант за решаване на проблема общинска болница, изходни данни такива били, онакива били, не знам, но в крайна сметка болничното заведение го има. Може би има неща които не са както трябва. Примерно, аз имам претенции за леглова база и вътрешен вид на отделенията, което нито касае много пари, касае отделяне на ресурс в нормални количества и възстановяване на тази база. Там много неща се случиха посока техника. Но все пак това предполага, че има насреща адекватно управление. Така, че темата я дъвкахме много пъти през годините и до момента аз мисля, че алтернатива нямаме работеща. Ако има за никого не е проблем да заяви желание или интерес. И, честно да ви кажа съм сигурен, че ако г-жа Жайгарова и кажеме, че нямаме нужда вече от нея, с удоволствие ще си тръгне.“- каза кметът инженер Методи Чимев.
Интересно беше исказван на Д-Р КРУМ БОНЕВ – медицински Директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕООД, който реално управлява, паралелно с медицинския си център „Асклепи“ призна, че е установил лед извън законния:
„Искам да дам отговор, относно забележките за детско отделение. В работата на детско отделение има създадени строги правила за работа с деца, които са в болница и деца, които са извън болница или така наречената доболнична помощ. Децата, които се преглеждат в детско отделени в извън болничното им лечение има правила, които са създадени по следния ред. Първо децата трябва да минат през Спешния център където биват прегледани и евентуално, ако преценят за насочване към детско отделение. Преди това минават през лаборатория, където се прави КОВИД тест и след това отиват в детско отделение където ще бъдат консултирани, прегледани или приети или им дадено лечение у дома. Но съгласно правилата и вътрешния правилник първо и основна грижа на лекарите, които работят самото отделение,
са лежащо болните. Първо те трябва да бъдат обслужени и след това се преглеждат децата, които биват пращани за консултация. Относно вчерашния случай където е върнато едно дете за контролен преглед, мога да кажа, че случая е бил доста напрегнат, тъй като имаше дете на 20 дни, което беше в тежко състояние със сърдечна недостатъчност и беше необходимо в рамките на няколко часа дори на 1 час да бъде преведено в София в специализирана клиника. Така, че когато не се отказват контролни прегледи или не се отказват прегледи, само се помолят да бъдат изчакани или отложени във времето да може да се мине визитация в детско
отделение и тогава да бъдат прегледани. Поне онзи ден имахме медицински съвет, където бяхме всички, бяха извикани и колегите от детско отделение. Мога да кажа с гордост, че детско отделение едно от отделенията, които в Югозападна България е номер 1 по качество на специалистите си. Ние приемаме деца от Благоевград приемаме от Сандански така, че не мога да говоря за някакъв проблем в детско отделение. Единствено това, че трябва да се прегледат децата лежащо
болните и тогава да бъдат консултирани децата които биват изпращани от Спешна помощ или от някои общо практикуващи лекари.
Относно това, което предстои да се направи, мога да кажа, че престои основен ремонт
на вътрешно отделение по програма която е спечелена от Министерство на здравеопазването за 305 000 лв. процедурата тече в момента. Предстои извършване на основен ремонт и на самото детско отделение, където средствата се набират по няколко линии. Така, че на този етап за следващата 2023 г. предстоят основните ремонти на детско и на вътрешно отделение.

Д-Р ПЛАМЕН СОКОЛОВ – общ. съветник:
Благодаря на д-р Бонев, но ако ставаше въпрос да отида на лов бих го попитал. Къде
да застана, за да не ме настигне некой куршум, той е добър ловец. Когато става въпрос за организация на здравеопазването, тъй като съм бил и директор, след това съм бил и Кмет, по настояще продължавам да работя като лекар 35 год. ще ви кажа следното нещо: Д-р Бонев, не става въпрос за амбулаторен преглед, става въпрос за пациент двугодишен от мъжки пол, който е прележал в отделението. В епикризата са посочени 3 дати и часове, на които да се яви на контролен преглед, тъй като е било с тежка бронхопневмония детето. Детето с бабата се отзовава и не както вие казвате. Да ние сме на ясно и аз като вас бих дал точно този тип отговор, че в момента има неотложна спешност, която налага това нещо. Но сутрин само 1 доктор ли е на работа в отделението? Само един, добре. За протокола да го знам. Второто нещо което е, когато е пренасочено детето не е казано. Нали сте на ясно вие. Цял живот си изкарваме и вие и аз хляба като лекари. Човек може да посрещне и с думи да излекува, но човек може и да отврати от действието което се случва. Не е казано елате след 1 час, тъй като имаме спешаност, която не можем да отложим, налага нашето внимание, елате утре в 11 часа, елате някой ден от тук нататък. Ако за вас това нещо е нормално? Майката продължава, майката пуска в настоящия момент да го знаете жалба в Медицински одит. Тя е грамотна жена, тя е идвала в тази зала, обществото я познава. Тя не е глупава жена. Тя е с два ценза, два ценза, и тя е възмутена от отношението на две докторки, не на една на две. При постъпването на завеждащ отделението, която е направила коментар, че въпросната докторка, която е хоспитализирала детето не работи с общинската, а работи с частната болница, което за протокола е абсолютна лъжа, тъй като познавам докторката случайно защото носи моето име. И второто нещо, при контролния преглед, когато го е натирила. Аз искам да попитам кмета. Има ли парцелиране в нашия град на здравеопазването. Според вас г-н Чимев, трябва ли да има? Аз смятам, че не трябва да има.
Хората са свободни да отидат да се лекуват там където изберат. Те пред Закона и общинската и частната са равни. Те не са на различни нива поставени.
За да не ви отегчавам г-н Бонев, с цялото ми уважение към вас и стажа, който имате в
болницата. Ние не избираме вас за да ни казвате какво предстои, ние избираме прокурист. Ако вие се кандидатирате за прокурист, аз съм го казвал пред вас моето мнение, аз съм го споделил и двамата го знаем, че най-лошия дупничанин е по-добър от който и да е гастролиращ човек. Той като като излезе на улицата, и се е случило това нещо, което вчера се е случило, и излезе и най-малкото ще изпиташ неудобство от бащата, дядото или там чичото на детето. Жайгарова не се интересува!

ИНЖ. МЕТОДИ ЧИМЕВ – Кмет:
Аз едно бих помолил, най-малко хора от гилдия на здравеопазване. Ако тук има частен
случай, за който не казвам, че не е възникнал, най вероятно е, и тази жена с пълно основание е притеснена за отношение към нейното дете, но молбата ми е да се внимава като се класифицира детско отделение. Вярвайте за детско отделение суперлативи наистина имайки предвид екипа от доктори които работят, имайки предвид желанието на пациенти от Петрич до София да ползват детско отделение на Дупница. Не бива от микрофон да пораждаме съмнения, притеснения към тези които искат да го ползват докторе. Не бива. А за това, че е възникнала ситуация напълно основателно се пита. И аз мисля, че е коректно все пак д-р Бонев да ни уведомите кой е бил доктора, какво се е случило, дайте информация защо е възникнала. Ако не можете сега, по късно. Защото тази майка, която се е оплакала най- вероятно и други такива има. Но пак казвам, ако има ситуация, дайте да не вкарваме под един знаменател едно чудесно работещо отделение.

ИНЖ. КОСТАДИН КОСТАДИНОВ парира Бонев: Това не е законна процедура и съм изненадан, че я признавате на микрофона. Няма да вкарвам никаква ситуация обаче аз пък д-р Бонев искам да ви попитам, малко ме изненадахте, даже не малко. От кога е тази процедура родителите да ходят в спешния кабинет. В здравната система няма такава процедура и даже е точно обратното и е недопустимо това което казахте. Сега те ходят в спешния кабинет за да вземат талон и докторката да го вземе в детско отделение, това е ясно. Само, че системата на здравеопазването е съвсем друга. Детето трябва да потърси личния си лекар. Ако личния му лекар има договор с медицински център, който да покрива в извън работно време неговата дейност, детето трябва да отиде в този център. Недейте, защото ако сега тука са спешните медици ще ви обвинят, че вие претрупвате спешния кабинет с работа. Защото какво казахте вие. Детето трябва да мине през спешния кабинет и от там да отиде в детско. Защо трябва да ходи в спешния кабинет? В спешния кабинет ще отиде, ако е в живото застрашаващо състояние. А иначе децата, казах го нарочно за пред камерата, нямат работа в спешния кабинет. Това, че тука в Дупница се създаде такава……… сега не искам да казвам да квалифицирам каква схема пък вие даже казахте официално, това е абсолютно недопустимо,
това е……… не искам да използвам силни думи. Системата на здравеопазването е съвсем ясна. Всеки български гражданин трябва да отиде, ако не е живото застрашен, търси личния си лекар 24 часа в денонощието. Здравната каса предвижда личния лекар да подпише договор с извън болничен медицински център, който да поеме в извънработно време дейността. И, едва когато намери личния си лекар, и той оцени състоянието на здравето, тогава може да се отиде към хоспитализация. Сиреч, не бих приел по никакъв начин това, което казахте конкретно за талоните издавани от спешна помощ. Това за мене е източване на здравната система. Съжалявам, че трябваше да го кажа, но това е истината.
Колеги, има ли други желаещи за изказване?
Ако няма преминаваме към гласуване подновяване на договора на Мария Жайгарова в нейно отсъствие:
1. Йордан Крумов Йорданов за
2. Асен Георгиев Пилев за
3. Тодорка Костадинова Дамянова за
4. Виолета Генчева Инкьова за
5. Георги Василев Наумов за
6. Димитър Василев Крекманов за
7. Емил Димитров Гущеров за
8. Мария Георгиева Соколова отсъства
9. Станислав Христов Павлов за
10. Александър Димитров Анин за
11. Асен Сотиров Илиев за
12. Бойко Олегов Христов за
13. Илиан Иванов Дойчев за
14. Ивайло Валериев Петров за
15. Първан Ангелов Дангов за
16. Венелин Петков Иванов за
17. Павел Ангелов Коларски отсъства
18. Тодор Димитров Василев за
25
19. Леонид Йосифов Хаздай за
20. Георги Красимиров Градевски за
21. Иван Методиев Танев за
22. Миглена Йорданова Вельова отсъства
23. Костадин Крумов Костадинов за
24. Венелин Раймонд Коларов за
25. Георги Василев Георгиев за
26. Емилия Райчова Кузманова за
27. Иван Миланов Раков за
28. Светозар Благоев Тричков за
29. Лорета Методиева Николова за
30. Пламен Петров Соколов за
31. Костадин Михайлов Севдин за
32. Георги Василев Градевски за
33. Йонко Йорданов Гергов за

Резултата от гласуването е:
“ЗА” 27
“ПРОТИВ” 1
“ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ” няма
Вижте видеоканала ни:


5 COMMENTS

  1. От Пламен Соколов се виде ,че не стави нито кмет,нито доктор , камо ли общински съветник

  2. Абсолютно прав е д-р Соколов за всикчо, а тоя отгоре анонимен плъх всеки път пише едно и също! Като не харесва Соколов да иде да му каже лично, какво ни занимава всички тук с личните чувства кой харесва и кой не харесва?

  3. Круме Бонев е стар айдук като баща си Богдан Бонев дето цицаше от АПК-то навремето и после го сложиха в поземлената комисия да прави далавери, та Крум е същия точи болницата за частния си център, взима пациенти, печата болнични на килограм, всеки знае „Асклепий“ ако трябва да се вади фалшив болничен или да се направи на болен.
    Тази жена как контролира дейностите на болницата и зам.управителя си по лечебната част без да седи тука, да няма кристална топка в София?

  4. Общинската болница е в тотален разпад и на изкуствено дишане поставена от Жайгарова и заместника й по медицинската дейност д-р Крум Бонев! Всичко дето искаха да направят и другите управители не го допускаха сега стана и те ще си я държат до самия край.
    Искам само да кажа, че повечето лекари, сестри и санитари помним и сме благодарни на предишните управители, затова че бяха ежедневно в болницата и се бориха не само за оцеляването й, но и за РАЗВИТИЕТО! Това са: Маринов, Владимиров, Гюзелева, Таушански, Тимчев и Недин.

  5. Абе вижте какво, аз ако не се явя на работа и си седя някъде си ще ме уволнят дисциплинарно на момента! Тази жена си работи нещо в София, крака не й стъпва в болницата дето се води управител/прокурист и за капак даже не идва пред общинските съветници, когато трябва да бъде избрана?! Такава наглост може да има човек, който е поставен и закрилян от най-големите наглеци в ОбС – ГЕРБ! Щяла да се обиди и да си иде сама, ама това се говори от години и тя все си стои и си прибира 3 бона

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here