Зам.- кметът на Дупница: Директорът на ОУ „Н. Рилски“ в анкета обяви, че е доволна от „Ученическо хранене“, там има конфликт между 2- ма души  

Олга Китанова

„През 2020 година пуснахме анкета до директорите на училищата във връзка с услугата предоставяна от „Ученическо хранене“. Отговорът от г-жа Бистра Стойкова е: „Доволни сме от качеството на предлаганите услуги от „Ученическо хранене“. За мен е видно, че става въпрос за междуличностен конфликт между 2-ма души, общината не е страна в този спор.“, това обяви зам.- кметът на община Дупница Олга Китанова във връзка с разразилата се в ОУ „Неофит Рилски“ полемика с храненето на децата.

Христо Пигов пред училището.

Както вече съобщихме, директорът на школото Бистра Стойкова категорично заяви, че не е доволна от храната на общинската фирма. В момента учениците се хранят от ЕТ „Милчо Лефтеров- МИЛ- Ени Лефтеров“ по покана на Стойкова, макар общината да е подписала договор с „Ученическо хранене“ за ползване на столовата. В петък се проведе конкурс за отдаването й под наем за срок от 10 години, като участваха и двете фирми. Представителят на ЕТ „Милчо Лефтеров- МИЛ- Ени Лефтеров“ Весела Лефтерова обяви, че ще обжалва процедурата. Причината е, че конкурсът трябваше да се проведе на 13 януари, но поради отсъствието на юристите в комисията е отложен за 20. Съответно е променен и крайният срок за подаване на документи, който е станал 16 януари. Именно тогава Пигов заплати дълговете към НАП на „Ученическо хранене“ и дружеството подаде документи за участие.

Пигов, с бялата блуза, и Весела Лефтерова, представител на другата фирма, участваща в конкурса.

„Община Дупница провежда всички търгове съгласно приетата Наредба за управление и разпореждане с общински имоти. По същата Наредба се провеждат и конкурсите в училищата сега. В тръжната документация са описани две дати и търгът е проведен  на втората дата. С промяна на датата се удължава и срокът за подаване на оферти. „Ученическо хранене“ е представило доказателства, че са платени задълженията към НАП и има правото да участва. По-скоро дори бих казала, че е нежелателно да не допуснем кандидат, защото тогава няма да има конкуренция. Всички търгове в училищата се проведоха прозрачно, с представител на училището в комисията, както и на журналисти. Предвид разразилата се полемика, съм склонна да предложа на кмета да се прекрати процедурата и да се проведе в присъствието на медиите.“, коментира Китанова, като подчертава, че не е редно да се намесват децата или да страда тяхното обслужване. Зам.- кметът опровергава директора на ОУ „Неофит Рилски“, че общината не извършва проверки във връзка с дейността.

В петък комисията също обяви, че са спазени сроковете, против беше представителят на училището Веселка Йорданова.

„Наша грижа е да се избере най-доброто за децата, за да са спокойни и родителите им.  Община Дупница осъществява контрол чрез обратна връзка с директорите и проверка на място. Качеството на храната е от компетенцията на БАБХ, които осъществяват проверките. През 2020 година пуснахме анкета до директорите на училищата във връзка с услугата предоставяна от „Ученическо хранене“. Отговорът от г-жа Бистра Стойкова е: „Доволни сме от качеството на предлаганите услуги от „Ученическо хранене“.

През 2021 год., годината на Ковид почти не работеха училищата и затова нямаме проверки. През 2022 год. със заповед на кмета инж. Методи Чимев от 1 декември са направени проверки във всички столови на учебните заведения, за да се установи как работи „Ученическо хранене“, като от всякъде имаме и снимков материал. Обектите се поддържат в добро състояние.  От проведените досега търгове, няма претенции от други директори. Всеки родител, който има забележки по изхранването на децата, спокойно може да подаде сигнал до общината.“, призовава Китанова.

Директорът на ОУ „Неофит Рилски“ Бистра Стойкова на заседание на ОбС Дупница през ноември съобщи, че столовата в школото последно са боядисвали учителите преди 7 години, а от „Ученическо хранене“ не се грижили за обекта.

Припомняме, че на сесия пред ноември, когато съветниците одобриха провеждането на търговете, Бистра Стойкова от микрофона обяви, че „Ученическо хранене“ не поддържали столовата, която била в окаяно състояние и лично учителите я пребоядисали. Пред камерата на „4Власт“ в петък управителят на „Ученическо хранене“ Христо Пигов и счетоводителят Катя Василева разказаха, че Стойкова обяснява на децата, че предлаганите от дружеството закуски в училищната лавка са стари и негодни за хапване, което Пигов определи като бойкот за тяхната дейност. Стойкова отказа официален коментар пред „4Власт“, репортер на медията не беше допуснат в училището.
Вижте видеоканала ни:


1 COMMENT

  1. Айде стига ни занимавахте с алкохолизираната директорка. На всички е ясно че ще е на комисион от Лефтеровите. А манджите на ученическо хранене са пресни, но по-скоро безвкусни, така че да помисли готвачите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here