Проекти за 5 млн. лв. за 2022 г. отчете кметът на Костенец Й. Ангелов, похвали се: Спечелихме 105 хил. за ремонт на читалище „Прогрес“ 

Кметът Йордан Ангелов и зам.-кметът Маргарита Минчева.

С реализирани проекти за 5 млн. лв. се похвали днес кметът на Костенец Йордан Ангелов, който представи отчет за дейността си за 2022 година. Някои от дейностите вече са приключени, по другите се работи. Пред пълната заседателна зала на общината градоначалникът и зам.- кметът Маргарита Мивчева очертаха свършеното през миналата година. На събитието присъстваха народните представители от ГЕРБ Младен Маринов, Валентин Милушев, кметовете на общините Долна баня Владимир Джамбазов, на Ихтиман Калоян Илиев, председателят на ОбС-Костенец Иван Бачев, общински съветници, кметове на кметства, директори на училища, председатели на читалища, директорът на РСПБЗН Петрин, Петър Спасов –директор на ЧЕЗ ГРУП, началникът на РУ- Костенец глл.инсп. Петър Ценев, инж. Румен Младенов-управител на ВиК-Костенец, представители на бизнеса, общественици, изявени спортисти, прависти и икономисти.

Кметът Ангелов съобщи добрата новина, че общината вече е одобрена от ДФ „Земеделие“ за финансиране на проект, предвиждащ  ремонт на читалище ”Прогрес” на стойност 105 хил. лв. „Благодарение на екипната работа в общината успяхме да реализираме множество проекти. Гордея се с всички, но безспорно най- важният е направата на пътя Костенец- Вили Костенец- село Костенец с дължина 9 км, който е сърцето на града ни. С обновяването на трасето се промени обликът на града. Най- големият проблем, за който чакаме решение вече от доста време, е пътят Ихтиман- Костенец, който е в тежко състояние. Вече от 2-3 години е заложен за основен ремонт, който е крайно необходим. Хиляди хора минават от там, а няма маркировка, настилката е м много лошо състояние.

Най-дългата улица в глада „Стефан Караджа“ беше ремонтира през миналата година, стойността на проекта беше 1,2 млн.лв.

Другото, за което настояваме е държавата да се намеси по въпроса със съдбата на минералните извори. Заради нерешения проблем със собствеността на баните не ползваме минералната вода. Трябва ни национална стратегия и помощ, искаме община Костенец да бъде сред водещите туристически дестинации за спа.“, коментира кметът, като благодари за съдействието на народните представители от ГЕРБ, които са откликвали на при всеки един проблем, поставен през годините. „Надявам се скоро отново да има работеща държава и институции, защото липсата на политиката и липсата на сигурност се отразява на общините. Няма как да не спомена, че грижите за общините вече я няма. Всичко, което постигаме е благодарение на доброто партньорство между администрация, Общински съвет, народни представители в лицето на Младен Маринов и Валентин Милушев, граждани, институции и бизнесът в община Костенец.” каза още Ангелов. Той обеща и през новата година да се акцентира върху разумно планиране и разходване по приоритети на бюджетните средства и да се държи курса на ефективно управление на общинската собственост. „Остава да бъде свършено още много. А всяко постижение отваря нови нужди – затова през 2023 и целите и очакванията ще са по-високи.“, смята той.

Сред най- успешните проекти, реализирани от общината, е пълният ремонт на ул. „Стефан Караджа“ и ул. „Перуника“ на стойност 1 257 664,61 лв. Работата включваше подмяна на 755 м водопровод, положени са 1021 м асфалт и са изградени 4571 кв.м тротоари. С проект за 524 963 лв. бяха ремонтирани съществуващи спортни площадки и изграждане на нова обслужваща сграда за жилищен комплекс и магазин, изградени са площадка за тенис и волейбол, ново осветление, облагородени площи, детска площадка.

Друг проект за 551 341 лв. предвиждаше пълен ремонт с цел енергийна ефективност на ПГ „Г.С. Раковски Костенец“.

На сериозно финансиране се радваше и СУ „Св. Климент Охридски“. С цел минаване на едносменен режим се изгради пристройка към физкултурен салон на стойност 510 300 лв. и нови спортни площадки.  С 358 234,81 лв. беше благоустроена улица „Шипка“.

1838 м нови тръби са положени от общо 8648 м на новия водопровод, който се изгражда от водохващане Чавча и Крайна до напорни резервоари и ниска зона на Костенец. Стойността на този ключов проект е 1 164 069 лв.  Същевременно вървят и социалните проекти в община Костенец. Изпълнени са проектът „Топъл обяд“ за 105 922,41 лв., чрез който се осигурява храна за 153- ма души в нужда и 96 687,36 лв. за „Патронажна грижа +“. А до 2025 г. са осигурени  220 339 лв. за „Топъл обяд“ и 422 133,34 лв. за „Грижа в дома“

Депутатите Валентин Милушев и Младен Маринов поздравиха кмета Йордан Ангелов и неговия екип. Двамата пожелаха успешно реализирани проекти и през тази година. „Всичко което е направено за община Костенец подобрява живота на хората, облика на града. При едни сложни времена за държавата, малък бюджет на общината и с лошо наследство кметът Ангелов успя да направи чудеса и резултатите са видими. Спомням си, че наследството от предишното управление общината беше с над 6 мил.лв. загуба. Сега всички сме свидетели какво се случва в общината. Много са успешните кметове на ПП ГЕРБ, горд съм , че такива дейни кметове управляват такива населени места и дават всичко от себе си в служебен план.“, коментира Маринов. Милушев пожела общините да получава повече подкрепа от централната власт, за да може Костенец да се превърне във водещ СПА курорт в България.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here