От далечни времена на 21-ви януари се чества Денят на родилната помощ, известен още и с името Бабинден

На този ден отдаваме заслужени благодарности към всички акушери, гинеколози и хора, сбъдващи чудото “живот”. Празнуващи празника са също и всички жени, които от майки биват повишени със званието “баби”.
По този повод, за да изпразнуват хубавия празник, в НЧ “Гео Милев 1954”, гр. Момин проход, се събраха дами, станали баби през 2022-ра година. Специални гости на събитието бяха г-н Йордан Ангелов – кмет на Община Костенец – и г-н Марин Маринов – депутат от 48-о Народно събрание. Както всяка година, читалищният състав спази традицията и изпълни най-известния за празника обичай – “поливане”. На Бабинден майката посещава станалата наскоро баба, за да й „полее” да се измие, защото от стари времена се вярва, че която първа направи това, нейните деца ще са живи и здрави.
След спазената традиция в НЧ “Гео Милев 1954” младите баби” проведоха състезание по смяна на памперси.
Ние от община Костенец желаем на всички баби да са здрави, за да се радват на внучетата си! А на нас си пожелаваме тази година децата с моминпроходски корени да са много повече от 12, колкото са се родили през 2022-ра година.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here