К. Гелев: Работим по проект за втори резервоар за минерална вода до самия 103-градусов Гейзер

Работим по проект за изграждането на втори резервоар за минерална вода, смятаме да го позиционираме на метри от гейзера, зад амфитеатъра. Целта е да имаме още един, резервен резервоар, а също и да го направим така, че да бъде истинска атракция за туристите, да покажем гейзера в естествен вид, по начина по който изригва на повърхността. Гейзерът изригва до 18 м на всеки двадесетина секунди, но ще стане още по- интересен.

Кметът на Сапарева баня взе участие в кръгла маса в Народното събрание на 17.01.2023 г. Форумът бе по инициатива на народния представител Росица Кирова със съдействието на Камарата на минералните води. Темата на срещата бе „Възможностите за привличане на инвеститори за оползотворяване и рационално използване на минералните извори в България“. Кръглата маса се проведе в зала „Запад“ с участието на представители на местната и изпълнителната власт, депутати, представители на посолства и на неправителствените организации. Да се  създаде механизъм за взаимодействие между общините и басейновите дирекции в областта на управлението и контрола на минералните находища с цел ограничаване на неправомерното им ползване. Това е едно от предложенията, които направи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова  от името на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Корнелия Маринова каза още, че държавата като собственик на находищата следва да участва съвместно с общината и в процедурата за обезщетение на засегнатите собствениците на имоти, попадащи в пояс I на санитарно-охранителната зона. Маринова  посочи като добри примери направеното в общините Велинград, Айтос, София, Сапарева баня и др.

Депутатът Росица Кирова в началото припомни, че минералните води са съществен природен ресурс, който допринася за подобряване на качеството на живот. България разполага с над 240 находища от минерална вода, като температурата е в диапазон между 20 и 100 градуса.

Цветелина Лукарска, председател на Камарата на минералните води, съобщи, че се разработва 3D карта на минералните води, за което участие има и Българската академия на науките.

През ноември общината успя да направи основен ремонт на гейзера, подменена беше тръба с дълбочина над 450 м., като бе премахната дебелата 50 см. бетонна плоча от над 400 тона и така работници достигнаха и замениха авариралата тръба от каптажа бе възстановено налягането, при което Гейзерът изригва до 18 м на всеки двадесетина секунди и е голямата атракция на града.

Работата на екипите бе изключителна затруднена от това, че трябваше да се работи при 103 градуса на водата от минералния извор и 30 градуса температура на въздуха.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here