К. Гелев: Осигурихме 450 000 лв за преместването на античната гробница до резевроарите срещу Гейзера

Калин Гелев

Стартира процедурата по преместване на античната гробница в гр. Сапарева баня, открита при изграждане на водопроводни отклонения за минерална вода в края на 2020 г. Тя е изключителна държавна собственост и до преместването й Община Сапарева баня не може да предприеме рехабилитация на улицата, на която се намира.

Министерство на културата издаде съгласуване на заданието на проект за преместване, след като кметът Калин Гелев постави проблема пред министъра на културата многократно.

„Следващата стъпка до окончателното разрешаване на проблема бе да бъде съгласуван самият проект, след което собствеността да бъде преобразувана от изключителна държавна собственост в публична общинска собственост. Осигурени са около 450 000 лв. от министерството за позициониренето и при резервоарите, точно срещу гейзера.

Раннохристиянската гробница от древна Германея ще бъде преместена от кръстовището на улиците „Йордан Попвихайлов” и „Златния век” върху общински терен, намиращ се до резервоара за минерална вода на ул. „Германея”, където се предвижда обособяване на експозиционна зала с находките. Общински съвет-Сапарева баня е взел решение за определяне на мястото.

Работници се натъкнаха на нея при изграждане на водопроводни отклонения за минерална вода. Ремонтните ВиК дейности по улицата са приключени, след леки промени в трасето с цел заобикаляне на гробницата.“ – каза кметът Калин Гелев.

„Проектът предвижда обособяване на музейна сбирка в новообразуван имот на ул. „Германея” с площ 680 кв.м. Става въпрос за мястото до изградените неотдавна резервоари за минерална вода срещу гейзера. Там ще бъде изградена експозиционна зала за археологически структури на антична гробница, намираща се на Т-образно кръстовище, която трябва да се премести, за да не възпрепятства движението. Стойността на обявената обществена поръчка бе 29 000 лв. без ДДС.

Припомняме, че миналата година при археологически разкопки, свързани с прокарване на отклонение за снабдяване с минерална вода на частни имоти на кръстовището на споменатите улици, беше разкрита късноантична гробница. Тя е правоъгълна, изградена от тухли с добавен каменен градеж. Вкопана е в земята. Покрита е със стреховиден скрит свод. Гробното съоръжение е било под земята. Погребението в гробницата е извършено чрез инхумация по християнски обичай, във времето на император Констанций Втори (337-361). Погребаният е бил военен, което е видно от множеството въоръжение. Бил е облечен в парадно облекло, от което е запазена част от тъканта на наметалото – върху канията на ножа и върху други предмети; с колан – апликиран със сребърни елементи и сребърна тока, със сребърен позлатен медальон. Като гробни дарове са поставени още стъклена чаша с шлифована украса – внос от Лепанто, керамични съдове – амфора, кана, ойнохое, стомна, чаша. Очевидно в гробницата е погребано военно лице, свързано с управлението на Констанций Втори, възможно придружил го във времето на престоя му в Сирмиум или дошъл от там в Германея; получил от императора персонални награди – медальон, а възможно и някакво количество от комеморативните за императора монети. Самото въоръжение е също неприсъщо по форма за региона, както и самото качество на метала, който е открит изключително корозирал, става ясно от описанието в документацията, изготвена от археолозите.

Гробницата е засега единствената разкрита и неограбена гробна структура в района, която илюстрира живота на селището в раннохристиянската епоха – средата, третата четвърт на 4-ти в. Освен това гробната находка ни показва, че лагерът не е напуснат от армията в средата на 3-ти в., както се считаше досега, а е продължил да съществува като такъв, с някаква вероятно малка военна част и през късноантичната епоха – 4.-5., възможно и в 6. век, е заключението на експертите.

Калин Гелев посрещна зам.- министър Мариела Модева, възкресяват “Древен град Германея”
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here