Кметът Иван Кадев официално откри Световното първенство по сноуборд Банско 2023

В продължение на два дни – 21 и 22 януари, на пистата ще се съревновават над 80 сноубордисти от 20 държави

На официална церемония, на която присъстваха министърът на спорта Весела Лечева, зам.-председателят на БФСки Георги Бобев и изпълнителният директор на Юлен АД – фирмата концесионер на ски зоната Мая Христоскова, кметът Иван Кадев откри Световното първенство по сноуборд Банско 2023.
„Щастлив бях да видя толкова много и усмихнати лица на централния площад за официалното откриване на Световната купа по сноуборд Банско 2023! За пореден път Банско е световна столица на зимните спортове. За пореден път Банско доказва, че е №1 на зимния туризъм и зимните спортове в България и на Балканите. И отново показваме, че трудностите не ни спират, а ни мобилизират да дадем най-доброто от себе си и да изпълним поетите ангажименти. За нас е чест и удоволствие за трети път да бъдем домакини на стартове от Световната купа по сноуборд и да посрещнем най-добрите състезатели в света. Благодаря за отличната работа на концесионера Юлен АД и на Българската федерация по ски за създадената организация за провеждане на състезанието, въпреки необичайните условия, с които ни изненада времето. Респект за всичко, което направиха и правят! Това е по силите само на истински професионалисти!
Благодаря и за подкрепата на държавата в лицето на Министерство на младежда и спорта и Министерство на туризма, с които общината ни е в непрекъснато взаимодействие за постигане на общата ни цел – утвърждаване престижа на България и на имиджа и авторитета на Банско като целогодишна туристическа дестинация на световно ниво. Благодаря на състезателите за емоциите, които ни дават.
В тези трудни времена, спортът е нещо много повече от здраве, физическа активност, целеустременост и страст. Спортът е надежда и обединяваща сила. Желая им да бъдат безкомпромисни по снежните трасета, но да го правят честно и спортсменски. И нека най-добрият победи!
Желая на всички приятно прекарване и незабравими емоции във величествената Пирин планина, в красиво и гостоприемно Банско.
На добър час на стартовете на Световната купа по сноуборд Банско 2023 година!“, каза Кадев.
Банско е домакин на стартове за Световната купа по сноуборд за трети път. Това е безспорно най-зрелищното и авторитетно спортно събитие в България за тази година.
С досегашната си работа по подготовка и провеждане на състезания на най-високо ниво, Банско заслужи доверието на Световната федерация по ски за домакинството на световната надпревара в паралелните състезания по сноуборд и тази година.
Въпреки невъзможно трудните условия, организаторите успяха да подготвят трасето за състезанията и в продължение на два дни – 21 и 22 януари, на пистата ще се съревновават над 80 сноубордисти от 20 държави.
България ще бъде представена от 6 състезатели. Начело на отбора е носителят на голямата Световна купа в паралелните дисциплини за 2016 Радослав Янков. В предните издания на СК в Банско той има победа и второ място.
В отбора при мъжета са включени още младите таланти Александър Кръшняк и Кристиян Георгиев, както и Димитър Ганичев и Михаил Кръшняк. При жените ще участва Теодора Пенчева.
През шестнайсетте години, през които по пистите на Тодорка е имало световни състезания, над 700 млн. зрители са видели прекрасните условия за зимни спортове в Пирин. Чрез телевизионните екрани, Банско и България отново ще бъдат в домовете на милиони любители на зимните спортове.
А зрителите, които безплатно могат да гледат състезанията от трибуната на Бъндеришка полена, ще видят и най-голямото българско знаме.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here