Безплатен обяд в Долна баня до есента на 2025 г., кметът подписа договор за 330 508 лв.  

Проектът „Топъл обяд“ в община Долна баня продължава. От общината информираха, че кметът Владимир Джамбазов е подписал нов договор на стойност 330 508,80 лева. От тях 297 457,92 лв. идват от Европейския съюз по Програма за „Храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г.“, съфинансирана от Европейския социален фонд. Националното финансиране е в размер на 33 050,88 лв. Краят на проекта е 30 септември 2025 г. Безплатният топъл обяд се превърна в традиционна социална услуга в общината, осъществява се от 2009 г. Така хора в нужда целогодишно получават супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт. В допълнение към топлия обяд се осигуряват и съпътстващи мерки, съответстващи на конкретните нужди на представителите на целевите групи.

Дейностите по настоящия проект се предоставят на най-нуждаещите се лица безвъзмездно и при запазване на достойнството и зачитане на неприкосновеността на личния им живот. Целта е смекчаване и намаляване на бедността и преодоляване на социалното изключване, като се осигурява здравословна, разнообразна и питателна топла храна за обяд на хора, които не са в състояние сами или с помощта на свои близки да си осигурят такава.

Както вече съобщихме, общината спечели финансиране и за закупуването на нов автомобил за доставка на храната. Заложената за целта сума е 40 000 лв. от Фонд „Социална закрила“ по програма „Патронажна мобилност за доставка на Топъл обяд.“ Новата кола ще бъде лекотоварна, ще обслужва Домашния социален патронаж в общината, от където се доставя храна по домовете на потребителите, също и до настанените в центровете от семеен тип, ЦРДУ, детската градини и яслата.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here