Председателят на ОбС – Симитли Вилимир Александров поведе кукерската група на кв. Ораново на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“

Председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров поведе кукерската група на квартал Ораново по време на XVIII-то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“.

Кукерска група „кв. Ораново“ е една от най-многобройните кукерски групи. Наброява над 150 участника и е с ръководител Вилимир Александров.

В своята история, групата е участвала на много международни фестивали на кукерските и маскарадни игри, от които винаги се е връщала с множество специални награди и първи места.

Участвала е още в Първото издание на Фестивала на фолклорната носия – Жеравна, в заснемането на различни филми, сред които е „Летете с Росинант“ на режисьора Георги Стоев – Джеки, в множество реклами и видеоклипове на различни музикални изпълнители.

Групата е участвала също в съвместни мероприятия с Фолклорен танцов ансамбъл „Веселие“, град Симитли и Национален фолклорен ансамъбл „Българе“.

Разнообразието от персонажи – старци, мечка и мечкар, булка и младженец, поп и характерните за нашия край кукерски костюми, направени от кози кожи, правят групата изключително интересна за местни и гости.

Групата се състои от малки и големи пазители на традицията, която се предава от поколение на поколение.

Няма думи, с които да се опише същността на групата. Ентусиазмът и любовта, които извират от душите на участниците стоплят всяка душа и привличат всяко око.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here