Здравният министър попари мераците на учениците: Не се налага грипна ваканция в цялата страна

Д-р Асен Меджидиев

От утре поне една област у нас е в грипна епидемия. В Бургас затварят учебните заведения за поне няколко дни.

Вълната от вируса продължава своето настъпление в България, но засега западните региони не са заплашени от епидемична обстановка.

В момента не се налага грипна ваканция в национален мащаб. Това коментира здравният министър Асен Меджидиев, цитиран от Нова тв.

Борбата с вирусите достигна и до Министерския съвет, където премиерът Гълъб Донев поръча на министрите да разработят план за действие и да подпомагат областните щабове.

Най-много болни на 10 000 души население има в областите Габрово, Шумен и Бургас. Във Враца свършиха местата в детското отделение на областната болница.

А пикът на грипната вълна се очаква през февруари.

Ясно разписани стъпки за действие при пик на грипа поиска премиера от здравния министър.

“Направете план за действие, така че хората да се чувстват спокойни, без излишна паника и истерия, да не забравяме, че грипната вълна е събитие, което ни се случва всяка година”, каза министър-председателят Гълъб Донев.

Грипът се следи от близо, но засега не се налагат строги мерки и ваканция на национално ниво, увери здравният министър.

Не се налагат някакви специални мерки, призовавам родителите и населението просто да избягва струпването на много хора”, апелира  д-р Асен Меджидиев.

И допълни, че здравните власти се справят. А развитието на епидемията е в самото начало.

“В момента не се отчита като пик на грипна епидемия, напротив – пикът може да бъде след 10-тина, 15 дни и затова решенията ни са да се взимат мерки по области, а не в национален мащаб”, обясни здравният министър.

Засега краткосрочна ваканция ще има в Бургас, обясни министърът на образованието.

“Тези 4 дни се обявяват за неучебни – без обучение в електронна среда. 4 дни няма да повлияят сериозно върху съдържанието на учебните предмети, а ако се усложни по-нататък обстановката и се наложи второ прекъсване на учебния процес, тогава вече ще обсъдим и възможността за обучение в електронна среда”, посочи проф. Сашо Пенов.

Въпреки, че няма да има ограничения като при COVID пандемията, здравният министър припомни, че носенето на маски е пожелателно.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here