С. Деянова: Община Самоков е взела близо 1 млн. от „Маркан“ за земите ни, а нас ни пращат по деретата, красотата край Горни Окол е изтрита от картата  

Жители на селото се събраха на протест през януари, организираха и подписка.

„Красиви местности край Горни Окол вече са изтрити от картата благодарение на мегапроекта „Голф Окол“, финансиран със заем от 60 млн. лв. срещу залог нашите земи. А нас никой не ни е питал дали сме съгласни. Наследствените ни имоти, които не са възстановени правомерно, се заливат с бетон за комплекса „Голф Окол”. Това строителство е в нарушение на чл.17 ал 3 от Конституцията на Р България, регламентиращ, че частната собственост е неприкосновена. Интересното е, че общината е получила точно за тези невъзстановени имоти превод от фирма „Маркан” в размер на около 600 хил. лв., като се добави ДДС-то са около 1 милион за наши земи. Лично съм виждала фактурата, издадена от общината през 2017-18 г. Моят отнет имот е 1,8 дка. Той е от прадядо ми, загинал в Балканската война, името му е изписано на читалището в Самоков. Този човек е дал живота си за България и в 21 век идва някои, който му взема нивите без нито една стотинка. В замяна се дават имоти с 25 % по-малко в една урва, където изобщо не става за нищо, в близост е пречиствателна станция –представете си.“, това каза Светла Деянова на протест в Горни Окол, на който жители на селото се обявиха срещу проекта, предвиждащ изграждането на луксозен комплекс с голф игрище.

Хората са настръхнали заради куп проблеми, които отприщва проектът. „Имаш земя с нотариален акт, вписан в Агенцията по вписвани, но имотът ти го няма. Отиваш в община Самоков и те ти казват: „ето там, в онази урва или в онова дере без гледка с 25% по-малко отиваш. Подайте молба до кмета на общината да ви даде собственост.“ Извинете, как е решено това, ние ли сме собствениците на тези земи, или кметът? Това също е грубо нарушение на чл.16. Ние сме ограбени, нашите собствени имоти са заложени пред три банки от фирма ”Маркан” – Униктрдит булбанк, ОББ и Юрап, от които фирмата е получила заеми около 60 мил. лв., лично съм го проверила в Търговския регистър. „Голф Окол” беше ООД, вече е закрито и сега съществува „Голф Окол“ ЕАД. В същото време фирмата излиза с туристическа марка „Окол Лейк Парк”. Не можеш да казваш, че ти си инвеститор от клас А, след като си организатор само на нещо си като 5 звезден хотел, град с медицински център, училище и т.н. на планина от бетон. Държавата им отпуска 2 мил. лв. за пътища, а те разбиха всичко, тук е като след тайфун.“, заяви Деянова, като подчерта, че вече са заведени дела. Междувременно обаче строителството си върви, а собствениците на комплекса вече стартираха подбор на кадри, които ще работят на място.

Деянова и останалите протестиращи са категорични, че не са били уведомени за решението на Общински съвет Самоков да предостави земите им на фирма „Маркан“. „Решението на Общинския съвет е прието в края на месец юни 2017 г., то е престъпление, защото не е запознато местното население. Хората, които постоянно живеят тук, не са уведомени за намеренията на фирмата, за отнемането на земите им. В решението на Общински съвет пише „част от землището на с. Горни Окол“, никъде не е описано по документи за кои местности става въпрос. В решението се казва „Разрешава изработване на ПУП по доклад на кмета Владимир Георгиев.“ Този ПУП е изработен 2015г, а през 2017 г. се приема без да бъде уведомено местното население. Срокът за обжалване е бил един месец, но ние сме го пропуснали. Когато започна да се строи голф комплексът, беше абсолютно неизвестно за местните хора. Разбрахме на 16 януари 2021г., когато от чешмите ни потече кал. Страхуваме се, че дебитът на водата в селото ще намалее заради огромния комплекс, който се вдига.“, обясни дамата.

Тя посочи, че голф комплекс е бил изграден и в Долна баня, но там кметът Владимир Джамбазов е разговарял с местните, които са получили адекватно заплащане за имотите, които са предоставили за обекта. „Ние сме ограбени и ощетени. Информацията, която ни се дава обичайно не е вярна. Общината и полицията били издали заповед, за да се прекопават улици заради кражби от мегапроекта, а целта е местното население да няма достъп. Да, но е отрязан достъпът до имотите, до гробищния парк, до ловните полета. Нали имат охранителна фирма, за да се бранят не може да прекопават и затварят улиците в Горни Около.

А те и без това са разбити заради тежката техника на инвеститора „Маркан”. Площадът е в кал. Всички проблеми сме описали на кмета на Самоков Владимир Георгиев, чакаме отговор. Пуснали сме писма до министър председателя, министъра на регионалното развитие, ДНСК. От ДНСК са препратили сигнала до община Самоков, които трябва да отговорят в срок от 15 дни.“ Кметският наместник на селото Елена Стойкова се скри и не пожела да отговори на поставените въпроси. Междувременно жителите на селото стартираха подписка срещу проекта.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here