АВиК шокира с идея за вода от 3,34 лв./куб., К. Костадинов: Всички общини сме против, с тази цена сами може да спасим ВиК Дупница

Костадин Костадинов и Методи Чимев

С цена на водата от 3,34 лв. за куб. от 2023 г. шокира бизнеспланът на „Кюстендилска вода“. Документът за пореден път събра неодобрението на представителите на общините от областта. Против се обявиха представителите на трите големи общини Кюстендил, Дупница и Бобов дол, макар бизнес планът да не беше подложен на гласуване, тъй като кметовете нямаха мандат да дадат вот по темата. „Нямахме технологично време, за да проведем сесията и да гласуваме мандат на кмета Методи Чимев как да гласува. Но моето лично мнение, което изразих и на заседанието, е, че няма как да допуснем такова шоково поскъпване в Дупница при цена в момента от 1,37 лв.“, коментира за „4Власт“ председателят на ОбС Дупница Костадин Костадинов. Той подчерта, че през ноември в община Дупница са получили бизнес план на „Кюстендилска вода“, според който цената на водата от 2023 г. трябва да стане 3,03 лв. без Дупница да е включена и цена от 2,85 лв. с Дупница за 2024 г.Миналата сряда изненадващо получаваме друг бизнес план с цена от 3,34 лв. Веднага свиках председателски съвет, но нямахме технологично време да проведем комисии и да насроча сесия, на която да решим как да гласува кметът Методи Чимев на днешното заседание на АВиК.“, каза Костадинов. Той подчерта, че така предложеният бизнес план решава само проблемите на „Кюстендилска вода“. „С кмета Методи Чимев заявихме, че не сме против асоциацията, искаме да сме солидарни, но трябва да има справедливост при разпределението на средствата.

При цена на водата от 3,34 лв. за 1 година ще може да изчистим всички задължения на ВиК Дупница. Ще се генерират постъпления от около 5 млн. лв., 3 млн. са напълно достатъчни, за да спасим ВиК Дупница, останалите 2 млн. може да вложим в нова мрежа. А бизнес планът предвижда инвестиции в размер на 3,6 млн. лв. за цялата област. За Дупница парите са 170 000 лв. за година.

Как с тези пари да решим проблемите със старата ВиК мрежа, с пречиствателната станция, с водоснабдяването на село Баланово?“, изреди той. Представителите на Дупница са останали шокирани и от изненадващото предложение на областния управител Александър Пандурски, който е председател на асоциацията, вместо от 1 януари 2024 г., да се гласува „Кюстендилка вода“ да стане оператор в Дупница през 2023 г., без да се посочва конкретна дата. Това обаче изобщо не е било подложено на гласуване, тъй като идеята не е гледана от Общинските съвети по места и никой от представителите на общините няма мандат да гласува. По време на дебата е изскочил пореден проблем, пораждащ недоволството сред общините. Станало ясно, че „Кюстендилска вода“ поддържа канализация само в Кюстендил, Бобов дол и село Жиленци. Такава услуга не се осъществява в Рила и Кочериново и в 46 села в община Кюстендил, където просто се доставя вода.

Председателят на ОбС Цветана Шушкова и кметът Георги Кабзималски

Кметът Рила Георги Кабзималски също препотвърди за пореден път искането на общината да напусне водната асоциация и да се насочи към реализиране на меморандума с Дупница, Кочериново и Бобошево за съвместна асоциация. Той е подчертал, че Кюстендил и още 5 области в страната са извън списъка за финансиране на проекти във ВиК сектора по Оперативна програма „Околна среда“. Както е известно, според регламента, ако в областта няма пълна консолидация и само един воден оператор, се реже европейското финансиране. В област Кюстендил отказ да се присъединят заявиха от община Сапарева баня, където продължава да действа ВиК Паничище. „Ще изпаднем от сметките за финансиране и по Плана за възстановяване по отношение на ВиК сектора. Изобщо перспективите във водния сектор в цялата област не са розови. Смятам, че решението за това е в Народното събрание, трябва да се промени законодателството, за да може да сме бенефициент на европейски средства. Трябва да се проведат разговори, да се предоговорят условията с ЕС, за да отпадне изискването за пълна консолидация. По мое мнение ВиК асоциацията трябва да е трансмисията, свързваща местната власт и държавата, а в момента не се чува гласът на местната власт. АВиК по- добре да насочи фокуса си към проблемите на ВиК сектора в областта, а не да се търси просто спасение за „Кюстендилска вода“. Куриоз е, че за последната година след 4 заседания няма взето нито едно решение.“, коментира Костадинов. Наред с липсата на европейско финансиране, притесненията в община Дупница са, че има много неясноти около превръщането на „Кюстендилска вода“ в оператор в общината. От местната управа искат гаранции, че дружеството ще може да обслужва авариите и да отговори на нуждите на хората. Също така се искат повече средства за инвестиции, които да се вложат в нова мрежа, за да се подобри услугата. Огромно безпокойство предизвиква фактът, че „Кюстендилска вода“ съвсем не е в цветущо финансово състояние. От ВиК Холдинга са дали кредит от 800 000 лв., за да може „Кюстендилска вода“ да погаси задълженията си за ел. енергия. Припомняме, че на пожар през пролетта в ОбС Дупница беше внесена докладна, с която от общинския бюджет бяха изписани спешно 50 000 лв., за да се плати токът на административната сграда на ВиК- Дупница, тъй като работата на общинската фирма беше блокирана.
Вижте видеоканала ни:


1 COMMENT

  1. Циганите в Дупница и Кюстендил кога започнат да плащат вода , е те тогава нещо положително може да се случи.Не може 50 на 50 да е плащането на вода и да сте на печалба.Гола вода сте .И 10 лева кубика да стане никакъв резултат нема да имате. Прикривайте още истината ,всичко е за ваша сметка.И аз вече като мангалите не плащам вода.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here