Фиаско за АВиК Кюстендил, бизнес планът и идването в Дупница на изчакване, гл. секретар и експертът ВиК напуснали

Поредното формално заседание на Водната асоциация събра управниците на общините в Кюстендил. За пореден път не бяха гласувани най- важните точки- приемането на бизнес плана на „Кюстендилска вода“ и въпросът дружеството да стане оператор в Дупница. Те изобщо не бяха подложени на гласуване, тъй като кметът на Дупница и представителят на община Кюстендил нямаха мандат да гласуват по тези точки. Припомняме, че на последното заседание на ОбС Дупница точката, касаеща как да гласува кметът за предстоящото заседание на АВиК беше изтеглена. Градоначалникът на Бобошево дори не си направи труда да дойде до Кюстендил.

Така заседанието на асоциацията се ограничи в приемане със задни дати на отчета на  бюджета за 2021 г. и окъсняла актуализация на този за миналата година. Стана ясно, че липсата на бюджет за 2022 г. е довела до напускането на главния секретар и експерта ВиК към асоциацията. От областна администрация Кюстендил информират, че за двете длъжности ще бъде обявен конкурс. Финансовият експерт пък е бил преназначен на 4-чосов работен ден.

“Необходими са ни взаимодействие, диалог и конструктивизъм. Всички институции трябва да работим в определяна посока, за да си свършим работата.”, обяви областният управител инж. Александър Пандурски.

На изчакване е заложеното допълнително споразумение № 3 към Договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, и приемане на водоснабдителни и канализационни услуги, сключен между АВиК – Кюстендил и ВиК оператора “Кюстендилска вода” ЕООД. Областният управител предложи да бъде променена датата на подписването му от 01.01.2024 г. на 2023 г., заради продължаващите преговори между община Дупница и ВиК холдинга. Поради липса на мандат по тази точка не бе гласувано. Споразумението трябваше да уреди продължаване на срока, от който ВиКО да започне да упражнява горепосочените дейности и предоставяне на ВиК услуга на новоприсъединената територия на община Дупница, с оглед промяна границите на обособената територия. Както е известно, вече от почти 2 години община Дупница се опитва да намери изход от асоциацията, но за момента удря на камък. Все пак на заседанието днес присъстващите разгледаха и приеха проекта за бюджет на Асоциацията за 2023 г. “За никого не е тайна, че състоянието на дружеството не е добро. За цената сме заложили минималните изисквания, с оглед да пощадим ползвателите. Ще се очертае, че предложената цена е една от най-ниските на водата в България. Не сме залитали да правим големи инвестиции, защото ще се отрази на цената. Мога да ви уверя, че ще се опитаме да решим проблемите и да наваксаме пропуснатото.”, коментира управителят на „Кюстендилска вода“ Марио Нешев. Инж. Пандурски заяви, че по отношение на инвестициите е добре да се проведат срещи и разговори с МРРБ и с МОСВ. “Поемам ангажимент да направим една среща, която ще бъде полезна и за нас, и за тези, които управляват тези процеси”, каза областният управител на Кюстендил.
Вижте видеоканала ни:


2 COMMENTS

  1. Това не е БТК от едно време ,тук проблемите са много и не са от вчера.Решението да се направи от две фалирали дружества ,една печеливша Асоциация е смехотворно.Трябва много работа и експертиза,желание ,воля и разум и не на последно място добър екип.
    С областни управители,кметове ,председатели на Общ.съвети и др.политически фигуранти
    този голям проблем няма да се реши.И колкото повече се бави ,все по-лошо ще става.

  2. Циганите в Дупница и Кюстендил кога започнат да плащат вода , е те тогава нещо положително може да се случи.Не може 50 на 50 да е плащането на вода и да сте на печалба.Гола вода сте .И 10 лева кубика да стане никакъв резултат нема да имате. Прикривайте още истината ,всичко е за ваша сметка.И аз вече като мангалите не плащам вода.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here