Р. Тасков: Шест села на 15-ти януари от 15.00 часа излизат на протест на кръговото кръстовище при пътен възел Зелен дол заради затворения Покровнишки мост!

Радослав Тасков, Иван Кунев, Валери Сарандев

„Повече от година жителите на шест благоевградски села са принудени да изминават с 15 км. повече заради затворения Покровнишки мост. Повече от година държавните институции нехаят и не вземат адекватни мерки, поради което търпенито на хората е изчерпано. Шест села се вдигат отново на протест.“ – това съобщи председателят на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков, който организира утре извънреден брифинг.

Припомняме, че Радослав Тасков и общински съветници подкрепиха гражданския протест на 13.05.2021 г., организиран заради затворения мост на Покровнишко шосе.

Тасков посочи, че е на протеста, за да подкрепи гражданите, защото всички жители на Община Благоевград са потърпевши от случващото се.

Той проведе редица разговори с протестиращите, в рамките на които обсъдиха ситуацията и какви допълнителни действия могат да бъдат предприети, за да се облекчи трудната ситуация, в която се намират жителите на шест благоевградски села, които ежедневно се налага да обикалят с километри заради затворения мост.

На протеста, за да подкрепят гражданите, но и за да дадат повече разяснения какво се случва с моста, пристигнаха Областният управител Валери Сарандев, директорът на Областно пътно управление – Благоевград Иван Кунев и кметът на Община Благоевград Илко Стоянов.

Директорът на ОПУ обясни, че до края на следващата седмица се очаква да бъде публикувана обществената поръчка за избор на изпълнител, който да изгради изцяло нов мост. Очаква се реалното строителство да започне през месец август, а срокът за приключването на всички дейности е 390 дни, това не се случи.

Миналата седмица в Министерството на регионалното развитие и благоустройството бе проведена работна среща по инициатива на зам.-министър Николай Шушков, бивш областен управител на Благоевград, на която стана ясно, че има сериозно забавяне и необходимост от предприемане на действия в спешен порядък.

Ден по – късно, на свой брифинг, кметът на община Благоевград Илко Стоянов каза, че въпреки заявените намерения и обсъжданита по време на срещата, все още няма яснота кога ще започне изграждането на нов мост.

Той предупреди, че от регионален, проблемът с моста над река Струма може да стане национален, тъй като търпението на хора е изчерпано и същите са в протестна готовност.

Жителите на въпросните шест села обявиха, че на 15-ти януари от 15.00 часа излизат на протест на кръговото кръстовище при пътен възел Зелен дол.

Припомняме, че това ще е втори протест заради затварянето на Покровнишкия мост. Първият се проведе на 13-ти май 2022 г., като тогава за кратко бе спряно движението при пътния възел. Блокадата тогава бе вдигната заради уверение от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“, че предстои започване на строителни дейности, но това така и не се случи.

„Организаторите на протеста казват, че търпението на хората вече е изчерпано и че е крайно време да се сложи край на лъжите, с които същите биват заблуждавани.“- добави Тасков.

 

200 на протест край Покровник заради рухналия мост, не искат да въртят обиколки
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here