Кристиан Вигенин: Все още е възможно сформиране на правителство

Кристиан Вигенин
„Правителство все още е възможно и ще положим усилия – било като мандатоносител, било като партия, която би разговаряла, при определени условия, с носителя на третия мандат“. Това заяви пред БНР Кристиан Вигенин от БСП.
Няма да подкрепим правителство с мандат на „Възраждане“ или ДПС, оттам нататък опциите са отворени. Ясно е, че ако се продължава със същия подход, резултатът ще бъде същият, т.е. правителство няма да има, ако продължим по същия начин да правим нещата – както с първия, както с втория. Трябва да бъдем по-иновативни, където и да отиде мандатът. Трябва да се търсят някакви други стъпки, които да доведат до възможността да се създаде правителство, каквото намерение обявиха, че имат всички без една формация в този парламент“, коментира той в интервю за предаването „Неделя 150“.
Нека да мислим, имаме време още малко. Да видим какви ще бъдат и сигналите на партиите след края на втория опит и тогава да се направи преценката – възможно ли е нещо работещо да се сглоби в рамките на този парламент. Правителство на всяка цена също не е добра опция. Ако не – тогава да не бавим и изборите“, добави Вигенин.
Той обясни, че не са подкрепили декларацията на „Продължаваме промяната“, защото тя се е фокусирала и върху неща, които разделят партиите. Освен това:
„Освен тези колебания по отношение на самата декларация, и като подход за формиране на правителство – както те обявиха правителство на малцинството, такова правителство не е функциониращо. То веднага става заложник на случайни мнозинства и не може да води адекватна политика“.

По думите му партиите трябва да се фокусират върху най-спешните неща и нещата, които са обединяващи:

„Аз бих предложил да видим къде са нещата, в които сме единни, нещата, около които можем да работим заедно. Те са свързани с ред въпроси, които само си ги говорим, но не могат да намерят реализация, ако няма парламент. /…/ Има ред такива въпроси, около които ние нямаме кой знае какви спорове. На теория е възможно да се създаде такова правителство. То няма да е правителство, каквото сме свикнали в предишни години, с ясна политическа, идеологическа физиономия, но то ще бъде работещо правителство, което ще може да решава тези въпроси“.
Иначе започваме да създаваме впечатлението, че ставаме излишни, смята депутатът от БСП.
Според него в сегашната ситуация – на трети мандат, по-трудно може да разсъждаме за правителство с политически фигури.
Нищо не сме затворили и отхвърлили„, категоричен бе Вигенин. Според него БСП е една от логичните опции за трети мандат:
„Не бихме искали да затворим възможността за открит разговор с останалите партии, за да видим кой къде стои и къде са пресечните точки“.
Ясно е, че ако се създаде правителство, то няма да е устойчиво и дългосрочно, посочи Кристиан Вигенин.
„Има шансове да се случи нещо друго. Дори и сега този парламент успява по някакъв начин да работи с едно служебно правителство, което по някакъв начин движи оперативно нещата в страната. /…/ Защо да не можем да го правим и с правителство, което сме избрали ние като НС? В тази посока на разсъждение бихме могли да направим нещо смислено“.
Логичният изход е шороко парламентатно подкрепено правителство, изказа мнението си депутатът от БСП. По думите му такова правителство ще зависи от първите две политически формации“
„Ние можем да създадем предпостави за диалог, но дали ще има правителство зависи от това как ще подходят двете най-големи партии. Ако те към днешна дата клонят по скоро към това да се върви към избори, никакъв трети мандат не може да спре този процес“.
Според него си струва част от лидерите да поговорят със своите симпатизанти. По думите му трябва да се работи за преодоляване на „цъкащата бомба“, каквато е сривът на доверието в парламента и политическата система като цяло.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here