Изненада: Обявяват грипна ваканция!

Ще трябва да има грипна ваканция. Това предупреди проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Случаите на грип и остри респираторни заболявания ще нарастват през януари 2023 г., а също и през февруари поради ниските температури, способстващи предаването на вируса, заради събирането на хора на закрито.

 

Очаква се по-продължителна и по-висока вълна на заболяванията в сравнение с предишни години. В момента ковид в страната е на едно от най-ниските си нива, ситуацията е спокойна, няма натиск към здравната ни система, каза проф. Христова по БНТ.

Тя обясни, че още в края на ноември е започнало повишаване на случаите с грип и остри респираторни заболявания, а през декември броят им се повиши значително.

„Тази година сравнително рано започна грипната вълна. Обичайно в предишни години първи случаи на грип доказвахме в края на декември. А сега още от края на ноември 2022 г. в България има циркулация на грипни вируси“, поясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според проф. Ива Христова пикът се очаква в края на януари – началото на февруари, след което броят на новорегистрираните заболявания ще спада по-продължително време, вероятно дори до април. Така ще имаме една по-продължителна и по-висока вълна на заболяванията в сравнение с предишни години.

„В момента имаме само грип А. Доказваме по-често тип А (H3N2) и по-рядко пандемичния А (H1N1). Нямаме доказани грипни вируси тип В. Това е важно, защото за грип А имаме антивирусни препарати, които блокират мултиплицирането на вирусите с много добро действие, но трябва да се вземат още първите 1 – 2 дни от изявата на симптомите.

А те са много силна отпадналост, главоболие, температура над 37,5 градуса, болки в мускулите на цялото тяло, суха кашлица, дразнене от носа и гърлото“, каза проф. Ива Христова.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here