Ил. Стоянов: Н. Шушков хвърля „прах в очите на хората“, няма изготвен проект за изграждането на нов мост край Покровник!

Илко Стоянов

„Хубавото на вчерашната среща, на която присъстваха представители на фирмата строител, на газовото дружество, експерти, зам.- министър Шушков призна, че 1 година държавата е бездействала. Искам да му припомня обаче, че той също беше част от тази държава, защото беше областен управител по това време. Държавата е загубила една година в бездействие. Това е нещо, което казваха гражданите, казвах го и аз като кмет. Ние нямахме юрисдикция, освен да настояваме.  Ние пак не получихме отговор кога ще започнат дейностите по изграждане на Покровнишкия мост, не мога да кажаэ нищо конкретно на жителите на 5-те села, свързани с него.“- това каза на брифинг днес кметът на Благоевград Илко Стоянов, след вчерашната среща в МРРБ, инициирана от бившия областен управител на Благоевград, сега зам. министър Николай Шушков. Според кмета, основният проблем в момента е газовата тръба, която минава в района. Все още не е изяснено за чия сметка ще стане изместването на въпросната тръба-дали за сметка на фирмата изпълнител, или за сметка на газовото дружество.

Неуредиците са много- няма изготвен проект за изграждането на нов мост, не се говори за вариант за ремонтирането или укрепването на мостовото съоръжение, което отново ни връща в изходна позиция-мостът остава затворен.

Кметът определи вчерашната среща като вид пиар акция, „прах в очите на хората“ тъй като от нея не е произлязло решение, което да удовлетвори жителите на селата. Общината не може да направи нищо, съоръжението е на АПИ и съдбата на хилядите хора, живеещи в 5-те села, свързани с Покровнишкия мост е в ръцете на държавата, която проспа 1 година, а и досега не е ясно колко още ще спи по проблема, който не търпи отглагане във времето.

„По добре да ни бяха дали парите, досега да бяхме го решили, заключи кметът Илко Стоянов, видимо притеснен от случващото се с моста. „Представете си какво би се случило, ако се повтори бедственото положение от миналата година, то тоя компрометиран мост ще падне, газовата тръба е там, продължава да е там, просто не ми се мисли…, заключи кметът. На финала въпросът с моста остава висящ, конкретно решение няма, за сега.

Министерството разпространи официално съобщение след срещата, което е пожелателно, без всякаква конкретика, кога реално ще започне да се работи по този мост, тъй като хората от селата вече са на ръба на търпимостта, след като 1 година държавата не взе никакви мерки, въпреки моето настояване, каза градоначалникът.

Факт е, че кметът направи пътека до институциите за решение на проблема, мостът не е общински и не попада под юрисдикцията на община Благоевград, затова и местната управа бе с вързани ръце при решаването на важния за жителите на 5 села проблем. Хората една година минават по обиколни пътища, за да стигнат до града, инвестирайки средства и нерви, което ги изправя пред възможността за ефективни протестни действия, уморени от затлачването на проблема.

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here