Нови алеи от речни камъни редят в Доспевската къща в Самоков, чешма, навес, сцена и зеленина част от обновяването за 132 900 лв. 

Нови алеи от речен камък, каменна чешма, навес, сцена и нова растителност включва пълната промяна за двора на Доспевската къща в Самоков. Заложената от общината сума за целта е в размер на 132 900 лв. с ДДС. Както е известно, идеята е къщата да бъде превърната в музей, където да се разположи експозиция, представяща вещи от самоковския бит. Сградата е обявена за паметник на културата с национално значение през 2008 г. Тя е реставрирана през 80-те години и е предоставена за ползване на Детска художествена школа „Захари Зограф“. Целият имот е с площ от около 930 кв.м. Основната едноетажна къща е била дом на семейството на самоковския зограф Димитър Христов Зограф, в близост до нея е ателието му от 1848 г.

От документацията към обществената поръчка става ясно, че от едри плочи речен камък ще се оформи водеща алея. Около периферията й ще се подредят извадените автентични плочи от двора. Ще се изгради дървен навес, който ще се ползва за работилница на открито, ще има и открита сцена. В сметката са включени санирана резитба на съществуващите в двора дървета, обособяване на кътове за отдих с вечнозелени храсти в комбинация с акценти от цъфтящи растения. Ще има делви със засадени в мушката, ще се засадят сребрист смърт и мушмула. Ще се постави каменна чешма. Ще има кръгла площадка, където да се позиционира временни експозиции.

Припомняме, че на сесия в края на септември Общинският съвет одобри прекрояване на бюджета. Така част от около 150 000 лв., останали от ремонт на улици, бяха пренасочени за Доспевската къща. Тогава беше съобщено, че 22 000 лв. ще бъдат вложени в изграждането на откритата сцена в двора на Доспевската къща, 55 400 лв. за оформяне на дворното пространство и 55 000 лв. за дървения навес.

Като вече писахме, дни преди Коледа от общината обявиха друга обществена поръчка за закупуването на автентично етнографско обзавеждане за къщата. Заложената за целта сума е 25 492,80 лв. с ДДС. От тях 15 850 лв. без ДДС са предвидени за обзавеждане, включващо старинно писалище, писалищен стол, три миндера, кръгла масичка, квадратна масичка, два салонни стола, столове с дамаска, кресло, канапе, експозиционна витрина… 5394 лв. без ДДС ще се дадат за 4 килима с различна големина.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here