Никой не иска да работи в новия цех на „Актавис“ в Дупница, работници: След удръжките заплатата пада под 800 лв.

Гади Мукомолов, изпълнителен директор

Няма работници, желаещи да работят в чисто новия цех на „Актавис“ в Дупница. Наши източници издадоха, че производствената база е напълно готова, но намирането на работници се оказало истинско предизвикателство. Ръководството на фармацевтичния завод направило серия совалки из общините в региона, търсили са съдействие от кметовете. Нужни са 90 човека, които да обслужват новите мощности. „Работата с химически вещества и препарати и ниското възнаграждение отблъскват всички. В предприятието остават само желаещи да работят в администрацията, където заплатите са добри. От няколко месеца след жестока битка на синдикатите заплатите в предприятието са 1250 лв. бруто. Като се махнат удръжките парите падат под 800 лв. Но хората считат, че това е малко, а веществата, с които работят, са вредни за здравето им. Да не говорим за работата на смени. Но най- голямата несправедливост е, че новоназначените започват със заплата 1250 лв., колкото получават и дългогодишните работници.“, споделят работници. Новата производствена мощност, от идеята до строежа, беше осъществена за около 2 години. Беше обявено, че с новия таблетен цех „Актавис“ ще може да произвежда по 1 млрд. таблетки годишно. Заявената разгъната площ на новия цех по план беше е 8058 кв. м. Според инвестиционното намерение на приземния етаж ще се извършва насипно производство, на първия насипно производство и теглово разпределяне чрез топла връзка с производствена зона на съществуващия цех 2. Вторият етаж е техническа зона. На място ще се правят гранули, таблетки, обвити таблетки и капсули. Заводът в Дупница е с 60-годишна история, на място работят над 1200 души. Фармацевтичната компания е одобрен производител от над 109 фармацевтични фирми в света, а в Дупница се извършвало около 5-7% от производството.
Вижте видеоканала ни:


47 COMMENTS

 1. За съжаление това е истинската истина.Дружеството даже не и прави и никакви дарения нито за спорта, нито въобще в Общината .

  • Хора напускайте и си търсете друга работа реалната заплата за Вашия труд е 2000 лв нето. Това е чиста експлоатация.

  • Ако бяха направили завода в Старозагорска област, можеше да си намерят работници.

 2. Плашеха ни че ще облекат и изкъпят 100 циганина и ще застанат на нощите места .Аиде направете го . Циганин нима да ви стъпи под надник 150 лева вече.

  • Една таблетка няма да става за продажба. Оставете ги да опитат, хахахах

 3. Малки са заплатите Директоре.Заблуждават те твоите хора. Гола вода са заплатите.Отговорност за милиони ,заплата за стотинки.

 4. ГАДИ ми се от Гади .Тоя Гади е голема Гадина .От еврейн да вземеш пари,ама друг път.
  Нека си докара работници от Израел .Продукция за милиони на месец ,а за работещите пряко в производството -нищо .Има още дълго време да си търси работници .Вече и в шивашките цехове взимат подобни заплати ,без да са на смени .

 5. 1250лв е мечта за много от старите оператори,а новите които почват единствената ,,заслуга ,,към тоя завод ,че са си подали CV в ЧР.Мързеливи и най-вече безотговорни,подаряват им изпитите само и само да има кой да работи.Супервайзорите знаят ,че на новите не се разчита и са ,,пълнеж,,на смените ,но това непречи да са на по-високи заплати от стари работници.Това са резултатите от поредната ,,оптимизация ,,на Златка Сандина-ЛИКВИДАТОРКАТА.“Благодарностите“ са за нея

  • Имаше инвестиции, когато управляваха ГЕРБ, оттук нататък няма да има нищо

 6. 1250 бруто е над 900 лв. чисти пари. Последно 800 лв. ли се взима стартово или 1250 бруто, което е доста повече от 800 нето?

  • Да накарат урковците да им работят нали ги приеха ама те взимат 600лв. И лежат а мангасар под 100лв надник не пипа

 7. Ако знаете на какви машини се работи… – готови за скрап. Всичко, което се постига, е благодарение на операторите там, а нервите … без коментар.

 8. Абе човек,хфк е най-голямата фирма в югозапада,има милиони печалба всеки месец….Има ли значение дали е 800 или малко над 900 чисто заплатата ???Това е УНИЖЕНИЕ!!!Лошото е че,разни ушета на началници,доставки,тийм лидери,и тема подобен пълнеж,от който файда никаква,взимат добри заплати,а работници които работят ежедневно с отровни вещества получават мизерни заплати!

 9. Абе човек,хфк е най-голямата фирма в югозапада,има милиони печалба всеки месец….Има ли значение дали е 800 или малко над 900 чисто заплатата ???Това е УНИЖЕНИЕ!!!Лошото е че,разни ушета на началници,скатавки,тийм лидери,и тема подобен пълнеж,от който файда никаква,взимат добри заплати,а работниците,които работят ежедневно с отровни вещества получават мизерни заплати!

 10. Господарите НЕ ги интересува мнението на хората! Не им пука за нищо! Тръгват си хора с отговорност и желание за работа, с опит- трупан с години и никой не ги пита защо… Едва ли някой ще чете тази статия,още по малко ще иска да види проблемите,които са там от години! И все са тези-връзкарство,некомпетентни ръководители(като се почне от тим лидери и се стигне до началник смени),отвратително работно време и смени,унизително отношение към персонала,смешна координация между плановиците и реалната обстановка…може още дълго да се изрежда докато стигнем до „заплатата“-жалко подаяние възнаграждаващо описаният АД! В подобни заводи по целият Свят заплатата варира между 2.5 и 4.5К- ЕВРО! Така че….нека си изкъпят братята от „Пич мала“ и да им робуват!

 11. Й. Велева – Човешки ресурси Балканфарма Дупница дано прочете това.Ама и да го прочете файда никаква.Синдикатите са на по долно ниво даже.Полза от тех никаква.

 12. Мутряците робовладелци в територия България, ако не се научат да плащат нормални заплати, ще трябва да застанат сами зад машините си, които убиват работници. Бръкнете се най- накрая във вмирисаните и претъпкани портфейли и плащайте поне 1200 Евро на месец. С мутренските номера до тук, иначе празни ще ви стоят заводите построени с крадени пари. Само на час и половина със самолет всеки може да работи минимално за по 10-12 Евро на час и да си има нормални осигуровки, които ще му докарат и що- годе нормална пенсия. Аз лично не бих си мръднал и пръста за под 200 долара на ден, които сега изкарвам за 5 работни часа.

  • Смешник вземи се разкарай, изкарвал бил 200 долара на ден. Такива като теб за една седмица дали ги изкарват

  • Едно време комунистите даваха 200 лева заплати, а сега във руските фирми дават 300 лева.

 13. Е това сме българите….вместо да са единни дори и в коментарите са разединени и все ще се намери някой льольо, който да троли само ..относно последния коментар…
  Теб какво те бърка. Ако ще и 500$ да изкарва.
  Какво защитваш?
  800/900 лв пари ли са днес. То преди тази инфлация не бяха сега ептем.

  Е затова няма единство и ни заплатите ще мръднат ни права ще имат хора и все ще си бъдем дупката на балканите която сме!
  Ще те експлоатират както си искат.
  Няма оправия тази държава за дълбоко съжление и нищо светло на ни очаква в бъдеще с такъв народ, разбирания и манталитет!

 14. Българинът е вечно недоволен и неблагодарен. Каквато и заплата да получава, все ще е малко.

 15. Ми,да си работят сами за тези пари. След като това е фирма с голяма печалба,значи просто искат роби,а не че не могат да си позволят да плащат.

 16. „Прост народ -слаба държав“. „Разделяй и владей“. „Хляб и зрелища“/само че тук хлябът го няма/…..това важи и е актуално за Бг и днес.“….търпи,търпи и ще си спасиш душата…..“смятам че е достатъчно…за разбиращите

 17. „Със стиснати кълки деца се не раждат“
  В Троянския завод е същото.

 18. Тъпаците изживяващи се като робовладелци и вземащи бонуси , спестявайки заплатите на хората, които реално работят и изкарват продукция , трябва да останат сами в разнебитените цехове.
  Работа във фармацевтична промишленост за по-малко от 2000 нето е подигравка и гьонсуратлък.

 19. От тая клоака трябва да се напусне дружно! Производство се крепи на няколко експерта и съвестни стари оператори, които си дават душата в двата стари цеха. Еврейте пари няма да дадат. Не за това са в България. Бягайте далече от тези робовладелци и българските им васали, като Сандина, Бързачка и останалата част от благоевградските ликвидатори…

 20. Икономиката играе според пръчката – заплати и данъци, цена енергия, и ако тя е ниско, икономиката ще скача ниско – ще залага на сектори които могат да съществуват с ниски заплати и данъци и енерго цени, конкурентни на световният пазар с тези условия. Иначе гледам минималната заплата при германците е 4,5 пъти се разделя БВП на зает. бг-Заети 2 128 574, бвп 80 милиарда долр;. към 700 долара трябва да е минималната заплата.

 21. При 450 млн. печалба за година, заплати от по 1000 лв. са си чиста гавра с персонала!
  Народе събуди се!!!
  Ако сам не си извоюваш свободата нито Синдикатите, нито който и да е няма да си мръдне пръста.
  Организирайте се, обединете се и вкупом напуснете, Във Вас е силата – помнете това, не в ТРЗ-то и разни други купени администратори.

 22. НРБ: Едно кисело мляко тогава струва 23 ст. едно предприятие прави 700 000 млека, добавена стойност 10 ст. – 5 ст. за работни заплати. Тоест за заплати 35 000 лева, при 350 работници, се пада заработка 100 лева на човек на ден. Въпросът е докога доходите на работниците и минималната заплата ще са два пъти по-малки от времето на социализмът. ???? Каква трябва да е икономиката, че да стигне за 5 години, 60% от доходите в Германия защото никой няма да търпи повече, а с този растеж и 1000 години няма да стигнат. . Иначе гледам минималната заплата при германците е 4,5 пъти се разделя БВП на зает. Ако заетите в България са 3,2 милиона, значи заслужават 850 лева минимална заплата. Но колко са заетите 3,2 милиона, 2,2 милиона, 2,5 милиона.. Общо за страната 2 128 574, НСИ. към 700 долара трябва да е минималната заплата. А СИНДИКАТИТЕ – АДВОКАТИ НА РАБОТНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА ИСКАТ 70% ОТ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ ЗА ЗАПЛАТИ И 70% ОТ ТОВА ДА Е МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА, ЗА СЕКТОРИ И ФИРМИ. 100 000 ЛЕВА добавената стойност на работник във орсова кооперация или арендаторска фирма, значи там минимална заплата трябва да е 49 000 лева годишно, месечно 4000 плюс.

 23. НРБ: Едно кисело мляко тогава струва 23 ст. едно предприятие прави 700 000 млека, добавена стойност 10 ст. – 5 ст. за работни заплати. Тоест за заплати 35 000 лева, при 350 работници, се пада заработка 100 лева на човек на ден. А СИНДИКАТИТЕ – АДВОКАТИ НА РАБОТНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА ИСКАТ 70% ОТ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ ЗА ЗАПЛАТИ И 70% ОТ ТОВА ДА Е МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА, ЗА СЕКТОРИ И ФИРМИ. 100 000 ЛЕВА добавената стойност на работник във орсова кооперация или арендаторска фирма, значи там минимална заплата трябва да е 49 000 лева годишно, месечно 4000 плюс.

 24. Актавис има 300 000 лева е добавената стойност на зает в тази фирма. Ако само 40% отива за заплати, средната заплата ще е 10 000 лева, а на половина да е минималната – тоест 5 000 лева, месечна. Ако има синдикати, средната трябва да е 70% от добавената стойност, тоест 17 500 лева, месечна, а минималната 70% от нея – 12 250 лева, брутни.

 25. Като искат някой да им работи – ще плащат! Да си работят сами иначе. А, между другото на 1250 брутно, нетното е към 970.

  • може за столова да им удържат – за закуска 3 лева и за обед 5 лева.

 26. тракторист 1989 г. взима нето 360 лева купавищи колкото сега 2000 лева, плюс премии 1000 лева годишно – купуващи колкото 5-6 000 лева сега. Фризьорка 1989г. нето заплата 290 лева купуващи колкото сега 1500 лева, с 10% от заплатата си изплаща апартамента си..

 27. Нашите политици и работодатели са алчни, корумпирани БОКЛУЦИ ! Сития на гладния не вярва!

 28. Мукомолов е изключително нагло парче. Ходи като фюрер из завода и само крещи.. А па златка, дето е солташак на бързачка не знае къде се намира! Напускайте тоя потъващ кораб!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here