Кметът на Блажиево лумна 2 м. огън на сред площада! Песни, танци, наздравици и цинизми се вихрят със страшни викове! / Видео/

Популярният кмет в община Бобошево – Пламен Караканов на с. Блажиево запали огън насред плочките на площада в селото рано сутринта като в стар езически обичай, а местните наизлязоха да игроят хоро край него с тъпани и гайди. „Айде, Блажиево е живоооо! Дай! Удри! Удри! – викат на тупанджията с цяло гърло местни юнаци и се наливат с вино и ракия.

„Веслебата на блажиевци прилича на О̀рата ко̀пата -древен обичай от езическите времена, изпълняван в наши дни вечерта на Сирни Заговезни.

Запазен е най-вече в Южна България, главно в Родопите, сред тракийските преселници в Добруджа, но също и в планинските села на Стара планина и Средна гора. Заговезнишки огън се пали някъде над селото,  не на плочките на площада, а някоя височинка край селото или в самото село се запалва огън, в който се слага голямо дърво, наречено оратник. Името идва от глагола оратя, който значи говоря. Според някои обяснението е, че хората се оставяли да правят това, за да се наговорят и простят с цинизмите преди постите, но традициите изобщо около заговезнишкия огън насочват към много стар тракийски езически култ. Документирани са опити на църквата за забраната им – Турланският събор през 680 г. в Цариград с Канон 65 изрично нарежда „да се изостави паленето на огньове … на новолуние, както и сега да се прескачат някои огньове по някакъв стар обичай. И ако това се прави от духовник, да се лиши от сан, а ако е лаик, да се отлъчва.“ За отбелязване е, че обичаят и днес се извършва винаги при новолуние.“ – са коментарите за весебата в Блажиево.

„На който не му харесва да не гледа! Това е положениетооо!“- вика местен мъжага и цепи мрака.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here