180 000 туристи чакат в Банско тази зима, М. Бистрин и Г. Думанов: Хотелите от сивия сектори ни убиват!  

Министерство на туризма организира с община Банско работна среща дни след официалния старт на зимния туристически сезон. Във форума участваха зам.-министърът Ирена Георгиева, кметът на Банско Иван Кадев, ръководители на обекти в туристическия бранш в курорта, представители на органи, осъществяващи контрол на реда и сигурността, на храните, на приходите и др. В екипа на зам.- министър Георгиева беше д-р Мария Петрова – началник на кабинета на министър Илин Димитров и специалисти от Министерство на туризма. Домакини на срещата бяха кметът Иван Кадев, председателят на ОбС Костадин Загорчин и зам.-кмет Сашка Въчкова.

Зам.-министър Георгиева съобщи, че въз основа на данни от Единната система за туристическа информация, от туроператори и от авиокомпании, се очаква прогнозен ръст от 12% на туристи, които ще посетят Банско през настоящия сезон. Статистиката показва, че през миналата зима те са били над 160 хил. регистрирани туристи, което около 180 000. Уточнението „регистрирани туристи” беше повод да се постави един тежък за работещите законно хотелиери, които са много ощетени от нерегламентирано работещите като места за настаняване апартаменти и къщи.

Малин Бистрин

Председателят на Съвета на туристическия бизнес Малин Бистрин и общинският съветник Георги Думанов бяха категорични, че сивият сектор, който не регистрира туристи, не плаща данъци и такси и ползва електричество на цени за битово потребление, е убийствен за работещите по правилата. В тази връзка, кметът Иван Кадев предложи в съответните държавни институции да бъде обсъдена подходяща форма за контрол на влизащите в България туристи, която да дава информация къде са настанени.

Представителите на туристическия бизнес поставиха въпрос за липсата на предвидимост за цените на енергоносителите, чийто ръст „изяжда” печалбата , тъй като договорените в началото на сезона цени на туристически услуги не могат да бъдат променяни.

Отново бе дискутиран проблемът с квалифицирани кадри в туризма. Зам.-министър Георгиева обяви, че след месец отново ще заработи Съвет за кадрите към Министерство на туризма, който да предложи решение, защото дисбалансът е очевиден – 14 висши училища имат акредитирани специалности в туризма, между 3 и 5 хиляди са випускниците от средни училища със специалност туризъм, а целият бранш изпитва недостиг на работна ръка.

Разяснения за важни нови положения в Закона за храните бях направени от д-р Калина Милушева от БАБХ, а началникът на РС ПБЗН – Банско гл.инспектор Димитър Клечеров акцентира върху проблема с пожарната безопасност на апартаментните комплекси и други сгради, които не отговарят на изискванията за туристически обекти. Кметът Иван Кадев увери, че градът е готов да посреща туристи през цялата година, а общинското ръководство има добра координация и сътрудничество с всички органи и институции, които имат отношение към добрата организация на туризма в общината.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here