Кметът на Долна баня Джамбазов и зам.- социалният министър откриха два центъра за хора с увреждания, 24- ма души ще се грижат за болните

Кметът на община Долна баня Владимир Джамбазов и заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска откриха днес нов център за настаняване на хора с увреждания. В церемонията участваха още изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова, управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов, областният управител на Софийска област Радослав Стойчев  и кметът на община Костенец Йордан Ангелов.

Новата социална услуга представлява Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства и Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция с капацитет за по 15 души всеки. „Открихме още два социални дома и с това общината ни потвърди ролята на си грижовна институция, отговорна за проблемите на хората в неравностойно положение. В община Долна баня сме развили мрежа от 12 социални услуги, които оказват качествени грижи и подкрепа на над 220 души в зависимост от техните индивидуални потребности. Новооткритите социални услуги са изключително сложни с оглед индивидуалната грижа за хората и са едни от най-търсените в България“, коментира кметът Джамбазов.

„Министерството на труда и социалната политика е заложило в Плана за възстановяване и устойчивост изграждането на нови над 250 социални услуги за хора с психични разстройства, деменция и умствена изостаналост“, каза заместник-министър Клисурска.

В двата новооткрити центрове ще работят по 12 човека персонал. Социалните услуги разполагат с медицински сестри, трудотерапевти, социални работници и санитари.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here