Читатели: Цената на водата ще стане като цената на тока, заради колективна безодговорност на съветниците!

Александър Анин и Светозан Тричков , лидери на БСП и Земеделски народен съюз мълчат като риби, като и останалите съветници, а кметът Методи Чимев обвини всичи, като каза, че десетилетия съветниците назначават роднини в дружество, управлявано от тях на 100 процента.

Читатели ни пишат:

Великият и непревземаем Вавилон падна за 1 нощ чрез отклоняване на водите на река Ефрат, съветници и царя пируваха, така ще стане и със съветниците на Дупница и общините, които се гавря с съдбата на водните дружества!

Първан Дангов няма мнение по въпроса, БСП също, от 4 години те не са дали нито една пресконференция, като и останалите групи.

Непревземаемата Вавилонска империя, „златната глава“ на Световните царства, в който приборите на жителите са били от чисто злата, стените дебели колкото да се разминат две- три колестници или поршета, с храна за 20 години напред, е паднал за 1 нощ след като мидоперсииският цар Кир отклонява водите на река Ефрат, захранващи града и воиските минават по сухо. Царят и съветниците му са били на пир, с безгрижното самочувствие, че никой не може да ги бутне, били заобиколени от войски, а невидима сила изписва на стената като невидим прожектор думите „Премерени сте, претеглени сте и сте намерени за недостойни, Бог предаде церството ви на Мидо Персите“. Грехота е, управниците да си правя гавра с водата и въздуха, те са дар от Бога за неговите чада, хората, венеца на неговата творческа сила. Дано не сме прави, но май калашникът е изваден срещу съветниците на Дупница и останалите общини, които правят грешка след грешка и спират услугата за населението чрез декапитализиране на дружествата. Дано не се отнасят и за тях тези думи от невидимият прожектор на стената на залата на пира във Вавилон. Съветниците в Дупница решиха да предадат дрежеството на Кюстендилска вода, която е затънала в дългове от 4 000 000 лв, а дупнишкото дружество с 2 000 000 лв и няма пари дори да си плаща тока. Съветниците си измиват ръцете с мантрата това е „директива на Европа, държавна политика, ние няма какво да правим“, но всъщност стана ясно от кметовете на Сапарева баня и Петрич Калин Георгиев и Димитър Бръчков, че такава директива няма за окрупняване. Бившият зам.- областен управител и бивш председател на общинския съвет в Дупница, хирургът д-р Матей Помниколов предположи, че окрупняването и декапитализирането на ВиК сектора е с цел продажбата им на ниска цена, при което услегата ще се заплаща като цена на тока. Стотици жители на общината ни писаха:

„Господ ще ги накаже, водата е символ на Божието присъствие, тези хора са тръгнали стремително към края си, войват и се опитват да победят самия Господ, какво ги чака, вероятно нещо страшно. Всичко е заради колективната безодговорност  на общинските съветници по закон, щом те гласуват, закон за грешките им няма, а грешките им са „служене на частен интерес т. е. грешката е вярна“ – пише ни Тодорка Петрова.

 • Rita Ynkova

  Защо водата е дадена от Господ тези шарлатани за какви се мислят

  Надя Сантева

  Един калашник и у общината.Аман от нек@дърницi. /Дамата уточни, че става въпрос за калашник- детска играчка, който да пробуди заспалата съвест и бездействието на съветниците, допуснали катастрофата в дружеството, на което са собственици/
  Георги Градевски, Лорета Николова, вдясно, Миглена Вельова и Леонид Хаздай, на заден план с бялата риза е независимият Георги Градевски и всички останали мъчат като „пръднали“, пишат ни читатели, вместо да се изправят и да кажат, ще се борим срещу тази не правда. Преди ни излъгаха за Областен град, сега ходим на съд в Кюстендил, за Зравна каса в Кюстендил, за НАП в Кюстендил, за Спешен център за Кюстендил и за всичко! Плащаме двойно и тройно за всичко, приключват Дупница! Това е! И вероятно ще строим и язовир на Кюстендил, понеже не можаха 30 години да го построят.“- пишат ни Матей Попниколов, Тодор Славков, Надя Попова и много други.
  Общинските съветници Вергил Кацов, Леонид Хаздай, Георги Георгиев, Георги Коларов, Костадин Костадинов, Йонко Гергов и Иван Раков
  Вижте и какво ни казва Историята за подобни управници:

Около два века преди падането на Вавилон пророк Исаия предсказал както името на персийския завоевател, който все още не бил роден, така и начина, по който той щял да превземе Вавилон. Исаия писал: „Това казва Йехова на своя помазаник Кир, когото хвана за дясната ръка, за да покори пред него народи …, за да отвори пред  него двукрилите врати и да не бъдат затворени градските порти.“ (Исаия 45:1) И Исаия, и Йеремия предсказали, че вавилонските „реки“, тоест каналите, образувани от река Ефрат, които служели като защитен ров, щели да пресъхнат. (Исаия 44:27; Йеремия 50:38) Гръцките историци Херодот и Ксенофонт потвърдили истинността на библейските пророчества, включително и факта, че в нощта, когато Кир завладял града, вавилонците се били събрали на угощение. (Исаия 21:5, 9Даниил 5:1–4, 30) След като отклонили водите на река Ефрат, войските на Кир без почти никаква съпротива влезли в града през отворените градски порти покрай реката. Могъщият Вавилон паднал само за една нощ!

Надеждни пророчества

Във вдъхновен от Бога сън пророк Даниил видял четири звяра, излизащи един след друг от морето, които представяли поредица от световни сили. Първият звяр, който приличал на лъв с крила, съответствал на Вавилон. Вторият ‘приличал на мечка’. Повествованието продължава: „И му беше казано: ‘Върви, яж много месо!’“ (Даниил 7:5) Тази страшна мечка представяла Мидо–Персия.

В съгласие с пророчеството на Даниил Мидо–Персия имала ненаситен глад за завоевания. Малко след като Даниил получил това видение, Кир победил мидийците и после воювал срещу Лидия и Вавилон. Неговият син Камбиз II завладял Египет. По–късно владетелите на Мидо–Персия разширили границите на империята още повече.

Откъде можем да сме сигурни в достоверността на това тълкуване? От друго подобно видение на Даниил разбираме за овен, който ‘боде с рогата си към запад, към север и към юг’. Това пророчество се изпълнило, когато Мидо–Персия, образно казано, пробола други народи, включително могъщия Вавилон. Ангел на Бога разтълкувал видението, като казал на Даниил: „Овенът с двата рога, който видя, представя царете на Мидия и Персия.“ (Даниил 8:3, 4, 20)

Освен това около два века преди падането на Вавилон пророк Исаия предсказал както името на персийския завоевател, който все още не бил роден, така и начина, по който той щял да превземе Вавилон. Исаия писал: „Това казва Йехова на своя помазаник Кир, когото хвана за дясната ръка, за да покори пред него народи …, за да отвори пред  него двукрилите врати и да не бъдат затворени градските порти.“ (Исаия 45:1) И Исаия, и Йеремия предсказали, че вавилонските „реки“, тоест каналите, образувани от река Ефрат, които служели като защитен ров, щели да пресъхнат. (Исаия 44:27; Йеремия 50:38) Гръцките историци Херодот и Ксенофонт потвърдили истинността на библейските пророчества, включително и факта, че в нощта, когато Кир завладял града, вавилонците се били събрали на угощение. (Исаия 21:5, 9Даниил 5:1–4, 30) След като отклонили водите на река Ефрат, войските на Кир без почти никаква съпротива влезли в града през отворените градски порти покрай реката. Могъщият Вавилон паднал само за една нощ!

Гробницата на Кир

Гробницата на Кир все още може да се види сред руините на древна Пасаргада в днешен Иран

Това събитие, от своя страна, довело до забележителното изпълнение на друго пророчество. По–рано пророк Йеремия предсказал, че Божият народ щял да бъде в изгнание във Вавилон 70 години. (Йеремия 25:11, 12; 29:10) Това пророчество се изпълнило точно навреме и на изгнаниците им било позволено да се завърнат в родината си.

РАЗВАЛИНИТЕ на дворци и кралски гробници ни показват само малка част от величието, силата и богатството на древната империя на Мидия и Персия. Преди двете царства да се обединят, Мидия била господстващото царство. Но през 550 г. пр.н.е. мидийците попаднали под властта на персийския цар Кир II който впоследствие станал владетел на Мидо–Персия. Това огромно царство, първоначално разположено на север от Персийския залив, по–късно разширило границите си от Егейско море до Египет и до северозападната част на Индия, като включвало в територията си и Юдея.

Мидо–Персия управлявала над юдейския народ повече от 200 години — от падането на Вавилон през 539 г. пр.н.е. до 331 г. пр.н.е., когато самата Мидо–Персия била победена от гърците. В много библейски книги се говори за важни събития, които се случили през този период.

Надеждна история

Библията ни казва, че цар Кир II освободил юдеите от плен във Вавилон, като им разрешил да се върнат в Йерусалим и да възстановят Божия храм, който вавилонците били унищожили през 607 г. пр.н.е. (Ездра 1:1–7; 6:3–5) Истинността на това събитие се потвърждава от глинен документ, познат като цилиндъра на Кир, който бил открит през 1879 г. сред руините на древния Вавилон. Този документ споменава Кир по име и описва политиката му да връща вече пленени народи в тяхната родина, позволявайки им да вземат и религиозните си предмети. Библейският писател Исаия записал пророческите думи на Йехова относно Кир: „[Той] ще изпълни всичко, което ми е угодно, дори думите ми за Йерусалим ‘Ще бъде построен отново’ и за храма ‘Ще бъдат положени основите му’.“ (Исаия 44:28)

 Всъщност в Ездра 6:3, 4 пише, че Кир заповядал разходите за възстановяването на храма „да бъдат покрити от царския дом“. Това забележително изказване е в съгласие със светската история. В книгата „Персия и Библията“ се казва: „За персийските царе било нещо обичайно да помагат за възстановяването на светилищата в своята империя.“

Библията ни казва, че по–късно юдейски противници писали на Дарий Велики (наречен още Дарий I *), оспорвайки твърдението на юдеите, че Кир им е разрешил да възстановят храма. Дарий заповядал да бъде открит оригиналният писмен указ. Какъв бил резултатът? В Екбатана, столицата на Мидия, бил открит свитък, съдържащ указа на Кир. След това Дарий писал: „Аз, Дарий, издавам тази заповед. Да бъде [възстановен храмът] незабавно.“ Тогава противопоставянето относно строежа спряло. (Ездра 6:2, 7, 12, 13)

Светските източници подкрепят тези подробности. Например Екбатана била лятната резиденция на Кир и той може да е издал указа там. Освен това археологически открития показват, че мидо–персийските царе силно се интересували от религиозните въпроси, засягащи царството им, и пишели писма, за да разрешават споровете.

„…24. Заради това са и проводени от Него тия ръчни пръсти и е начертано това писмо.
25. И ето, що е начертано: мене, мене, текел, упарсин.
26. Ето и значението на думите: мене – изброи Бог царството ти и му тури край;
27. текел – претеглен си на къпоните и си намерен твърде лек;
28. персе – царството ти е разделено и е дадено на мидяни и перси“.
29. Тогава по заповед на Валтасара облякоха Даниила в багреница и туриха на шията му златна верижка и го провъзгласиха трети властник в царството.
30. В тая съща нощ Валтасар, халдейският цар, биде убит,
31. и Дарий Мидянин превзе царството, бидейки на шейсет и две години…“

Това е записано е Старозаветната книга на пророка Данаил (Дан. 5:24-31). Фразата в църковнославянските текстове „Мене, мене, текел, упарсин“ (а на арамейски „Мене, текел, фарес, упарсин“) се превръща в крилата и произнасянето ѝ се възприема като предзнаменование за кончината на изтъкната личност, а освен това е синоним на разточително нехайство пред лицето на някаква реална опасност. Описаното в библейския текст обаче, освен като легендарна случка, има зад себе си и реално историческо събитие.

Пирът на Балтазар. Рубенс

Според преданието, в нощта преди Вавилон да бъде превзет от войските на персите, Балтазар (Валтасар) – син и съвладетел на последния цар на Нововавилонското царство Набонид, устройва разточителен пир за приближените си. Докато пируващите оскверняват трофейните съдове, заграбени от Соломоновия храм, ползвайки ги за гуляя си, на стената на залата невидима ръка изписала думите „Мене, текел, фарес“. Вавилонските мъдри мъже се затруднили да обяснят значението на загадъчния надпис, затова повикали израелтянина Данаил. Пророкът дал своето тълкувание – „мене – изброи/ претегли Бог царството ти и му тури край;…намери ви недостойни“ В бувкален превод фразата гласи: мина*, мина, шекел** и половин мина“. С други думи, поставените на божествените везни царските дела и постъпки не тежат достатъчно, за да се ползва владетелят с божествената подкрепа.

 

Така звучи и тълкуванието, което пророк Данаил дава на Балтазар: Божията ръка подсказала на последния Вавилонски владетел, че Бог е премерил твоето царство, сложил те е на везната и те е претеглил като владетел, след което е пресметнал да раздели царството ти между мидийците и персийците. Казано по-ясно: „премерено, претеглено, пресметнато“.

 

Пророк Данаил в ямата с лъвовете. Рубенс

Старозаветният библейски текст се основава на действително историческо събитие – в нощта на 12 октомври 539 г. пр.н.е. Вавилон е превзет от войските на персийския цар Кир Велики. Датата, на която това се случва, е точно установена, благодарение на датировките, извършени след разчитането на Бехистунския надпис, открит през XIX век.

Кир II предприема похода срещу Вавилон през пролетта на 539 г. пр.н.е. По това време той вече е покорил много от съседните на империята му земи и спокойно може да концентрира силите си срещу вавилонският владетел Набонид и синът му (и съвладетел) Балтазар. Още в началото на кампанията на Кир Велики, на негова страна – изменяйки на клетвите си, дадени на Набонид – преминава Угбар, наместник на областта Гутиум (вавилонска провинция на изток от средното течение на река Тигър). Херодот описва как при преминаването през Хинд (съвременната река Дияла), един от свещените за персите бели жребци се удавя. Разгневен от загубата, Кир заповядва да накажат реката. В течение на месеци, персийската войска прокопава 360 канала и отвежда водата. Всъщност, при настъплението си, Кир е задържан от хидро съоръженията, изградени по времето на Навуходоносор II, и приведени в действие в този труден за вавилонци момент. Изпуснатите води заливат цялото пространство от градовете Опис и Сипар до южните области, като така отрязват вражеските армии от Вавилон. Това, което Херодот представя като прищявка и проява на гневна опърничавост, очевидно е напълно обмислено действие – водите от наводнените територии да бъдат отведени и местността да стане проходима. Чак след края на тази операция по отводняването, Кир успява да продължи похода си.

Бехистунският надпис

Войските на Нововавилонското царство издигат лагер в град Опис, за да прикрият бродовете през река Тигър. Но към края на септември Кир неочаквано заобикаля Мидийската стена от запад. Изпратеният от него авангард на Угбар обсажда Вавилон, в който се намира силен гарнизон, начело със сина на Набонид, Балтазар. Самият Кир атакува в тил армията на Набонид, разположена в Опис. В битката край Опис, разиграла се в края на септември, вавилонската армия търпи тежко поражение и побягва. Набонид, с малцина от оцелелите, се опитва да отстъпи към Вавилон, но пътят му е отрязан от войските на Угбар. Това го принуждава да се укрие в Борсипа.

 

На 10 октомври без бой пада другият важен град – Сипар, а на 12 октомври 539 г. пр.н.е., както става ясно историческите източници, приведени в сравнение с датировките от Бехистунския надпис, Угбар влиза във Вавилон.

 

Кир II Велики

Балтазар се опитва да окаже съпротива на персите в центъра на града, но е убит. Когато Набонид научава за падането на Вавилон и гибелта на Балтазар, напуска Борсипа, връща се във Вавилон и доброволно се предава в плен. На 29 октомври във Вавилон влиза и самия Кир, на когото е устроено тържествено посрещане. Плененият Набонид без излишен шум е изпратен в почетно заточение в отдалечения Карман в източен Иран, където завършва дните си.

След края на Нововавилонското царство, с нарочен декрет от 537 г. пр.н.е. Кир Велики разрешава на отведените от Навуходоноср във вавилонски плен евреи да се завърнат по родните си места. Юдейското царство търпи поражение на три пъти между 597 и 581 г. пр.н.е. и огромна част от жителите му са принудително изселени във Вавилония. Разбира се, не всички пожелават да се завърнат, но онези, които се прибират в Йерусалим се заемат с възстановяването на града и до 515 г. пр.н.е. успяват да изградят отново Йерусалимския храм, където са възстановени и служенията в чест на юдейския Бог.

––––
* мина – стара мярка за тегло
** шекел – еврейска мярка за тегло на злато и сребро

Литература: Библиотека „Св. Св. Кирил и Методи“, Библията, Световна история

М. Попниколов: Не 3 лв., 10 ще стане водата в Дупница, дано АВиК не е ход за приватизация, да се вдигаме на бунт
Вижте видеоканала ни:


6 COMMENTS

 1. Всички боклуци гласували за отиването на нашето ВИК към Кюстендил и държали Илия Илиев за управител да доведе до фалит дружеството са за съд и бой и тоя дето се прави на спасител сега черния дебелак също ще го свалим с бренеке като диво прасе на площада

 2. Чимев,К.Костадинов и и.Илиев са може би тримата с най-големи „заслуги“ за сегашното състояние на Вик

 3. А аз искам да попитам тези от общината или тези от ВиК -какво тече повече от 2 месеца в Младежкия дом ? Със сигурност не е теч от покрива, най-вероятно е питейна вода от спукана тръба. Това е загуба на вода денонощно вече 2 месеца, а може би и много повече.Не стига ,че тази вода се губи,вероятно никой не я плаща, но това ще съсипе още повече Младежкия дом.Една от плочите се наводнява непрекъснато.

 4. ЧЕ ПОЛУДЕЕМЕ САМО ЕДНАЖ И ЧЕ ВИ ИЗТЕПАМЕ НА ПЛОЩАДА КАКТО СТАРОТО ВМРО ОПРАВЯШЕ ИЗЕДНИЦИТЕ НАРОДНИ!

 5. Премерено, претеглено, пресметнато! Всички управници на Дупница са недостойни и алчни и трябва да си получат заслуженото за толкова години бездействие и далавери на гърба на всички, освен от хората ще си го получите и отгоре, защото Господ вижда и бави, НО НЕ ЗАБРАВЯ! Тежко на вас и семействата ви!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here