Парламентът реши: България ще изпрати военна и военно-техническа подкрепа на Украйна

Народните представители одобриха решението за оказване на военна и военно техническа на Украйна.

След пет часа пререкания народните представители одобриха проекта на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, както и двустранното споразумение, с което безвъзмездно да предоставим на Киев въоръжение, техника и боеприпаси.

Документите бяха одобрени вчера на секретно заседание на парламентарните комисии по отбрана и външна политика.

Списъкът за количеството и вида въоръжение и боеприпаси, изготвен от Министерство на отбраната, е засекретен

Още в самото начало на пленарното заседание депутатите се скараха, което обаче не беше неочаквано предвид различните виждания по темата.

След дългия дебат с гласовете „за“ гласуваха 148 депутати, „против“ – 46, а „въздържал се“ – един.

Решението не бе подкрепено от 20 депутати на БСП и 26 от „Възраждане“.

Явор Божанков от БСП се отцепи от партийната повеля и гласува „за“.

Това е срамен договор за България, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи: „Нашата позиция е същата, искаме мир, който да бъде решен чрез дипломатически преговори и разговори“, каза тя.

Нинова попита депутатите дали знаят какво ще гласуват, при положение, че преди началото на заседанието само 16 народни представители са прочели в секретно деловодство какво гласуват.

„16 души от 240 знаят днес какво ще гласуват, останалите покорно, послушно и в невежество ще натиснат копче, с което ще решат едни от най-важните въпроси за България.“, подчерта тя.

„Не съм предполагал че парламентътще предприеме такова съдбосно решение без присъствие на министър на отбраната, без главнокомандващ и без присъствие на министър-председател. Натиснахте бутона, така се дава възможност за участие с жива сила“.

Това заяви депутатът от БСП Борислав Гуцанов след гласуването.

„Това е национално председателство. Няма такава философия да се разорожим и после да се въоръжим“, каза още Гуцанов който изрази своя отрицателен вот на взетото решение.

„Коалицията на войната доказахте, че не ви е важно, не ви интересуват безплатните учебници, въозбновяемите източници, обществените поръчки. Нека българските граждани да видят лицемерието на пленарната зала“, заяви социалистът Георги Свиленски.

Той призова кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Николай Габровски „още днес да върне мандата и да каже, че единственото му условие е да изпрати оръжие за Украйна“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза, че въпросът за предоставянето на българско оръжие за Украйна е принципен. „С тези свои действия тук евроатлантическата тълпа ще засили още повече анти-европейските усещания на българите. Не забравяйте, че някой ден ще ви се наложи да плащате за тези решения“, подчерта той.

Стоян Михалев от „Демократична България“ каза, че тяхната парламентарна група ще подкрепят това решение. „Ние трябва като хора да подпомогнем тези изтезани и измъчени хора, които бяха атакувани от агресивна държава. Ние ще подкрепим това решение, защото това оръжие е ценно за тях. Това е малко оръжие, така обаче ние показваме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят“, категоричен е той.

Борислав Гуцанов от БСП отвърна на Михалев, че е много странно, когато хора като него правят изказвания кое е много и кое е малко. „Винаги сме били част от цивилизования свят, да не само тези 18%, които са част от англосаксонския свят, да са част от цивилизацията? Такова разсъждение от народен представител не буди нищо добро.“, каза той и добави, че никога оръжието не е довело до нищо добро.

Отговорът на Михалев не закъсня. „Народното събрание не е изпълнителна власт’, подчерта той и добави, че експертите са си свършили работата и са преценили какво въоръжение можем да дадем. „Народните представители имат правото да се произнесат“, категоричен е той.

Иван Иванов от БСП допълнително наля масо в огъня, като зяви, че депутатите трябва да помислят за „чувалите с трупове“, които ще изпратят в Украйна. „Едва ли ще станем по-добри, ако пратим оръжие и ще ни приемат директно в Шенген. Това е унижение“, каза Иванов. На това изказване реагира водещият заседанието Росен Желязков от ГЕРБ, който помоли Иванов да не всява страх.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова народните представители да не употребяват темата за тясно партийни политически интереси. „Не веднъж сме споделяли от тази трибуна, че ние трябва да бъдем лоялни, но освен лоялни и достойни членове в съюзите, в които членуваме, а именно ЕС и НАТО, естествено като отстояваме нашите национални интереси“, каза той.

„Малко по-рано днес се каза, тук всички партии са за мир, но тук има партии, които са за руския мир, радвам се, че от БСП има хора, които не са за руския мир, а за мир по принцип. Въпреки всичките глупости, които бяха изказани, включително от вашата парламентарна група, да това решение е продиктувано от военната експертиза и тя е казала какво може и какво не може и съгласувано с украинската страна и е нещо, което им е изключително необходимо, за да защитят цивилното население и да няма цивилни жертви в Украйна“, подчерта той.

„Ние многократно искахме министър-председателят и министър на отбраната да присъстват на това заседание, това не беше прищявка“, попита Мая Димитрова от БСП. „Дали с това решение ще спрем войната, дали с това ще стоплим украинските деца, дали спокойно ще се приберем при семействата си, при децата си?“, каза още Мая Димитрова от БСП. „Гласуваме за оръжия, които ще сеят смърт“, подчерта тя.

„С какво това решение е полезно за нас?“, попита Костадин Костадинов, председател на ПГ на „Възраждане“. „Има страшно много българи, които са изчезнали в Украйна, каза още Костадинов. В случаите, в които има заплахи срещу българи, се увеличават, има и убити българи“, подчерта още той.

Отношение взе и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, който отговори на обвиненията, че е част от „коалицията на войната“ с това, че БСП и „Възраждане“ пък са представители на „коалицията за руски мир“. Иван Ченчев от БСП пък изрази мнение, че ако се направи анкета, ще излезе, че само две трети от българите подкрепят изпращането на оръжие на Украйна.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here