Отиде си един от големите майстори на българското художествено слово Валентин Караманчев.

Валентин Караманчев е роден в град Неврокоп през 1932 година, където завършва средно образование. След завършването на висшето си образование започва работа като окръжен кореспондент на вестник „Народна младеж“, на който впоследствие става главен редактор. Бил е заместник- главен редактор на вестник „Работническо дело“, директор на издателствата „Народна младеж“ и „Партиздат“, генерален директор на ДСО „Книгоиздаване“ и председател на държавното творческо и стопанско обединение „Българска книга и печат“.
Популярни са книгите му „Мървашки песнивец“, „Черешова Задушница“, „Елен от Велика гора“, „Въздаяние“, посветени на борбите на народа ни за свобода, на хората от родния край на писателя, на сложните отношения около спорните територии и историческите несправедливости, довели до разпокъсването на родината ни, както и мемоарната му книга „Брашнен чувал“. Валентин Караманчев е почетен гражданин на град Гоце Делчев, носител е на наградите „Людмил Стоянов“, „Андрей Германов“ и наградата за чистота на българския език „Иван Богоров“ (2022), както и на чуждестранни отличия за литература.
По повод кончината на големия български писател и наш съгражданин Валентин Караманчев, кметът на община Гоце Делчев изпрати Съболезнователен адрес до неговото семейство. В него се казва:
„За всички нас, смъртта на този прекрасен творец е огромна загуба. През целия си съзнателен живот Валентин Караманчев е бил отворен за потребностите, за трудната съдба, за хорските мъки и надежди на родния град Гоце Делчев.
В епилога на последната си творба той дори написа: „Живях, струвах, скитах, ликувах, страдах. Отдаде ли ми се възможност, винаги се връщам в Неврокоп при извора ми“. Ние, неговите съграждани сме горди, че имахме такъв духовен учител, водач и майстор на словото, който сътвори едни от най-ценните произведения в историята на българската художествена литература.
За творческата му дейност и разкриване на душевността, езиковата култура и съдбата на Гоцеделчевския край, и по повод неговата 90-та годишнина през тази година, Валентин Караманчев бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Гоце Делчев“. Благодарни сме, че успяхме да му покажем и по този начин нашето уважение и признание!
Делото му няма да бъде забравено!“
Дълбок поклон пред светлата му памет!Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here