Екобомба цъка в с. Ярлово! Камари боклуци край р. Палакария, трупове на животни се хвърлят в изкоп до стопанския двор

„Безчет незаконни сметища, камари боклуци има по бреговете на река Палакария край село Ярлово. Отпадъците се трупат и по заливните тераси, течението ги завлича чак до р. Искър, която ги вкарва в язовира. Недопустимо е това, трябва да се вземат мерки, настояваме РИОСВ, МОСВ, община Самоков да се намесят. До стопанския двор в Ярлово има изкоп, в който се изхвърлят системно и умрели животни.“, това алармира В. Бешкяров от самоковското село, който бие тревога, с надеждата да предизвика ответна реакция.

Той съобщи, че е бил потресен от гледката, на която се натъкнал при обход около бреговете на река Палакария. „Броят на незаконните сметища е огромен, същото е положението и в околностите на селото. До стопанския двор има изкоп, в който се изхвърлят системно и умрели животни. А контейнерите за смет в Ярлово се извозват веднъж седмично, което не е достатъчно, всички си плащаме данъците. С всяка следваща година проблемът се задълбочава.”, смята той. Бешкяров е категоричен, че незаконните сметища нанасят огромни щети на територия, попадаща в защитена зони и към НП ”Витоша”. Разнородният характер на изхвърляните отпадъци пък създавал риск от токсично замърсяване на околната среда. Река Палакария минава в района на селата Ярлово, Алино, Ковачвци, Поповяне, Драгушиново, Широки дол и проблемът е повсеместен.


„Моля от името на жителите на с. Ярлово РИОСВ – София област и община Самоков да се сезират! Призовавам Ви, вземете мерки за решаване на проблема в национален мащаб. Никъде го няма това, отнасяме се към реките като към отходен канал. Какъв туризъм ще развиваме, ако в реките можем да намерим от памперси, до хладилници, дивани, тоалетни чинии, гуми и каквото още се сетим? Имаме и Закон за отпадъците и наредби към него, и системи за управление на отпадъците по населените места, но всичко е само на хартия.”

Той е търсил съдействие от кмета на селото Васил Миленов, то той заявил, че няма смисъл се прави каквото и да е, защото населението в Ярлово постоянно намалява. „Селото е занемарено от всякъде, запустява с всеки изминал ден, пълна катастрофа е. В момента постоянно живеещите са 146 души, а има и млади хора, деца. Когато турист посети селото, няма една пейка да седне. Транспорт няма директно за София, а има хора, които работят там. Туристи слизат от Витоша и няма как да се приберат след това. Ако кметът на Самоков не се справя, предлагаме да бъдем прехвърлени към Столична община.” споделя Бешкяров.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here