Музей на алпинизма откриват в Мальовица, 40 пана със снимки и 500 книги нашепват истории от планината

Със стилен коктейл в събота, 10 декември, в курортния комплекс Мальовица откриват единствен по рода си музей, разказващ историята на алпинизма. Идея, за която се говори от години, най- сетне се реализира за 70- годишнината от създаването на Централната планинска школа. Музеят на алпинизма в Мальовица се помещава именно в сградата на емблематичната Централна планинска школа, част от която е превърната в модерен и уютен хотел.

На тържествена церемония представители на Български туристически съюз и на наемателя на съоръженията в курорта Мальовица ще открият официално Музея, който ще бъде единствен по рода си. Той ще бъде най-високо разположеният музей в България. От новия ски сезон гости ще посреща и обновения Учебен център Мальовица.

Откриването на Музея на алпинизма ще започне с коктейл и слово от Венцислав Венев, председател на Български туристически съюз. Емблематичният алпинист Сандю Бешев ще направи представянето на музей, където са изложени около 40 пана, на които текстово и със снимков материал, са пресъздадени най-важните моменти от историята на българския алпинизъм. Гостите на откриването ще могат да видят на живо отдавна забравените съоръжения и екипировка от времето, когато българският алпинизъм е прохождал. Гостите на Музея на алпинизма ще могат да разгърнат и близо 500 книги и брошури, разказващи за раждането и развитието на родния алпинизъм.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here