Яхинци на нож срещу ОУП на Дупница: Няма закон, бранещ ни от вредни производства, вижте новия цех на „Балканфарма“

На сесия през лятото на 2022 г. председателят на ОбС Дупница Костадин Костадинов показа проекта за ОПУ на общината в разгара на дебата по казуса "Божкови", до него са Йонко Гергов и Милен Попов

В проекта на ОПУ 160 дка ниви край Яхиново стават производствена зона само на 20 м от първите къщи в селото и на 245 от тези в Дупница, подчертават от инициативния комитет

През октомври в общината се проведе среща между инвеститорите Божкови, които разбуниха духовете в селото, съветници и представители на инициативния комитет, част от който е и кметът Софка Скоклева.

Жителите на село Яхиново се обявиха срещу проекта за Общ устройствен план на община Дупница, според който 160 дка земя край селото ще бъде промишлена зона. Те стартират и подписка и са категорични, че ако институциите в България не откликнат на притесненията им, ще стигнат и до Европейския съд по правата на човека, защото в България няма закон, който да защитава населението от вредни производства. Ако Общият устройствен план влезе в сила, край селото ще може да се разгръща производство, без да е нужно решение на Общински съвет, който сега първо трябва да гласува ПУП. Както е известно, от 2 години вече в Яхиново се борят срещу плановете на бизнес семейството Ирина и Николай Божкови, които бяха решили да правят цех за топене на пластмаса..

На последната среща в общината Николай и Ирина Божкови заявиха, че искат да правят само автосервиз и склад за нехранителни стоки, отказали се да топят пластмаса. Консенсус обаче отново не беше постигнат. 

След острата реакция на местното население, проектът беше прекроен за автосервиз и склад. Хората в селото обаче са притеснени, че съвсем лесно в последствие може да се добави и топенето на пластмаса, тъй като искането на инвеститорите е теренът да се отреди за производствена зона. В Яхиново настояват земята да стане жилищна зона, което ще им даде спокойствие. По темата обаче не може да се намери консенсус. Вече три пъти Общински съвет Дупница отказва да гласува ПУП-а на имота на Божкови, а решенията неизменно биват отменени от съда в Кюстендил и връщани в ОбС за преразглеждане. Жители на Яхиново съобщиха, че вчера са обсъдили темата на събрание и са взели решение да се борят генерално срещу проблема, като атакуват Общия устройствен план на общината, превръщащ територията около Яхиново в производствена зона. Според тях това ще отвори Кутията на Пандора, защото сега се борят само срещу Божкови, а в последствие на място ще може да се разгръща цяла палитра от дейности, а няма нормативна база, която да ги брани от вредни производства. Ето какво пишат в позиция по темата от Инициативния комитет, сформиран в Яхиново:
„В проекта на Общия устройствен план на Община Дупница е предвидено около 160 декара земеделски земи от землището на с. Яхиново да се обособят за предимно производствена зона в местностите Долните ливади, Камико, Среден път и Полето. От първите жилища на с. Яхиново тази новообразувана производствена територия отстои на 20 метра, а от първите жилища на град Дупница на 245 метра. При евентуални инвестиционни намерения за реализиране на дейности и производства, отделящи вредности, никой съществуващ в държавата контролен орган не може да защити обектите, подлежащи на защита поради факта, че липсва нормативна база. В доказателство на тези твърдения е и реализирането на новия таблетен цех на „Балканфарма-Дупница“ АД, отстоящ на 300 метра от първите жилищни сгради на Дупница, на 530 метра от първите жилищни сгради на с. Яхиново и на 850 метра от учебната сграда на ПГ „Акад. С.П.Корольов“, гр. Дупница (според отменената Наредба № 7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда, такива обекти е следвало да отстоят на 1000 метра от обекти, подлежащи на защита).

Още в края на 2019 г. в селото стартира подписка срещу инвестиционното намерение на Божкови. Събрани са около 1600 подписа.

Ние, жителите на с. Яхиново, се обявяваме категорично ПРОТИВ обособяването на предимно производствена зона в местностите Долните ливади, Камико, Среден път и Полето на с. Яхиново, предвидено в проекта за Общия устройствен план на Община Дупница, поради липсата на действаща нормативна база, която би ни защитила от реализирането на производства и дейности, отделящи вредности и стартираме събиране на подписка от всички жители на община Дупница в наша обща защита, с което да бъде изискано промяна на предвидения проект на Общ устройствен план на община Дупница от компетентния орган. При отказ за съобразяване искания ни да защитим нашата жилищна територия, този проблем ще бъде отнесен до всички държавни органи, а при необходимост и до Европейския съд по правата на човека.“, пише в позицията на яхинци.

През лятото жители на селото проведоха среща със съветници по темата „Божкови“, на последвалото заседание ОбС не прие предложението за преотреждане на земята на Божкови.

От Инициативния комитет в селото подчертават, че до 17.05.2011 г. в Република България е действала Наредба № 7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда, според която са били определени хигиенно-защитни зони между обекти, подлежащи на здравна защита, а именно жилищни, здравни, учебни, детски или обществени сгради, терени за отдих и спорт и други аналогични и обекти, които отделят вредности. Към момента няма нормативна база в нашата държава, която да защитава нас хората от евентуални вредни производства и дейности.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here