Перник бе проведена среща-разговор на тема „Как придружаваме децата аутисти в училищната среда

Перник бе проведена среща-разговор на тема „Как придружаваме децата аутисти в училищната среда?“, на която бе представен Наръчник за обосновано включване на деца аутисти в училищна среда, създаден от всички партньори по европейския проект IREAMS. Мероприятието бе организирано съвместно от Областна администрация – Перник и Сдружение „Дете и пространство“.
Срещата събра десетки учители, родители и представители на образователни институции от региона, а неин модератор бе д-р Весела Банова, психоаналитик, доктор по социология
„Темата за децата с аутизъм ни вълнува. Не само заради случаят със Сашко, който стана повод да се замислим за доброто, както и за подобрения в здравеопазването и социалната политика, които трябва всички ние да направим, за да не се случват повече подобни инциденти. Сашко генерира огромна енергия около себе си и обедини Перник в едно голямо сърце. Смятам, че можем да посветим днешния форум на него и децата като него“, с тези думи областният управител Людмил Веселинов даде старт на срещата като допълни, че е внесъл в Народното събрание предложения за поправки в българските закони, с които деца от аутистичния спектър, с емоционални и поведенчески разстройства, с комуникативни нарушения и други да бъдат оборудвани с проследяващи средства, осигурени от държавата.
В срещата участие взе и заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска-Жекова, която сподели, че темата за децата с аутизъм е актуална в последно време, а за това е допринесъл и случаят с изчезването на 12-годишния Александър Цветанов от Перник. Клисурска съобщи, че по данни на Световната здравна организация през последните години едно на 44 деца е с проблеми от аутистичния спектър и припомни, че през 2018 г. у нас е започнала сериозна реформа в сферата със създаването на нов закон за социалните услуги.
Присъстващите бяха запознати с Наръчника за обосновано включване на деца аутисти в училищна среда, който е написан с много желание от всички партньори, които предават своя опит на родители на деца аутисти, на техни възпитатели и учители, на професионалисти, водени от етичния принцип за значимостта на всеки човек. Наръчникът се разпространява безплатно и всеки присъстващ можеше да вземе копие. По време на срещата бе представен и документалният филм „Нещо, което можем да кажем“, в който участват партньорите по проекта.
Във фоайето на зала „Панорама“ беше подредена изложбата „През моите и твоите очи“. Фотографиите са на Севдалин Тлаченски, който е с аутизъм и чрез снимането показва красотата в на пръв поглед непривлекателни обекти от заобикалящия ни свят.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here