Любомир Спасов: Правителството „Петков – Василев- Сандов“ погребва ТЕЦ – Бобов дол и над 10 000 работници и фирми до 2026 г.! Те управляваха без да имат работени ден, учили са химия 5 минути!

Все по-зловещи измерения придобива поетият пред ЕК от предното правителство на Четворната коалиция ангажимент до 2026- България да намали емисиите въглероден диоксид с 40%. Оказва се, че тези подписани условия ще ударят не само въглищните централи, но и предприятията, които са на природен газ. Според експерти това се крие зад мъгливата формулировка за „общо редуциране на обема въглероден диоксид“, която напоследък гордо вее по всички възможни телевизии човек ,който явно не е учил химия и пет минути, но се води за „топекологог“ – бившият министър на околната среда Борислав Сандов.

Не ясно сред харвардските учени дали пък някой не е обяснил на Кирчо, Асен или на Сандокана на енергетиката Сандов, че въглеродният диоксид е не просто „пушеко от комино на ТЕЦ-о“, а основен химически елемент, един от фундаментите на живота на планетата Земя и се отделя от всяко живо същество, включително и от Борето Сандов. Въглеродният диоксид се състои от един атом въглерод и два атома кислород и участва в метаболизма на всичко живо – от организма на някой висш еколог, до някой охлюв или някое блатно кокиче. Това се учи някъде в началните класове по химия и биология.

Освен това въглеродният диоксид се отделя и при всички горивни или окислителни процеси и при всяка индустриална дейност. Централите на природен газ също отделят големи количества C02. Как ще постигнем бленуваната пълна въглеродна неутралност? Като спрем цялата енергетика, целия транспорт, цялото строителство,  унищожим кравите (и те горките бълват метан и диоксид) и всъщност спрем да правим и деца, защото и те имат въглероден отпечатък. Няма ли кой да каже баста на този екофашизъм?

Между другото как пък никой не се сети да каже на тази пуста Европа, че бедна България отдавна е изпълнила своите ангажименти към континенталния и световния климат да не „изпуска“ парникови газове, защо просто огромната индустрия от соц-а беше бастисана и нарязана. Ние платихме това поведение с бедността на народа си и с превръщането ни в територия, която да произвежда обслужващ персонал.

Ние сами намалихме въглеродните емисии между 1990 и 2000 по драстичен начин още преди и да помиришем ЕС. Колко завода бяха унищожени у нас и колко в Германия? Май у нас повечко. Колко нови фабрики бяха построени у нас и колко в Западна Европа? Май там повечко.

Общата формулировка за поредното намаляване на емисиите, постигната по „невероятен“ начин от предното правителство, всъщност ще удари не само въглищата, но може да постави под въпрос и цялата енергетика и икономика въобще.

Всякакви небивалици, че имало технологии, които да го улавят, са просто фантасмагории. Технологии има, но те не работят никъде по света. Никъде от САЩ ,през Китай, до Япония и Южна Корея. Нещо повече, доказа се, че в процеса на „улавяне“ на въглеродния диоксид се отделя още повече въглероден диоксид. Омагьосан кръг и „омагьосани“ от грантове хора, които обричат страната ни на мизерия.

Екип на ПИК TV посети ТЕЦ „Бобов дол“ във връзка с предстоящия План за декарбонизация, според който България трябва да намали до края на 2026 г. с 40% от мощностите си на въглищните електроцентрали, една от които е ТЕЦ „Бобов дол“. Според тези ограничения ще пострадат и централи, работещи и с  природен газ. Това може да доведе до голяма криза в икономиката на България.

„В енергийния микс на страната за миналата година сме дали между 4 и 5% от произведената електроенергия. Намаляването с 40% на въглеродните емисии на едно предприятие като нашето в рамките на 2-3 години е технологично невъзможно – да се случи от днес за утре. Другото, което е интересно е как определиха, че тези 40% трябва да са на база 2019 г., а не на база, когато тръгва целият ЕС за декарбонизация – 90-та година или 2005-та година, когато имат някакви репери за намаляване. Защото ако се сравняваме с тези години, ние почти сме достигнали такъв процент декарбонизация и то това е постигнато на база нашите усилия да използваме в микса от горива доста голямо количество биомаса и сме намалили въглеродните емисии“.

Той отбеляза още, че ТЕЦ „Бобов дол“ е снабден с нови мощности, инсталации и уреди, рехабилитирани са електрофилтрите, изградени са сероочистващи инсталации и такива за допълнително намаляване на газовите емисии.

„Доста неща инвестирахме, много пари се дадоха. В момента инвестираме в посока на това, че искаме да заменим разпалващото поддържащо гориво мазут с природен газ, което също ще доведе до чувствително намаляване на въглеродните емисии“, заяви Спасов.

Той обясни, че персоналът на централата е около 1000 души, пряко свързани с производството на електроенергия. Ако се стигне до налагане на ограничаване на мощностите с 40%, това означава съкращаване на работниците: „Ние ще трябва да спрем. А спрем ли, 1000 семейства остават без препитание. Ако прибавим и семействата на служители от рудниците и мините, които ни дават въглища, както и хората от фирмите, които работят с нас и наши клиенти… Това би довело до около 10 000 безработни на територията не само на региона“.

Любомир Спасов отбелязва, че грешката на Кирил Петков за спирането на въглищните електроцентрали може и трябва да бъде поправена. „Искам да кажа на хората да не обръщат такова внимание на това, което им се говори от политиците преди изборите. Не енергетиката и електроцентралите са основен проблем на тази държава… Управляват ни хора, които до момента не са имали един ден трудов стаж, не са внесли един лев добавена стойност в икономиката. И такива хора се опитват да ни учат как да работим, как да изкарваме пари, как да издържаме семействата си. Трябва да се вслушаме много внимателно в това, което те ни казват и това, което правят. Разликата е огромна“.

„Последните 30 години преход заличиха 10 000 години еволюция. Умишлено образованието е съсипано, за да може хората да бъдат лесно манипулирани от телевизиите. Всичко това е в наши ръце. Да се образоваме, да работим, за да може да се чуе нашият глас“, заяви Любомир Спасов.

Инж. Тодор Василев работи в ТЕЦ „Бобов дол“ вече 30 години. Той заяви на свой ред пред камерата на ПИК TV: „Предполагам, че знаете, че към централата работят около 1000 човека, със семействата им те стават 4000 души, които ще останат без доходи. Освен това има фирми, които работят с централата. Така че десетки хиляди хора, пряко или косвено свързани с централата, ще бъдат засегнати. А нашата централа е единствената за Югозападна България и е свързана с енергийния пръстен в Югозападна България. Така че загубите ще са големи“. Той е убеден, че стигне ли се до съкращения, икономиката на региона сериозно ще пострада.

Инж. Ивайло Димитров, председател на КТ „Подкрепа“ В ТЕЦ „Бобов дол“, заяви на свой ред: „За тази декарбонизация – цялата икономика да се закрие на Европа, ще се отрази около 7% в световен мащаб. Бихме ли решили „зелените преходи“ на целия свят? Ако не се спрат производствата в Китай, САЩ, Индия, Аржентина, Бразилия, които са най-големите замърсители в света? И кое наложи това нещо, тези форсмажорни обстоятелства за тази декарбонизация? Явно тука става дума за голям обем пари, които трябва да се преразпределят. Хората в централата са със специфична дейност. Те не могат с лека ръка да бъдат преквалифицирани. Ние поддържаме връзка с колегите от другите западни държави, при които този процес протича в рамките на 15-20 години, а тук ни карат за 3-4 години да ни преквалифицзират. Ние сме твърдо решени да отстояваме нашите работни места и сме готови на мерки, които дори нарушават законите на тази държава. След като политиците не се съобразяват с нас, ние сме готови да обявим гражданско неподчинение. При този вариант ние твърдо ще сме на улицата. Няма да оставим политиците да се гаврят с нас“.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here