Кметът Паунов: Ставките за такса смет за предприемачи и бизнеса не са коригирани. Изгражда се изцяло нова система за сметосъбиране

Ставките за такса смет за предприемачи и бизнеса не са коригирани, защото всеки от тях трябва да предостави договор с фирмите оторизирани да третират битовите им отпадъци, срокът да внесат тези договори в общинска администрация е 17 януари.
След това започват проверките, съобразно закона за управление на отпадъците. Това заяви кметът на община Кюстендил Петър Паунов.
„Знаете, че се изгражда изцяло нова система за сметосъбиране, площадката е на финален етап, ще бъде довършена до края на годината и след това се влиза в процедура по въвеждане в експлоатация. До края на седмицата изчакваме дали ще има значимо предложение за третиране на отпадъците от предприемачите, ако не- община Кюстендил ще създаде собствено дружество за управление, където ще бъдат разкрити над 30 работни места. С пристигането на новите сметоизвозващи машини и с подобрените приходи да зачести сметосъбирането и да няма повече незаконни сметища, за да не се плащат излишни санкции, ще има засилен контрол ”, каза кмета Паунов.
Той уточни ощe, че инсталацията е създадена за битови отпадъци, на бизнеса отпадъка трябва да бъде третиран, досега всичко това вършеше общината.
Градоначалникът каза още, че ще предложи на Общински съвет общината да дофинансира спечелените проекти за физкултурен салон на VI ОУ и за изграждането на нова спортна площадка на III ОУ.
”И при двата проекта средствата предвидени от държавата са недостатъчни, в момента се актуализират. Предлагаме на Общински съвет вместо да се загубят парите да дофинансираме със собствени средства. По -добре да дофинансираме и да обновим физкултурния салон на VI ОУ и да направим нова спортна площадка в III ОУ, вместо да загубим и малкия принос, който има държавата и за съжаление той става все по- малко. Дофинансирането ще е двойно, средствата които отпуска държавата са само за настилки.
С изключително оскърбление разбрах онзи ден, че същата тази държава не е подала навреме документите за Плана за справедлив преход.100 млн. евро са безвъзвратно загубени за областите Кюстендил, Перник и Стара Загора. И някои все още намират сили в себе си да питат защо нямаме пари. При положение, че всичко, което трябва да дойде по Европейските програми е спряло преди повече от 2 години и в момента се ограбват регионите.”, коментира още Паунов.
По думите на кмета -Да изостанем от Румъния и Хърватия и да не ни искат в Шенгенското пространство е чудо невиждано, за две години да се сринем след като сме били за пример.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here