Окръжният съд в Благоевград призна за невиновен подсъдим за смъртта на Ст. Синянков при занятие в рудник „Ораново“, отхвърли иск за 500 000 лв.!

Състав на Окръжния съд  в Благоевград призна за невиновен С. З. Б.  и го оправда по повдигнатото му обвинение за това, че на 14.11.2017 г., около 16.30 ч., в рудник „Ораново“, находящ се в землището на гр.Симитли, обл.Благоевград, в качеството си на „машинист локомотив мини“ в участък „Рудничен транспорт“, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност – работа в мина /изразяваща се в извършване на маневрени действия, свързана с подаване на вагони към пълен и празен гараж на работна площадка/, представляваща източник на повишена опасност, е нарушил Инструкциите за безопасна работа и разпоредбата на чл.33 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд, вследствие на което е  причинил смъртта на Стефан Е. Синянков Вдигната бариера е вероятната причина вагонетката с въглища да премаже 55-годишния миньор Стефан Синяков в рудник „Ораново“ вчера. Това е констатирано при проверката от Главната инспекция по труда, съобщиха от институцията. 

По първоначални данни от разследването около 16.40 часа вчера по уклон № 2 в мина „Ораново“ се движат четирима работници за влизане в рудника. Единият от тях е 55-годишният Стефан Синяков.

С постановената присъда Окръжният съд отхвърли като  неоснователни, предявените  срещу подсъдимия граждански искове в общ размер от 500 000 лв..

Присъдата, която не е влязла в сила, може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд-София.

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here