Габровски: Ще разчитаме на хора, които са отдалечени от партийните структури

Идеята е – цялостна промяна на политическия тон. Да се премиене от кресчендо към нормален диалог.  ГЕРБ ще търсят диалог с всички партии за съставяне на правителство.

 

„Идеята е за цялостна промяна на политическия тон. Ще опитаме не да разсечем, а да разплетем възела в българската политика“. Това каза кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС  проф. Николай Габровски, след като президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание.

 

„Политическото говорене не води до нищо, както и политическите страсти. Ще разчитаме повече на професионализъм, на хора, които са отдалечени от партийните структури, които са известни със своята експертиза в различните области. Няма избрани още хора. Ще търсим подкрепа от абсолютно всички, идеята е цялостна промяна на политическия тон, да се премине от една видима за всички неефективна конфронтация към диалог и общи допирни точки. Ще разговаряме с всички. Вратите ни са отворени. Ще се опитаме да намерим общи допирни точки.“ Това заяви Габровски в изявление след връчването на мандата на ГЕРБ-СДС.

Експертен кабинет, след разговори с всички партии. Това е концепцията на проф. Николай Габровски, когото ГЕРБ номинира ха за министър-председател.

Повече от половин час проф. Николай Габровски, Десислава Атанасова и Томислав Дончев обсъждаха с президента Румен Радев възможността да реализират първия мандат за съставяне на правителство.

Професорът така и не каза от кого точно е получил поканата за премиерския пост.

„През последните години съм получавал много покани, както да работя в чужбина, така и да вляза в политиката. Винаги съм отказвал. Страхувам се, че в момента България е на кръстопът на твърде много кризи – на социална, на икономическа, енергийна, виждаме и сериозен мигрантски натиск. Една от водещите причини за това е политическата. Знаете колко избори имаше. Това трябва да спре по някакъв начин. Надявам се, че аз като личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща диалог с всички партии, ще дам възможност за нов тон в политиката“, обясни Габровски.

Съставът на евентуалния кабинет не е попълнен. „Ще разчитаме на хора с професионализъм, на хора, които са отдалечени от партийните структури, които са известни и със своята експертиза в съответните области“, заяви кандидатът за премиер.

 

Според проф. Николай Габровски, ако България влезе в нови предсрочни избори през март, ще изгубим време и пари, както и авторитет. „Свикнал съм да работя в екип в тежки условия, такава е професията ми“, добави той.

Проф. Николай Габровски изрази оптимизъм за съставяне на редовен кабинет, отбеляза, че предстои много работа.

 

Проф. Габровски е номинацията на ГЕРБ-СДС за премиер. Той прие първия проучвателен мандат от президента Румен Радев на „Дондуков“ 2.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер има една седмица за съставяне на правителство. Вчера от партията заявиха, че имат два варианта за премиер – Бойко Борисов или неутрален кандидат, който да е приемлив за другите партии. Ако ГЕРБ не съберат подкрепа за кабинет – вторият мандат ще бъде връчен на „Продължаваме Промяната“.

Румен Радев проведе разговори за съставяне на редовен кабинет с всички парламентарно представени формации и изрази надежда в рамките на конституционната процедура да не се стига до връчване на трети мандат.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here