Курбан за св. Варвара в древната църква над Паничище, отец Филибев: С помощта на кмета Гелев и бизнесмени ще я възстановим

Около 80 сапаревобанци почетоха св. Варвара с курбан в едноименната местност над Паничище. Гост на празника бяха кметът на Сапарева баня Калин Гелев, зам.- кметът Славчо Коларски, зам.- председателят на ОбС Любен Георгиев, съветници, Йордан Гольов и др. Припомняме, че преди време на място бяха открити основи на древна църква, която в момента се възстановява. Вдигнати са стените, остава да се направи покривът.

В новия храм отец Димитър Филибев отслужи водосвет за здраве. Раздаден беше постен бобен курбан с гъби. „Догодина храмът ще е готов. Много сме благодарни на общината и кмета Калин Гелев, помогнаха за осъществяването на това дело. Включиха се и много бизнесмени от Сапарева баня, които приеха присърце идеята. Ще се осъществят и плановете за изграждането на кръст в местността Св. Тодор. Догодина ще са готови и ще ги осветим“, коментира отец Филибев.

„Църквата ще стане много красива. Широко е, просторно, сред природата. Преди имаше само сковано дървено параклисче, където да се оставят свещи. Като приключи строителството, ще си имаме чисто нова църква. Има и къде да се седне за курбани, прекрасна инициатива.“, коментираха сапаревобанци. За празника в планината отекна и гайда. Тодор от Гюргево свири за миряните, глас наред с гайдата изви гостенка от София.

Припомняме, че на заседание на Общински съвет през лятото на миналата година отец Филибев представи идеята си за новия храм и кръст.

„Искам да развием религиозен туризъм тук. Имаме потенциал. Това е моята мечта. В местността Света Варвара над Паничище се откриха основи от църква. Никой в Сапарева баня не помни там да е имало храм, когато обаче се прокарваше пътят, багерът откри основите. Много е старинна, може би от византийско време. Тухлите са подобни на тези на църквата „Св. Никола”, на която правихме реставрация. Дълги са 7 м и широки 3 м. Зная, че едно време там е имало път и маджарите, които са минавали, са си направили църква. Имам идея в местност е Св. Тодор пък да направим 33- метров кръст. Там има знаме, което се вижда от тук. Като дойдат туристи ме питат какво е.“, коментира през миналото лято свещеникът. Въпросът е, че теренът е публична общинска собственост, искането беше общината да го прехвърли на църквата. Стана ясно, че теренът е около 3 дка. На заседанието кметът Калин Гелев обяви, че ще съдейства за всичко, което е нужно, за да се осъществят плановете.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here