„За кого бие нидерландската камбана“

Румен Радев

Михаил Иванов, преподавател в НБУ:

 

Нека да благодарим на Нидерландия за летвата. Живеем в прозрачен свят. На всяка държава всичко й се вижда. Нека да се попитаме какво имат Румъния и Хърватия, което на нас не ни достига.

 

Защото България излъчва нестабилност – вече втора година тя се намира в дълбока политическа криза и е във властта на президентско служебно еднолично управление. Защото върховенството на закона и балансът между властите у нас не са гарантирани. Защото нямаме ясна политика към войната в Украйна и путинския режим в Русия. Защото начинът, по който посрещаме украинските бежанци показва, че не сме способни да се справяме с големи бежански потоци. И така нататък.

Андрей Янкулов, адвокат:

 

На държава, която награждава с най-високото си отличие шеф на бизнес-криминална групировка от прехода, на първия ред в парламента ѝ седи санкциониран по „Магнитски“, а нейни магистрати ходят на доклад прави пред пияния Петьо Еврото, холандците са ѝ виновни, че не ѝ вярват.

 

Даниел Смилов, политолог:

 

От ГЕРБ да не питат за кого бие нидерландската камбана – тя бие за тях. Разбира се, България е суверенна държава и може да се правим на глухи и да ходим на N-тите предсрочни избори, докато хората забравят корупционните скандали. Лошото е, че тъкмо като почнат да забравят, все нещо ще им ги припомни. И ако в страната се наложи плътно було на забравата, нидерландците пак ще ни ги напомнят.

 

Радан Кънев, евродепутат:

 

Решението на кабинета на Нидерландия да „раздели“ България от Румъния и Хърватия, т.е. да изолира България от европейското пространство на свободно движение, е най-сериозният дългосрочен, стратегически риск за обществото ни.

 

Остават 3-4 денонощия до окончателното решение на ниво ЕС.

 

През това време е изключително важно да не допускаме две ужасни грешки:

 

1. Да мрънкаме колко са лоши холандците;
2. Да се обвиняваме взаимно в българската вътрешна политика.

Защо са груби, фатални грешки? Не защото холандците са прави – не са. И не защото у нас виновни няма – има, и то много. До степен, че всеки носи определена вина, някои – много повече. А защото това са послания за вътрешна консумация, вътрешна политика, които не помагат нищо за по-добър резултат на 8-9 декември или за бързо преодоляване на изолацията.

Изобщо, голяма част от причините да се докараме дотук е системната злоупотреба с европейски теми за вътрешна консумация, вместо реална дипломация и активна политика.

 

 

Този грешен подход не може да бъде преодолян за три дена. Но е добър момент да започнем.

 

Никола Янков, бизнесмен:

 

Много важен и верен призив на Радан Кънев. Да се самобичуваме и самоизлагаме не помага. Да обвиняваме други също. Тази трагична особеност на народопсихологията ни да се самоопределяме като най-големите отрепки и загубеняци (с което категорично не съм съгласен, но това е друга тема) ни доведе до тук. Как да искаме другите да ни уважават и да ни се доверяват, като сами не уважаваме себе си? Това не помага за интеграцията на държавата ни в ЕС и за напредъка на обществото ни изобщо.

 

И не – холандците НЕ СА прави. И трябва спешно и категорично да им покажем, че не са. Всяка държава, претендираща да е равноправна част от Европейския съюз, би следвало да защити свирепо позицията си в тази ситуация. Наистина ще сме най-големите загубеняци, ако вместо да се мобилизира цялата администрация и общество за тази кауза, започнем традиционно да затъваме в самоунижение и самообвинения.

Добре е да се чуе силно и високо една категорична декларация на Народното събрание още утре по този въпрос, например. Най-добре с консенсус. Както и официална силна и не съвсем дипломатична позиция на правителството ни. Без да обиждаме някого, трябва ясно да заявим и предупредим, че България няма да позволи да бъде третирана като второкласен член на ЕС и да бъде унижавана. Сега, веднага. След три дни ще бъде късно.

За да може всеки в ЕС – включително Холандия – да си направи изводите какво ще става оттук нататък. Времето на политиката на съобразяване с „началниците“ – основна философия на всички български правителства от присъединяването ни към ЕС до днес – приключи.

 

 

Асен Григоров, издател, журналист:

 

Изолирането на България от Шенген безспорно е оценка за цялостно творчество на ГЕРБ – за „правната реформа“, за „борбата с корупцията“, за Таки като пазител на външната граница на ЕС, за оградата и за оная сграда, дето „само остана да се боядише“. Един голям „конграчулейшън“, ако може така да се каже.

 

Разбира се, за този грандиозен успех допринася и руския Крим на натовския ястреб Румен Радев, неговата постоянна грижа за падането на санкциите срещу Русия, и за усилията му да не удължава войната срещу Украйна като им дава оръжие.

 

Огнян Минчев, политолог:

 

Отвъд практическото значение на членството в Шенген, разделянето на България от Румъния и оставянето на София в самотна изолация от общото териториално пространство на Европа е най-голямата руска победа над България след избирането на Радев за президент през 2016 г.

 

Това е оценка за целокупната българска политическа класа, която от две десетилетия работи за превръщането на България в пример за слаби и неефективни публични институции, уязвими на натиск – както от местните олигархични структури, така и от мощната руска стратегия за системно корумпиране на българския обществен живот.

 

Опитите да останем извън Европа продължават. Днес те се наричат „дерогация“ и „Лукойл“…

 

Евгений Кънев, финансист:

 

Отказът на Нидерландия да ни пусне в Шенген едва ли е изненадал някого у нас. Дори самият президент, който обвини Руте в цинизъм, знае, че се възмущава ей така от кумово безсрамие за пред публиката, за да прикрие собствения си цинизъм.

 

Защото какво друго освен цинизъм е да работиш като изнесено представителство на Путин в ЕС по време на войната му с него;

  • да даваш концесии на руски компании на бреговата (и на ЕС) ивица;
  • да уволниш човека разкрил мащабни престъпления на най-интензивната сухопътна граница на ЕС;
  • твоето правителство да е безсилно пред всекидневния трафик на мигранти към Европа;

С две думи, да работиш всекидневно срещу интересите на Европа и да се жалваш от нея?

 

 

Поведението на официална България е като на слаб ученик, който все се оправдава, че всичко е научил, казал, написал, но опять двойка. Защото учителят не е оценил старанието му, а само резултатите му.

Колко пъти, откакто Радев е президент, премиер е говорил пред медиите за фундаменталния проблем на България с организираната престъпност, за нуждата от дълбока съдебна реформа, за вината на сиамските близнаци ГЕРБ – ДПС да не ни приемат в Шенген?

И вместо да концентрира власт в угода на Русия и нейните наместници у нас – да е изразил грам подкрепа за партиите, които се борят за нужните реформи?

 

 

Е, Радев свали юмрука и получи юмрука на ЕС.

 

Любомир Аламанов, пиар експерт:

 

Няма смисъл да се чудите защо ни отрязаха от Шенген. Причината е ясна: Фасадна демокрация.

 

Да, управляващите повече от 12 години ни лъжат най-безсрамно, че сме демократична страна. Което е по-лошо, лъжат и Европейския съюз. Но истината винаги излиза. Винаги.

 

Затова каквото и да чуете тези дни, каквито и истерии да направят, каквито и пресконференции да дадат, каквито и изказвания да мятат в публичното пространство, помнете само едно: Откраднаха ни 12 години от живота.

 

От тук нататък въпросите към тези политически паразити може да са само такива:

 

– След като за 12 години не направихте нито една реформа, защо сега пак се натискате да управлявате?

 

– След като за 12 години не ни отървахте от зависимостта към Кремъл, защо сега се правите на евро-атлантици?

 

– След като за 12 години затвърдихте имиджа на България като най-корумпираната държава в ЕС, поне малко не ви ли е срам?

 

– След като направихте границата на ЕС частна и настанихте там криминални субекти, сега защо ревете, че не ни пускат в Шенген?

 

– След като за 12 години разсипахте всички институции, сега как имате очи да искате пак да управлявате?

 

– След като разчитате на гласовете на зависими общности, как въобще имате наглостта да говорите за развитие?

 

– Кой позволи десетки милиони да бъдат изнесени в чували?

 

– Къде е пътната карта с „Газпром“?

 

– След като ни откраднахте 12 години от живота, искате още ли, наглеци?

 

– Колко още? Колко още трябва да откраднете? Какво ще запуши алчността на лудото чудовище от банкенската крипта?

Европейците не са ни виновни, че са предпазливи. Румънците не са ни виновни, че искат да се отделят от нас. Хърватите не са ни виновни, че искат да скъсат с балканските истерии. Никой не ни е виновен.

Сами сме си виновни. Че търпим тези политически измамници. Сами сме си виновни, че търпим тези политически терористи. Сами сме си виновни, че не изметем тези политически паразити. Които откраднаха живота ни.

 

А сега искат да откраднат живота и бъдещето на децата. 12 откраднати години. 12 години на разруха.
12 години политически лъжи и измами. Виждаме днес резултата.

 

А чудовището в криптата доволно разпределя бъдещите милиарди. Мислете, моля ви. За нас е късно. Но все още можем да спасим бъдещето на децата.

 

Източник: Дневник
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here