Читатели: Гешев иска доказателства от Нидерландия, че границата се преминава срещу 50 евро, не трябва ли той да ги намери?

Снимка от в. Дневник: борислав Сарафов и Иван Гешев искат промени в наказателния кодек, тъй като бил стар и ги обесилвал срещу съвременната мафия

Главният прокурор Иван Гешев излезе с позиция във връзка с отказа на Нидерландия да допусне България да се присъедини към Шенгенското пространство, защото смята, че страната не отговаря на необходимите условия.

По-конкретно Гешев взема повод от изявлението на нидерландския премиер Марк Рюте пред местна медия, че границата между Турция и България може да се премине срещу 50 евро (подкуп за граничен полицай), което той иска да изключи и затова страната му не желае България да е част от Шенген.

„Като главен прокурор на Република България заявявам, че прокуратурата не разполага с данни или доказателства за това (незаконно преминаване на границата срещу 50 евро). Ако нашите партньори от правоохранителната система на Нидерландия разполагат с такива, очаквам да ни бъдат предоставени по реда на международната правна помощ при спазване принципите на върховенството на закона“, отбелязва Гешев.

Той също така настоява, че България била правова държава, част от Европейския съюз и като такава спазвала и защитавала европейските ценности.

Правителството на Нидерландия реши в петък (2 декември), че ще приеме Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, така че техните граждани да могат да пътуват свободно в тази зона, но ще блокира влизането на България.

Рюте каза в петък (2 декември), че отказът за подкрепа на България се основава не на политически съображения, а на фактическото състояние. „Подходихме честно“, допълни той, а нидерландска агенция посочи, че кабинетът му вижда технически недостатъци в предложението за България и призовава за разследване на корупцията и организираната престъпност в страната.

Позицията на Нидерландия предизвика остри реакции на българските власти, включително президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, представители на служебния кабинет – министрите Иван Демерджиев и Крум Зарков, както и на някои партии.

В края на следващата работна седмица министрите от ЕС ще могат да се съгласят (изисква се единодушие) за присъединяването на нови страни към Шенгенското споразумение и въпреки че не е известно дали повече европейски страни ще гласуват против, само блокирането от страна на Нидерландия вече би попречило на присъединяването на България. При това положение не е известно дали предложението за България изобщо ще попадне в дневния ред, след като нидерландският вот е предизвестен. Окончателното решение за това как ще се процедира на Съвета на министрите на вътрешните работи и правосъдието ще се вземе на 7 декември, пише вестник Дневник.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here