Майки от Дупница в един глас: Д-р Камен Джаджаров от Общинска болница – Дупница незабавно да бъде уволнен, дължим живота на децата си на столични лекари!

Читателите ни пишат“

„Искам да изкажа възмущението си от Д-р Камен Джаджаров заведъх детето си на преглед в Спешна помощ, дежурните ни казаха да направя антиген тест, направих го, след което отидох в Детско отделение, санитарка го попита дали ще прегледа детето и той каза, че дето ми ще бъде прегледано след 12.00, а детето ми бе с повръщане температура и силна кашлица. Ние трябваше да стоим на студа часове наред.“

Това ни пише Валерия Евтимова от Дупница. Веднага друга майка, Ивона Костадиново  добави, че детето й, което е на специални грижи, внезапно е получило предкоматозно състояние, а докторът казал, че нищо му няма, да си го прибира у дома. Ето какво разказа Ивона Костадинова, чието дете е живо благодарение на столични лекари:

„На 27-ми в неделя вечерта към 19:30-20 часа на моето дете му става лошо вкъщи пребледня и започва да повръща. Знаете процедурата – отиваме в спешното при Общинска болница и от там ни закарват с линейка до бившата Транспортна болница. Детето продължава да бъде бледо и в лошо състояние. От прегледа този доктор установява, че нищо му няма на детето и не е за болница, а аз казвам докторе детето е бледо не изглежда добре. Изпрати ни вкъщи да го лекувам с „компотчета и свещички за повръщане“. Аз не се примирявам и отивам в Общинска болница/ бившата военна/, по точно в лабораторията, за да му вземат кръв, там се вижда, че детето е с високи левкоцити и в това време се пробужда и започва да повръща обилно в лабораторията и отново припада. Връщам се в спешното и ги моля за спешно линейка за София, те се обаждат долу на Джаджаров и слушам как той си търси забравеното направление от тях за самия преглед и заявява, че детето нищо му няма да си го прибера вкъщи. От спешното ми казват: „Майче, съжалявам не можем да ти осигурим линейка, защото доктора казва, че нищо му няма на детето“. Тръгнах си и с колата откарахме детето в Педиатрията в София, там лекарят установи, че детето е в тежко общо състояние и го прие в реанимацията, оценката на лекаря беше предкоматозно състояние. Благодаря, за публикацията и ще си търся правата, защото утре може да бъде всяко дете в същата ситуация.“

Д-р Камен Джаджаров бе потърсен, но не бе открит за коментар, той запазва правото си на отговор. Той се прочу като голям борец за запазване на АГ- отделение в общинската болница Дупница, където се раждат деца под допустимия минимум от 400 деца на година, отделението е на загуба, тъй като има двусменен режим на огромен екип от лекари, медицински сестри и персонал при малко над 100 раждания на година, така лекарите и медицинските сестри получават заплати чрез прехвърляне на средства от вътрешно и други отделения, които бяха препълнени с болни от ковид- 19. Джаджаров тогава беше преназначен от АГ в Детско отделение и той твърдеше, че малкият брой раждания категорично не може да бъде аргумент за закриване на Родилния сектор. „Малко раждания има в цялата страна, в нашата област , малко раждания има и в частната болница. Това не е аргумент.  Трябваше да бъде даден шанс на отделението да работи. Това, което трябваше да се направи, е да бъде назначена още една операционна сестра, тъй като в момента е само една и тя не може да покрива графика през целия месец. Съответно операционната дейност е по-малко и отделението не може да работи на пълен капацитет“, коментира д-р Джаджаров пред Камертон.  Излиза, че заради липсата на една операционна сестра е „изгоряло“ цялото отделение, потвърди лекарят.

Според него става въпрос именно за закриване на цялото отделение, а не само на един сектор. „Гинеколозите няма как да се надяват на повече бременни, ако на тези жени им е отнета възможността да родят тук. Това означава намаляване на работата, по-малко приходи по клинични пътеки, липса на средства за заплати и в края на краищата – закриване на АГ-то. Жалко за отделението. Някои хора в града си постигнаха целта“, заключи лекарят. Както той, така и всички в болницата, са убедени, че целта е да бъде облагодетелствана частната болница, където остава да работи единственото родилно отделение в Дупница. Медиците се опасяват още, че това е първа стъпка към поетапно закриване на цялата болница.

„Истината е, съвсем различна, оказва се, че в частната, общинската болници, а също и в Спешните центрове в двете болници, лекарите са на предела на силите си, поради липса на достатъчно медици, а тези които все още са на линия, или са на пределна възраст, или са преуморени от работа и на предела на силите си, което води до небрежно отношение към част от пациентите. Най- облагодетелствани от правителството са джипитата, чиято дейност се свежда до предоставяне на направления и съвети срещу космически възнаграждения.“- коментира Ирена Петрова.

На 11 март 2019 година прокуристът на болницата Мария Жайгарова съобщила за спирането на ражданията и на 12 март са поискали от персонала  нов график, който да не включва Детска стая, а д-р Камен Джаджаров е преназначен на работа в Детско отделение. АГ- отделението продължава да съществува. Спешният център в Дупница също.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here