К. Милов от Дупница е борец №1 на България: Горд съм, че взех европейска титла, без да дам точка на съперниците си

December 2, 2022, София: Награждаване по случай 90 години БФ Борба и награждаване на 10-те най-добри спортисти на федерацията в хотел Рамада, Friday (Photo by Бончук Андонов/Стартфото Bonchuk Andonov/startphoto.bg 2022)

Част от топ 10 са дупничанката Миглена Селишка и петричанката Ивелина Николова, наставникът на дамите Петър Касабов от Петрич сред отличените треньори

December 2, 2022, София: Награждаване по случай 90 години БФ Борба и награждаване на 10-те най-добри спортисти на федерацията в хотел Рамада, Friday
(Photo by Бончук Андонов/Стартфото Bonchuk Andonov/startphoto.bg 2022)

Европейският шампион Кирил Милов бе определен за борец №1 на България за 2022 г. Призът си той получи от президента на федерацията Христо Маринов на стилно тържество в София, събрало най- добрите състезатели и легендите на този спорт. Отличието за най- добър борец отиде в ръцете на Милов, след като националът в категория до 97 кг украси европейската си титла и със сребро от световното в класическия стил. „За първи път печеля тази награда и съм много горд.“, каза Милов и добави:

„Не мога да определя кой връх през тази година беше най-голям за мен, но най-емоционалният бе от световното първенство. Дни преди това загубих баща си, въпреки това успях да намеря сили и да взема отличието. От постижението си на европейското също съм много горд, защото станах първи без да дам точка на съперниците си. За догодина предстоят отново европейско и световно първенство, което ще бъде и първа олимпийска квалификация. Първите петима взимат квота за игрите в Париж. Надявам се да съм сред тях. Не обичам да говоря преди голямо състезание, защото имам горчим опит, все нещо ми се случва…. Но няма невъзможни неща!“ Тройката на най- добрите допълват Едмонд Назарян, който става №1 в Европа при юношите в класическия стил, взе още сребро на европейското и на световното при мъжете, както и Тайбе Юсеин, №1 в Европа. В десетката са още:

Петричанката Евелина Николова също е част от топ 10

4. Евелина Николова, 2 място на ЕП
5. Миглена Селишка, 2 място на ЕП

Дупничанката Миглена Селишка

6. Ахмед Батаев, 3 място на ЕП в свободния стил
7. Айк Мнацаканян, 3 място на ЕП в класическия стил
8. Георги Вангелов, 3 място на ЕП в свободния стил
9. Рамазан Рамазанов, 3 място ЕП в свободния стил
10. Калоян Атанасов, 1 място на ЕП за кадети в свободния стил
Атанасов получи и приза за най-перспективен млад състезател. За най-добър треньор бе определен Братан Ценов, който се върна на поста селекционер на мъжкия ни национален отбор по класическа борба. Негови подгласници са старши треньорът на женския национален отбор Петър Касабов и Валентин Ангелов, наставник на мъжкия представителен тим по свободна борба.

Петричанинът Петър Касабов с приз при треньорите.

Днес бе чествана и 90-годишнина на българската борба. Десетки олимпийски, световни и европейски шампиони почетоха церемонията. Сред тях бяха двукратният олимпийски първенец Петър Киров, носителят на всички титли от големи първенства Георги Мърков, големият Александър Томов, триумфирал пет пъти на световния и на европейския връх и много други. Наградата на първия ни световен шампион в свободната борба Петко Сираков пък получи един от синовете му – Наско Сираков. За тези години българската борба е спечелила 790 медала, от които 227 златни, 283 сребърни и 280 бронзови отличия.

Снимки: БФ Борба, Start-Photo.bg
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here