РС – Кюстендил взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на двама граждани на Мароко, опитали да преминат незаконно границата

Районен съд – Кюстендил взе мерки за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на двама граждани на Мароко, на 18 и на 20 години. Те са привлечени от Районна прокуратура – Кюстендил в качеството им на обвиняеми за това, че на 01.12.2022 г., в района на село Долни Кортен, Община Трекляно са направили опит да излязат през границата на страната за Република Сърбия, без разрешение на надлежните органи на властта, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини, престъпление по чл.279, ал.1 от НК.

Единият от обвиняемите е без документи за самоличност,  другият, на 18 години е с регистрационна карта на чужденец по молба за чуждестранна закрила, издадена на 25.11.2022 г. от ДАБ, с адрес с. Пъстрогор, Община Свиленград.

От събраните по делото доказателства, следва първоначален извод, че обвиняемите са извършили престъплението, за което им е повдигнато обвинение, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 5 години. Налице е и реална опасност да се укрият, поради което съдът счита, че са налице и двете кумулативни предпоставки за уважаване на искането на прокуратурата.

Определенията на РС – Кюстендил, с които по отношение на мароканските граждани е взета най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежат на обжалване с частна жалба и частен протест, пред Окръжен съд – Кюстендил.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here