Радослава Чеканска с „ангелите на планината“: С кмета на Сапарева баня Калин Гелев и бившия министър Емил Димитров реализирахме КИП на езерата за 500 000 лв.!

Днес се състоя официалното предоставяне на помещения от Контролно информационния пункт „Седемте Рилски езера“ за ползване от ПСС- Дупница. На церемонията присъстваха много гости, сред тях беше и майката на проекта, бившият депутат на Дупница от ГЕРБ Радослава Чекнаска, която осигури цялото финансиране.
Ето какво заяви тя:
„Заедно с всеотдайните спасители от града и НП ”Рила” извървяхме труден път, но успяхме да осъществим един изключително важен и хуманен проект, свързан с осигуряване на собствена база за планинските спасители. Всичко започна от една приемна през пролетта на 2019 год., когато ръководителят на местния отряд в Дупница Кирил Чолаков дойде и ми разказа как изпълняват всяка своя мисия. В продължение на години „ангелите на планината” трябваше да пътуват от Дупница и да извървят целия път до циркуса на „Седемте рилски езера” или до съседни туристически обекти, за да могат да окажат помощ на пострадали и загубени в планината. Организацията на всяка акция им отнемаше време и усилия. Нужна бе база високо в планината, където спасителите да дежурят и да могат да реагират максимално бързо. Място, където да бъде съхранявана необходимата им екипировка, техника и условия за спасителни дейности. Дойдоха за съдействие, след като в продължение на 4 години бяха търсили помощ от различни институции и министерства, но без резултат. След този разговор приех като своя лична кауза изграждането на пункт високо в планина Рила. Отне много време и усилия от страна на десетки хора и институции – до днес! В началото сериозна подкрепа и разбиране получихме от Емил Димитров, който в този период бе министър на МОСВ, Община Сапарева баня, както и от предходното ръководство на НП „Рила”. Ръка ни подадоха всички институции, свързани с издаването на необходимите документи и разрешителни за изграждане на стратегическия пункт. И ето ни днес, когато заедно със спасителите Емил Нешев, Кирил Чолаков, Божидар Джокин , кметът на Сапарева баня Калин Гелев и представители на всички институции можем да се поздравим с добрия краен резултат. Пожелавам на планинските ни спасители лично здраве и успешни акции! За мен бе чест да бъда част от този екип и проект!“

Припомняме, че първата копка на сграда за половин милион лева на територията на Национален парк „Рила“ за планинските спасители направиха екоминистърът Емир Димитров и депутатът Радослава Чеканска на 13.08.2020 година. Архиерейският наместник отец Георги Паликарски и красивата му дъщеря Марина пяха „Многая лета“ заедно с планинските спасители.

 

„Заслуга за проекта има депутатът от Дупница Радослава Чеканска, която лично се ангажира за реализирането му. На третият ден след като станах министър депутатът Радослава Чеканска ме запознала с казуса и работи, за да се случат нещата, Слагаме и край на джиповете с туристи и търсещи офроуд приключения в района на Седемте рилски езера.“

Директорът Национален парк Рила Красимир Андонов и началника на спасителната служба на национално ниво Емил Нешев благодариха на министъра и депута за перфектно свършената работа.

Това съобщи тогава екоминистърът Емил Димитров, който на първата копка на сграда за половин милион лева на територията на Национален парк „Рила“, която ще бъде база на спасители и информационен център. Копача грабна и Радослава Чеканска по настояване на министъра за лека работа и на добър час.

Контрол дали джипове продължават да се движат или не в планината, ще осъществяват служителите на парк „Рила“, както и от РИОСВ София.

„От днес офроуд Седемте рилски езера и автомивка Седемте рилски езера се затварят. Хората от този лифт нагоре ходят пиша. Те идват да се любуват на природата, ние трябва да я пазим природата за идните поколения. До тук може да дойдат с лифт. За извънредни случай, линейки, неща които са ясни, може да се ползва този сервизен път, защото това е сервизен за лифта. За всички други цели, има си лифт, пътека. От тук нататък също е пътека. Да заповядат и да се любуват на нашата природа“, каза Емил Димитров.

 

Стана ясно и, че се възстановява проектът по рекултивация на пътеките в района на Рилските езера. Вече тежка техника няма да се качва в района, а всички материали ще се пренасят с коне, категоричен беше министърът на околната среда и водите.

След построяването на Контролно-информационния пункт (КИП) в част от сградата ще се предоставят помещения за база на Планинска-спасителна служба при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при обезпечаване на пострадали туристи. Също ще се гарантира и присъствието на служители Паркова охрана и ще се създадат оптимални възможности за провеждане на интерпретативни и образователни програми за посетителите и осигуряване на тяхната безопасност.

Контролно-информационният пункт (КИП) ще се използва за нуждите на парковата охрана на Национален парк „Рила”, където служители на дирекцията ще дават информация на посетителите на парка за туристическите маршрути, местните забележителности, биоразнообразието, правила за поведение на посетителите, режимите и нормите в защитената територия.

Общата стойност на дейностите по изграждането на обекта е в размер на 497 381,15 лв. без ДДС, осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/.
Вижте видеоканала ни:


1 COMMENT

  1. Питайте спасителите от Дупница защо за българи закъсали в планината постоянно търсят и изискват застраховка, а за чужденци не. Много станаха случаите в които си затварят очите, а за сънародници са безкомпромисни. Не е нормално това!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here