Откриха новия пункт на ПСС край Седемте езера, шефът на отряда в Дупница: Спасяваме туристи от цял свят, време бе да имаме база

Кметът на община Сапарева баня Калин Гелев посрещна в Посетителския център на Паничище министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова, която пристигна в курорта по повод дългоочакваното отриването на новия пункт на Планинска спасителна служба край Седемте рилски езера. За събитието в курорта бяха още директорът на ПСС Емил Нешев, зам.-министърът на околната среда Мария Бояджийска, и.д. директора на дирекция „Национален парк „Рила“ Маргарит Делин, представители на парка, планински спасители и др. Новият пункт край езерата ще съкрати с поне 2 часа времетраенето на спасителните акции, тъй като нужната техника ще е в пункта. Помещенията са част от Контролно-информационен пункт на Дирекция „Национален парк Рила“ и ще се ползват съвместно с отряда на спасителите в Дупница. Те вече оборудват своите помещения с необходимата специализирана техника.

„Благодарен съм на всички, които положиха усилия. Това, което зависи от нас, ще направим, винаги ще сме на разположение, за да оправдаем доверието, което ни е гласувано. Имайки предвид големия туристопоток, включително от целия свят, вече целогодишно районът е много натоварен“, коментира Кирил Чолаков, началник на спасителния отряд в Дупница. “Ето защо няма нищо по-естествено ПСС да има база, изнесена във високата част на планината, конкретно в циркуса на Седемте Рилски езера”, добави още той.

“За първи път пунктът ще се използва според договореностите с Българския червен кръст (БЧК) и от представители на Планинската спасителна служба (ПСС), които ще имат и къде да разположат техниката си. Но и за първи път ще разполагат със свое пространство в района на Седемте рилски езера”, каза министър Карамфилова. Преди дни е бил подписан договорът между МОСВ и БЧК за ползването на базата. “Пунктът е изграден преди точно една година, като вече са решени административните пречки и е направена организацията по правото на ползване от страна на ПСС. Приех задачата като лична кауза и благодарение на Дирекция „Национална служба за защита на природата“ (НСЗП) и Дирекция „Национален парк Рила“ към министерството, намерихме решение и успяхме да отстраним всички препятствия, за да подпишем договор и ПСС да намери своето място”, добави министър Карамфилова.

Емил Нешев обясни, че новата база дава възможността да се спести време, а планинските спасители да са още по-ефективни, по-бързи и да има повече спасени човешки животи. “Най-важното е, че ще имаме място, на което да се позиционират всички наши съоръжения, включително и медицинско оборудване. Няма да се налага да транспортираме всеки път техника от Дупница до тук в планината, което ще спести поне 2 часа в полза на бърза реакция в спешни ситуации. Това е много важно за нас, защото през годините сме страдали от липсата на медицински пункт и цялата необходима техника за оказване на спешна долекарска помощ”, каза още директорът на ПСС. Той обясни, че пунктът вече е оборудван с кислород, автоматичен дефибрилатор, уреди за лавинно търсене, шейни, вакуум матраци и др. „По този начин няма да се налага такава техника и оборудване да се транспортират при всяка акция от Дупница до Рилските езера. Това е много трудоемко, енергоемко, но и много забавя действията ни на терен. Понякога минутите са решаващи”, каза още Нешев. Пунктът е изграден от фирма „Реал трейдинг“, подписаният договор за строителството беше 446 886 лв. без ДДС.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here