Детското отделение на МБАЛ в Кюстендил получи нова апаратура от „Българската Коледа“

Детското отделение на болницата в Кюстендил вече разполага с нов преносим ехограф за точна диагностика на заболявания при най-малките пациенти. С него се проследява състоянието както на коремните органи, така и на щитовидната жлеза и лимфните възли. Модерната апаратура е купена с помощта на хилядите дарители в кампанията „Българската Коледа“, съобщи БНТ.

Теодор е едно от стотиците деца, които минават всяка година през детското отделение на болницата в Кюстендил. Той е и един от многото малки пациенти, които се нуждаят от ехографски преглед за по-точна диагноза.

„Апаратурата е от изключително важно значение. Преди около една година при нас дойде дете на един месец с много тежка жълтеница. Благодарение на ехографския апарат ние установихме, че става въпрос за много тежко вродено чернодробно заболяване“, обясни началникът детското отделение на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ д-р Мая Кирилова.

„Аз съм по-спокойна с доктора, но и техниката е като бонус, който е необходим“, сподели майката на Теодор Веселина Спасова.

От два месеца отделението разполага и с нов, по-модерен мобилен ехограф, закупен със средства от „Българската Коледа“.

„Предишният ни ехограф пак беше дарение от „Българската Коледа“, но морално и материално е остарял вече, на повече от 15 години е. Трудна беше работата с него, но най-вече трудна беше поддръжката. Няма нищо общо с този апарат, за което сме много благодарни на организацията и тази благотворителна инициатива „Българската Коледа“, каза още Мая Кирилова.

Освен че е лесен за пренасяне в отделението, новият ехограф е и с отлични показатели.

„С много добри параметри, не само че е много по-мъничък, но е снабден с доплер, с два трансдюзера, които имат възможност за измерване не само на коремни органи, но и на щитовидна жлеза и лимфни възли“, поясни началникът на детското отделение.

От предишни благотворителни кампании на „Българската Коледа“ детското отделение има апарат за изследване на кръвни показатели, както и монитори за интензивния сектор и перфузори. Всички те са закупени благодарение на даренията на хиляди българи.

„Всеки един човек, който посяга към телефона и изпраща СМС нека го прави със знанието, че наистина помага за спасяването на един детски живот“, подчерта Кирилова.

Автор: Станислава Христова
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here