Фермери протестират в Благоевградско, протестиращ с изкълчен крак след напрежение

Фермери протестират при пътния възел Симитли с искане за запазване на досегашните плащания за животни и мляко. Ако Стратегическият план за земеделие не бъде изтеглен от Брюксел и не бъде коригиран, ще последват блокади на основни пътища в страната, заканиха се животновъдите, предаде БНР.

Около 12 часа бе направен неуспешен опит за блокада на пътното платно. Един от протестиращите падна и си навехна крака, а след това бе прибран в полицейски автомобил.

Едва 30 животновъди от района дойдоха на пътен възел Симитли, на който се събира трафикът към Кулата и София и към Банско и Гоце Делчев.

Заради информацията, че се готви блокада на пътната артерия, полицейското присъствие на място бе засилено – в пъти повече от фермерите.

С разочарование председателят на Съюза на животновъдите Иван Чолаков призна, че е очаквал поне 500 души на протеста, както и подкрепа от други браншове, също недоволни от Стратегическия план за земеделие.

Въпреки това дошлите на протеста се заканиха да организират блокади в цялата страна.

„Има повече пари за консултантски услуги, отколкото за животновъдство и земеделие…Протестираме тук, ако не колегите в Северозапада и нагоре ще се включат и те в протестите. Ще затваряме всички пътища всяка седмица“, казаха протестиращите.

Над 50 служители на органите на реда образуваха кордон и не позволиха на фермерите да излязат на пътното платно.

Движението обаче е затруднено заради основния ремонт на пътя Симитли – Разлог. Очаква се той да приключи до дни.

Сн: Пиринско
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here